Απαράδεκτες οι δηλώσεις της Αλβανίας περί «θέματος Τσάμηδων» τονίζει το Ελληνικό ΥΠΕΞ




Σε έντονο ύφος είναι η ανακοίνωση που εξέδωσε το Ελληνικό Υπουργείο Εξωτερικών αντιδρώντας σε δηλώσεις από αλβανικής πλευράς οι οποίες ανακινούν «θέμα Τσάμηδων».

«H Αλβανία θα πρέπει να αντιληφθεί ότι η ευρωπαϊκή της πορεία εξαρτάται από την πιστή εφαρμογή των πέντε αρχών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, μεταξύ των οποίων είναι και ο σεβασμός της δικαιοσύνης και του κράτους δικαίου», τονίζεται στην ανακοίνωση του Υπουργείου Εξωτερικών της Ελλάδας.

Συμπληρώνεται ότι «αυτό προϋποθέτει ότι θα σέβεται τις αποφάσεις των δικαστηρίων, ειδικά όταν πρόκειται για εγκλήματα πολέμου, και αντί να ανακινεί ανύπαρκτα ζητήματα να εφαρμόζει τα προαπαιτούμενα και τις δεσμεύσεις της όσον αφορά την προστασία των δικαιωμάτων της γηγενούς Ελληνικής Εθνικής Μειονότητας.

“Ο απαιτούμενος πολιτικός πολιτισμός μεταξύ γειτόνων προϋποθέτει σοβαρότητα, σεβασμό στα ακριβή γεγονότα της ιστορίας και όραμα για σχέσεις που δεν θα επηρεάζονται, βέβαια, από την κατάφωρη, ηθελημένη ή μη, διαστρέβλωση της ιστορικής πραγματικότητας αλλά θα βασίζονται στην οικοδόμηση επάνω σε ισχυρά θεμέλια ενός μέλλοντος που θα διασφαλίζει ουσιαστική πρόοδο στις διμερείς σχέσεις και θα συμβάλει στη σταθερότητα και ασφάλεια της ευρύτερης περιοχής”, αναφέρει το ΥΠΕΞ στην ανακοίνωσή του.

Η ανακοίνωση εκδίδεται λίγες ώρες πριν την έναρξη της διήμερης επίσημης επίσκεψης του Υπουργού Εξωτερικών Νίκου Κοτζιά στα Τίρανα κατά την οποία θα έχει συνάντηση με τον Αλβανό ομόλογό του Ντιτμίρ Μπουσάτι. Στη συνέχεια θα γίνει δεκτός και από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Μπουγιάρ Νισάνι.

Αργότερα, ο Ν. Κοτζιάς θα συναντηθεί με τον Αρχιεπίσκοπο Τιράνων, Δυρραχίου και Πάσης Αλβανίας, Αναστάσιο. Την Τρίτη θα είναι ο κεντρικός ομιλητής σε εκδήλωση που διοργανώνει το Πανεπιστήμιο Τιράνων με θέμα τη σημασία των ελληνο-αλβανικών σχέσεων για το ευρωπαϊκό μέλλον της περιοχής, ενώ ακολούθως, θα έχει συνάντηση με τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης Λουλζίμ Μπάσα και επαφές με παράγοντες της Ελληνικής Εθνικής Μειονότητας.

Λίγες ώρες νωρίτερα, ο Αλβανός Πρωθυπουργός κατά την ομιλία του στο Συνέδριο του Κόμματος των Τσάμηδων, υποστήριξε ότι “ο ανταγωνισμός με τους μύθους δεν φέρνει τίποτα το καλό στην ειρηνική συνύπαρξη μεταξύ των εθνών και κοινοτήτων” και προσέθεσε ότι κατά την επίσκεψη του κ. Κοτζιά στα Τίρανα η αλβανική πλευρά θα θέσει προς συζήτηση «το εμπόλεμο» μεταξύ Ελλάδας – Αλβανίας, αυτόν, όπως είπε, τον ακατανόητο νόμο της εμπόλεμης κατάστασης, αλλά και την «επίλυση του τσάμικου ζητήματος γιατί οι Έλληνες τώρα δεν φεύγουν από το τραπέζι».

Έκανε, δε, σύμφωνα με τα όσα μεταδίδονται, εκτενή αναφορά στην ιστορία των, όπως υποστήριξε, αδικιών που έχουν γίνει στους τσάμηδες αλλά και στις προσπάθειες των Αλβανών να λύσουν αυτές τις αδικίες ως προς τον τσάμικο αλβανικό πληθυσμού.

Αναλόγου περιεχομένου δηλώσεις είχε κάνει και ο Αλβανός Υπουργός εξωτερικών Ντ. Μπουσάτι με συνέντευξή του το Σάββατο 28 Μαΐου 2016 στον τηλεοπτικό σταθμό Top Channel. Υποστήριξε και αυτός ότι στην ατζέντα των συνομιλιών με την ελληνική αντιπροσωπεία κατά την επίσκεψη του Ν. Κοτζιά στα Τίρανα, είναι η κατάργηση του Εμπόλεμου και φέρεται να έσπευσε να καθορίσει ότι το περιεχόμενο μιας τέτοιας απόφασης θα πρέπει να περιλαμβάνει τρία κεφάλαια που συνδέονται μεταξύ τους: την αναθεώρηση των βιβλίων της ιστορίας, τις ιδιοκτησίες των Αλβανών στην Ελλάδα, την «ευλάβεια» στους Έλληνες πεσόντες στο αλβανικό έδαφος».

Ο κ. Μπουσάτι δήλωσε ότι θα πρέπει να καταργηθεί το Εμπόλεμο για να γίνουν τα επόμενα βήματα, καθώς θα υπάρχουν «άμεσες νομικές και πολιτικές επιπτώσεις στην αντιμετώπιση του Τσάμικου ζητήματος, ως θεμελιώδους θέματος ανθρωπίνων ελευθεριών και δικαιωμάτων, σύμφωνα με τα διεθνή πρότυπα, που θα καλλιεργήσει ένα κλίμα εμπιστοσύνης μεταξύ των δύο χωρών μας».

ΚΥΠΕ – Ελένη Μαυρούλη – Ελλάδα-ΑΘΗΝΑ

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: