Άγρια νύχτα στη Λέσβο: Σοβαρά επεισόδια στο hot spot της Μόριας με φωτιές και τραυματίες




Νύχτα έντασης ήταν αυτή που πέρασε μεταξύ Τετάρτης και Πέμπτης στο hotspot της Μόριας στη Λέσβο όπου ομάδες Αφγανών και Πακιστανών άρχισαν, για άγνωστη μέχρι στιγμής αιτία, να συγκρούονται με σκληρότητα μετά τις 11 το βράδυ της Τετάρτης.

Σε γενικές γραμμές οι Αφγανοί κατηγορούν τους Πακιστανούς για κλοπή τροφίμων και σεξουαλικές παρενοχλήσεις γυναικών και παιδιών από οικογένειες Αφγανών ενώ οι Πακιστανοί κατηγορούν τους Αφγανούς για λογική και συμπεριφορά μαφίας στο κέντρο.

Μέρος του hotspot, που πλέον είναι κλειστή δομή, πυρπολήθηκε με αποτέλεσμα να καούν σκηνές με ρουχισμό, υπνόσακοι και υποδομές του ΟΗΕ ενώ δεκάδες άνθρωποι τραυματίστηκαν, εκ των οποίων τρεις μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο και οι υπόλοιποι νοσηλεύτηκαν επί τόπου από γιατρούς των ΜΚΟ που δρουν στην περιοχή. Εκατοντάδες είναι αυτοί οι οποίοι εγκατέλειψαν το κέντρο κινούμενοι προς την πόλη της Μυτιλήνης ή στα γύρω κτήματα όπου πέρασαν τη νύχτα.

Επί τόπου έσπευσε μικρή αστυνομική δύναμη, η οποία δεν κατάφερε να αντιμετωπίσει την κατάσταση, η οποία βγήκε εκτός ελέγχου. Η φωτιά έσβησε μετά τα μεσάνυχτα από πυροσβεστικές δυνάμεις που έσπευσαν στην περιοχή.

Μέχρι τα ξημερώματα το κέντρο, με εξαίρεση το τμήμα των ασυνόδευτων ανηλίκων προσφύγων, είχε εγκαταλειφθεί από την Ελληνική Αστυνομία και τις μη Κυβερνητικές οργανώσεις που λειτουργούν εκεί, ενώ κατά τις ίδιες πληροφορίες κανένα στέλεχος της Frontex δεν βρίσκεται στο hotspot από τη δύση έως την ανατολή της επόμενης ημέρας.

Στο κέντρο ζουν περίπου 2.000 πρόσφυγες χωρίς να υπάρχει κανένας διαχωρισμός μεταξύ τους και σε πολύ δύσκολες συνθήκες με αποτέλεσμα η ένταση να είναι καθημερινή. Οι κάτοικοι της περιοχής καταγγέλλουν ότι τα περιστατικά παραβατικότητας από μετανάστες είναι ολοένα περισσότερα στην ευρύτερη περιοχή προκαλώντας αναστάτωση.

Χθες, Τετάρτη 1 Ιουνίου το πρωί, στη Λέσβο σύμφωνα με στοιχεία της Αστυνομίας, εγκλωβισμένοι σε εφαρμογή της συμφωνίας Ευρωπαϊκής Ένωσης και Τουρκίας ζούσαν 3.252 άτομα. Περίπου 1.000 από αυτά στον καταυλισμό του καρά Τεπέ και οι υπόλοιποι στο hotspot της Μόριας.

Ελένη Μαυρούλη, ΚΥΠΕ, Αθήνα

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: