Την υποστήριξη των ηγετικών στελεχών των Ρεπουμπλικάνων προσπάθησε να κερδίσει ο Τραμπ




Ο Ντόναλντ Τραμπ, υποψήφιος για το προεδρικό χρίσμα των Ρεπουμπλικάνων προσπάθησε να κερδίσει την υποστήριξη των ηγετικών στελεχών του κόμματος, κατά τις συναντήσεις που είχε χθες στην Ουάσιγκτον, αλλά ο Πολ Ράιαν παρέμεινε δύσπιστος για να τον υποστηρίξει επίσημα.

Ο Τραμπ προσπάθησε να δείξει τον καλύτερο του εαυτό κατά τη χθεσινή ημέρα στο Καπιτώλιο, καθώς άκουγε υπομονετικά τις ανησυχίες για το ύφος και το ήθος της προεκλογικής εκστρατείας του, αλλά και για τη μεγάλη ανάγκη προσέγγισης των ισπανόφωνων ψηφοφόρων. Ο ίδιος απέφυγε προσεκτικά τους φραστικούς διαξιφισμούς, που χαρακτήρισαν την προεκλογική του εκστρατεία. “Η όλη συζήτηση ήταν εποικοδομητική, λογική, ζεστή και επωφελής. Νομίζω ότι θα διαπιστώσετε ότι με τον καιρό θα γίνεται όλο και καλύτερος,” δήλωσε ο αναπληρωτής πρόεδρος της Γερουσίας, Όριν Χατς.

Το έλλειμμα του κεντρικού αμερικανικού προϋπολογισμού, αλλά και το χρέος των ΗΠΑ, ήταν μεταξύ των θεμάτων που συζήτησε ο Τραμπ με τον Ράιαν, σύμφωνα με πηγές που είχαν γνώση της συζήτησης.

Η χθεσινή ημέρα των συναντήσεων που είχε ο Τραμπ στην Ουάσιγκτον στόχευε στην αποκατάσταση των σχέσεων, αλλά και της ηρεμίας με τους ηγετικούς κύκλους του κόμματος, έναντι των ανησυχιών που έχουν εκφραστεί δημοσίως για τις προεκλογικές εξαγγελίες του, οι οποίες ήρθαν σε ευθεία αντίθεση με τις παραδοσιακές θέσεις του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος.

Ο εκκεντρικός δισεκατομμυριούχος, έχει άμεση ανάγκη από την ενότητα του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος, γύρω από την υποψηφιότητα του, προκειμένου να ενισχύσει τη θέση του και να διεκδικήσει επιτυχώς την προεδρία των ΗΠΑ, στις 8 Νοεμβρίου. Οι ηγετικοί πυρήνες του κόμματος στην Ουάσιγκτον ανησυχούν έντονα για τις εξαγγελίες του σχετικά με την κατασκευή τείχους στα σύνορα με το Μεξικό, την απέλαση 11 εκατ παράνομων μεταναστών, αλλά και την προσωρινή απαγόρευση εισόδου των μουσουλμάνων στις ΗΠΑ, σε συνδυασμό με την εφαρμογή πολιτικών προστατευτισμού στο εξωτερικό εμπόριο των ΗΠΑ.

Ο Τραμπ συναντήθηκε για μία ώρα με τον Πολ Ράιαν ο οποίος ασκεί την προεδρία στη Βουλή των Αντιπροσώπων, έχει την πρώτη θέση ανάμεσα στους εκλεγμένους αξιωματούχους των Ρεπουμπλικάνων, ενώ τηρεί από την αρχή, επιφυλακτική θέση έναντι της υποψηφιότητας του Τραμπ. “Αυτή ήταν η πρώτη μας συνάντηση, κι αποτέλεσε ένα σημαντικό βήμα για την ενότητα του κόμματος,” ανέφεραν σε κοινή ανακοίνωση τους, ο Τραμπ και ο Ράιαν.

Ο Τραμπ δήλωσε σε συνέντευξή του στο τηλεοπτικό δίκτυο Fox ότι είχε “μια καλή συνάντηση” με τον Ράιαν. “Νομίζω ότι ο Πολ με κατάλαβε κατά κάποιο τρόπο, όπως κι όλοι οι άλλοι,” συμπλήρωσε. Παράλληλα, δήλωσε ότι ο ίδιος και ο Ράιαν συμφώνησαν σε θέματα όπως, η συνοριακή ασφάλεια, το εμπόριο, αλλά και η ενίσχυση των αμερικανικών ενόπλων δυνάμεων.
Παραδοσιακά, οι ηγετικοί κύκλοι των Ρεπουμπλικάνων συνασπίζονται γύρω από το πρόσωπο του προεδρικού υποψηφίου, προκειμένου να ενώσουν τις δυνάμεις τους με κεντρικό πολιτικό στόχο, τη νίκη στις προεδρικές εκλογές.

Ωστόσο, ο Ράιαν δεν ακολούθησε την πολιτική παράδοση του κόμματος κι επιφυλάχτηκε να υποστηρίξει επίσημα τον Τραμπ διατηρώντας τις επιφυλάξεις του σχετικά με την πολιτική συμπεριφορά του εκκεντρικού δισεκατομμυριούχου.
Ο Ράιαν σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους μετά τη συνάντηση του με τον Τραμπ, δήλωσε ότι η συνάντηση ήταν ενθαρρυντική, αλλά χρειάζεται ακόμη να γίνει δουλειά ακόμη. “Δεν είναι μυστικό ότι ο Ντόναλντ Τραμπ κι εγώ έχουμε διαφορές. Μιλήσαμε σήμερα γι αυτές τις διαφορές. Πιστεύω ότι θέτουμε τις βάσεις για την ενότητα του κόμματος,” συμπλήρωσε με νόημα.

Σύμφωνα με πολιτικούς αναλυτές στην αμερικανική πρωτεύουσα ο Ράιαν είναι πιθανό να τρέφει πολιτικές φιλοδοξίες για να είναι υποψήφιος για την προεδρία του 2020, ενώ ο ίδιος σχολίασε θετικά το γεγονός ότι ο Τραμπ φέρνει νέους ψηφοφόρους στο κόμμα.

Παρά τα προβλήματα που αντιμετωπίζει με τον ηγετικό πυρήνα του κόμματος, η προεκλογική εκστρατεία του Τραμπ ενισχύθηκε χθες από τη δημοσιοποίηση του αποτελέσματος δημοσκόπησης (Reuters/Ipsos) σε παναμερικανικό επίπεδο, σύμφωνα με την οποία το 41% των ψηφοφόρων είναι ενδεχόμενο να ψηφίσουν τη Χίλαρι Κλίντον, έναντι ποσοστού 40% που ενδέχεται να ψηφίσουν τον ίδιο. Η δημοσκόπηση αυτή, διενεργήθηκε μέσω διαδικτύου κι έδωσε μια διαφορετική εικόνα για τη διαμορφούμενη πολιτική δυναμική μεταξύ της Κλίντον και του Τραμπ σε σύγκριση, με την αμέσως προηγούμενη δημοσκόπηση.

Αργότερα χθες, ο Τραμπ είχε συναντήσεις με τους Ρεπουμπλικάνους ηγέτες της Γερουσίας, ενώ δεν έχασε την ευκαιρία να φωτογραφηθεί μαζί τους, αφού άκουσε τις ανησυχίες τους για τη ρητορική της προεκλογικής του εκστρατείας, ενώ φαίνεται ότι ο Τραμπ είχε κάποια επιτυχία ως προς τον κατευνασμό των ανησυχιών αυτών.

“Όλοι εδώ θέλουν να νικήσεις,” φαίνεται να του είπε ο ηγέτης της πλειοψηφίας στη Γερουσία Μιτς Μακόνελ, σύμφωνα με μία πηγή. Η Γερουσιαστής Σέλι Μουρ Καπίτο από τη Δυτική Βιρτζίνια παρότρυνε τον Τραμπ να είναι προσεχτικός με το ύφος της προεκλογικής εκστρατείας του, ενώ ο Γερουσιαστής Ρομπ Πόρτμαν, που διαθέτει εμπειρία στα θέματα διεθνούς εμπορίου, ζήτησε την προσοχή του εκκεντρικού δισεκατομμυριούχου στις εξαγγελίες που κάνει γύρω από την εφαρμογή των διεθνών εμπορικών συμφωνιών.

Το ζήτημα του ύφους της προεκλογικής εκστρατείας συζητήθηκε, δήλωσε ο Γερουσιαστής Τζον Κόρνιν από το Τέξας, τονίζοντας ότι συμβούλευσε τον Τραμπ για τη “σπουδαιότητα της ψήφου των Ισπανόφωνων, αλλά και για τη διαφοροποίηση μεταξύ της παράνομης μετανάστευσης και της νόμιμης μετανάστευσης,” εξήγησε ο ίδιος.

Σε μία συνάντηση που έγινε σε δικηγορικό γραφείο της αμερικανικής πρωτεύουσας, ο Τραμπ είχε την ευκαιρία να συζητήσει με τον Τζέιμς Μπέικερ, ο οποίος υπηρέτησε ως υπουργός των Εξωτερικών, επί προέδρίας του Τζορτζ Μπους. Της συνάντησης αυτής προηγήθηκε κατάθεση του Μπέικερ στην επιτροπή Εξωτερικών Σχέσεων της Γερουσίας. Στις ερωτήσεις του πρώην υποψηφίου για το προεδρικό χρίσμα των Ρεπουμπλικάνων Γερουσιαστή Μάρκο Ρούμπιο, ο Μπέικερ τόνισε ότι ο κόσμος “θα είναι ασταθής κατά πολύ” χωρίς το ΝΑΤΟ.

Η θέση αυτή, έρχεται σε ευθεία αντίθεση με τις εξαγγελίες του Τραμπ σχετικά με την ανάγκη δομικής αναδιοργάνωσης του Βορειοατλαντικού Συμφώνου, αλλά και της ουσιαστικής συμμετοχής των ευρωπαϊκών κρατών-μελών της συμμαχίας στην κάλυψη του οικονομικού κόστους λειτουργίας των αμυντικών και λοιπών δομών της.

“Ο πρώην ΥΠΕΞ Τζέιμς Μπέικερ είχε συνάντηση με τον Ντόναλντ Τραμπ, μετά από σχετικά αίτημα του προεκλογικού επιτελείου του,” δήλωσε εκπρόσωπος του Μπέικερ.

Ο Γερουσιαστής Λίντσεϊ Γκράχαμ από τη Νότια Καρολίνα εμφανίστηκε πιο διαλλακτικός έναντι του Τραμπ. Ο Γκράχαμ αποχώρησε από τη διεκδίκηση του προεδρικού χρίσματος των Ρεπουμπλικάνων στις αρχές της χρονιάς, ενώ είχε δηλώσει ότι η επιλογή μεταξύ του Τραμπ και του πρώην συνυποψηφίου του Τεντ Κρουζ είναι μια απόφαση θανάτου “μεταξύ δηλητηρίου ή πυροβολισμού.” O Γκράχαμ δήλωσε ότι είχε μια ειλικρινή και ευχάριστη συζήτηση με τον Τραμπ την Τετάρτη. “ Γνωρίζω ότι ο Τραμπ συνομιλεί με ανθρώπους στο κόμμα και στη χώρα, ζητώντας τις συμβουλές και τις απόψεις τους. Νομίζω ότι είναι μία σοφή κίνηση από την πλευρά του,” τόνισε ο Γκράχαμ.

Κατά τη γενικότερη πολιτική άποψη που διαμορφώνεται στην αμερικανική πρωτεύουσα, οι χθεσινές συνομιλίες του Ντόναλντ Τραμπ στην Ουάσιγκτον έθεσαν την απαίτηση της ηγεσίας του κόμματος, ώστε ο ίδιος να γίνει περισσότερο “προεδρικός” και άρα λιγότερο αντισυστημικός. Η εξέλιξη αυτή πρακτικά επιβεβαιώθηκε γύρω από τα αντικείμενα των συζητήσεων που είχε ο Τραμπ σχετικά με τις εξαγγελίες που έχει κάνει στη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας του και την αντίθεσή των θέσεών του, με τις παραδοσιακές αρχές του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος.

Σε πολιτικό επίπεδο, η απαίτηση αυτή επισημοποιήθηκε από την επιφύλαξη που εξέφρασε ο Ράιαν προκειμένου να υποστηρίξει επίσημα τον Τραμπ.

Η ενότητα του κόμματος βρίσκεται στην κορυφή της ατζέντας με τα θέματα συζήτησης που θέτουν οι ηγέτες των Ρεπουμπλικάνων στα νομοθετικά σώματα των ΗΠΑ, ενώ -μέχρι στιγμής-παραμένουν ανοιχτά όλα τα ενδεχόμενα για τη διεξαγωγή του κεντρικού συνεδρίου τον Ιούλιο, με έμφαση γύρω από την πολιτική δυναμική των ισορροπιών για τη διεξαγωγή της πρώτης ψηφοφορίας.

Από την άλλη μεριά, είναι σχεδόν δεδομένο ότι το επιτελείο της προεκλογικής εκστρατείας της Χίλαρι Κλίντον θα “στοχοποιήσει” τις εξελίξεις στο Ρεπουμπλικανικό Κόμμα, αλλά και τις επιφυλάξεις ηγετικών στελεχών να υποστηρίξουν τον Ντόναλντ Τραμπ.

Σε επίπεδο πολιτικής δυναμικής έναντι της 8ης Νοεμβρίου, οι Ισπανόφωνοι θ΄ αποτελέσουν έναν από τους ουσιαστικότερους παράγοντες προεδρικής εκλογής, στην περίπτωση που ο Ντόναλντ Τραμπ και η Χίλαρι Κλίντον είναι οι τελικοί προεδρικοί υποψήφιοι.

Νωρίτερα σήμερα, έγινε γνωστό ότι ο Ντόναλντ Τραμπ υποψήφιος για το προεδρικό χρίσμα των Ρεπουμπλικάνων, επιτέθηκε στην Amazon.com, το μεγαλύτερο ηλεκτρονικό εμπορικό κατάστημα στον κόσμο, καταλογίζοντας σε αυτή, “πρόβλημα υγιούς ανταγωνισμού,” στη διάρκεια συνέντευξης του, στο τηλεοπτικό δίκτυο Fox News.

Ο Τραμπ υποστήριξε παράλληλα ότι ο Τζεφ Μπέζος ιδρυτής της Amazon και ιδιοκτήτης της εφημερίδας “The Washington Post,” χρησιμοποιεί την εφημερίδα προκειμένου να επηρεάζει πολιτικούς στην αμερικανική πρωτεύουσα, αλλά και για να βοηθά την εταιρία του, σε ζητήματα φορολογίας.

“Η εφημερίδα είναι ιδιοκτησίας του Τζεφ Μπέζος, που τη χρησιμοποιεί ως παιχνίδι, ενώ ελέγχει και την Amazon, για την οποία εξασφαλίζει ευνοϊκή φορολογική μεταχείριση. Χρησιμοποιεί την Washington Post για την ενίσχυση της επιρροής του, ώστε οι πολιτικοί στην Ουάσιγκτον να μη φορολογούν την Amazon, όσο θα έπρεπε κανονικά,” δήλωσε ο Τραμπ για να συνεχίσει: “Χρησιμοποιεί την Washington Post… για πολιτικές σκοπιμόητες, προκειμένου να εξασφαλίζει μικρότερη φορολογία, αλλά και για λόγους εμπορικού μονοπωλίου,” τόνισε.

“Νομίζει ότι θα τον κυνηγήσω για τις πρακτικές που ακολουθεί κι επειδή έχει πρόβλημα υγιούς ανταγωνισμού, επειδή μέσω της Amazon ελέγχει μεγάλο ποσοστό της εμπορικής διακίνησης,” εξήγησε ο Τραμπ.
Η Amazon δεν απάντησε άμεσα στις δηλώσεις του Τραμπ.

ΑΠΕ-ΜΠΕ, Ρόιτερς, Ουάσινγκτον, ΗΠΑ

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: