«Όλοι ξέρουμε τον κατακτητή»: Σκληρή γλώσσα της Μόσχας για την κατοχική δύναμη Τουρκία




ΤΟΥ ΚΩΣΤΑ ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ

Ο όρος κατακτητής και κατοχή της Κύπρου από την Τουρκία είναι διεθνώς εξαφανισμένος και μερικώς και εντός της Κύπρου. Τον επανέφερε με σκληρή γλώσσα η Μόσχα, απαντώντας στην Άγκυρα για το θέμα της Κριμαίας.

Η εκπρόσωπος του ρωσικού ΥΠΕΞ, Μαρία Ζαχάροβα, σε ανάρτησή της στο Twitter, ανέφερε πως η Άγκυρα «χρησιμοποιεί όλο και περισσότερο τον ενοχλητικό όρο ‘’κατοχή’’, ενώ, στο μεταξύ γνωρίζουν, για παράδειγμα τον πραγματικό κατακτητή στην Κύπρο». Η τοποθέτηση της εκπροσώπου του ρωσικού ΥΠΕΞ αφορά τη στάση της Τουρκίας στο θέμα της Κριμαία σημειώνοντας πως η πολιτική της Άγκυρας στοχεύει στην υποκίνηση της εθνοτικής διαμάχης και στην αποσταθεροποίηση.

Σημειώνεται πως τον περασμένο Φεβρουάριο, η Μαρία Ζαχάροβα, σχολιάζοντας επαφές αξιωματούχων του κατοχικού καθεστώτος στην Άγκυρα με τον Ερντογάν έκανε λόγο για «κατάφωρη παρέμβαση της Τουρκίας στο Κυπριακού». Η εκπρόσωπος του ρωσικού ΥΠΕΞ είχε πει πως «ο Τούρκος ηγέτης κατηύθυνε ανοικτά τους Τ/Κ να ακολουθήσουν σκληρή και χωρίς συμβιβασμούς γραμμή στις εν εξελίξει δικοινοτικές διαπραγματεύσεις στην Κύπρο, μεταξύ άλλων, και για ένα τόσο ευαίσθητο θέμα, όπως η εδαφική οριοθέτηση». Υπενθυμίζεται πως ο Ερντογάν είχε υποδείξει στους εκπροσώπους του ψευδοκράτους για τη Μόρφου( μη επιστροφή) και στην παραχώρηση «υπηκοοτήτων» σε εποίκους. Όπως είναι γνωστό, τότε η Λευκωσία, διά του υπουργού Εξωτερικών, είχε κρατήσει αποστάσεις από την τοποθέτηση της εκπροσώπου του ρωσικού ΥΠΕΞ( «επιτρέψτε μου να μην παρέμβω σε αυτού του είδους τη συζήτηση»).

Στο μεταξύ, αν και δεν αναμένονται εξελίξεις που να αφορούν το Κυπριακό κατά τη διάρκεια της Παγκόσμιας Ανθρωπιστικής Συνόδου Κορυφής του ΟΗΕ, που θα πραγματοποιηθεί την ερχόμενη Δευτέρα και Τρίτη, στην Κωνσταντινούπολη, πολλοί παίκτες του Κυπριακού θα είναι εκεί. Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης θα συμμετέχει στη σύνοδο ενώ παρών θα είναι και ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ, Μπαν Κι Μουν. Η μόνη συνάντηση που έχει καθοριστεί είναι αυτή του Έλληνα Πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα με τον Τούρκο Πρόεδρο, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Στη Σύνοδο αναμένεται να συμμετάσχουν η Γερμανίδα Καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ, ο Εμίρης του Κουβέιτ Αλ Αχμέτ Αλ Σαμπάχ, ο Πρωθυπουργός της Ολλανδίας Μαρκ Ρουτ, ο Πρόεδρος της Νιγηρίας Μουχάμεντ Γιουσούφ, ο Πρωθυπουργός του Λιβάνου Ταμάμ Σελάμ. Στη σύνοδο δεν θα παραστεί ο κατοχικός ηγέτης, Μουσταφά Ακιντζί, αν και υπήρχε πρόθεση από τουρκικής πλευράς. Τα Ηνωμένα Έθνη δεν θα είχαν δικαιολογία να τον προσκαλέσουν. Ο εκπρόσωπος του Ακιντζί Μπαρίς Μπουρτζιού, δήλωσε χθες ο κατοχικός ηγέτης δεν έλαβε πρόσκληση. Είπε ότι «ακόμη δεν υπάρχει μία τέτοια πρόσκληση. Και να ήρθε μία τέτοια πρόσκληση εγώ δεν το γνωρίζω». Σε περίπτωση που λάβουν τέτοια πρόσκληση θα αξιολογήσουν το θέμα, πρόσθεσε.

ΤΑ ΕΙΠΑΝ ΚΟΤΖΙΑΣ ΚΑΙ ΤΣΑΒΟΥΣΟΓΛΟΥ: Οι υπουργοί εξωτερικών της Ελλάδας και της Τουρκίας Ν. Κοτζιάς και Μ. Τσαβούσογλου συναντήθηκαν χθες στο περιθώριο της συνόδου των υπουργών εξωτερικών του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες. Ο Νίκος Κοτζιάς προσκάλεσε τον Τούρκο ομόλογό του στην Ελλάδα. «Την επίσκεψη πιθανόν να την κάνει στην Κρήτη για τον πάω στο Σπήλαιο του Δία όπου γεννήθηκε η Ευρώπη και για να συζητήσουμε ζητήματα που έχουν να κάνουν με τις διμερείς μας σχέσεις», είπε ο κ. Κοτζιάς.

ΕΝΟΧΛΗΘΗΚΕ Η ΑΓΚΥΡΑ: Ο μόνιμος Αντιπρόσωπος της ΕΕ στην Τουρκία Χαμπέρ Χάνσγιοργ, εκλήθη για εξηγήσεις στο τουρκικό Υπουργείο Εξωτερικών, μετά από σχόλια που φέρεται να έχει κάνει σε σχέση με  “τον τουρκικό και το γερμανικό τρόπο να κάνει κανείς δουλειές”. Το σχόλιο αφορούσε την εφαρμογή της συμφωνίας ΕΕ – Τουρκίας και φαίνεται πως ενόχλησε τις τουρκικές αρχές. Ο Μόνιμος Αντιπρόσωπος της ΕΕ, σύμφωνα με την εκπρόσωπο Μάγια Κοτσίγιανιτς, έδωσε εξηγήσεις στο Υπουργείο εξωτερικών “τόσο για τη φράση, όσο και για τον τρόπο που η ίδια η ΕΕ βλέπει τη συμφωνία με την Τουρκία”.

ΔΕΝ ΒΛΕΠΕΙ ΕΝΤΑΞΗ ΤΟΥΡΚΙΑΣ: Ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν Valdis Dombrovskis μιλώντας σε εκδήλωση της Politico στις Βρυξέλλες, δήλωσε ότι αν και η Κομισιόν έχει εντείνει πρόσφατα τις συνομιλίες με την Τουρκία στην προσπάθειά της να περιορίσει τις προσφυγικές ροές «η διαδικασία ένταξης αποτελεί ένα εξαιρετικά περίπλοκο ζήτημα, και πρέπει να ικανοποιηθούν πολλοί όροι. Δεν το βλέπω να συμβαίνει στο ορατό μέλλον, σίγουρα όχι την επόμενη πενταετία».  Ο Επίτροπος τόνισε, επίσης, ότι ορισμένες χώρες έχουν εκδηλώσει το ενδιαφέρον τους να ενταχθούν στην ευρωζώνη -Βουλγαρία, Ρουμανία, Τσεχία- αλλά δεν υφίσταται σχετικός προγραμματισμός για την επόμενη τριετία.

Διπλωματική παρουσία στο ιρακινό Κουρδιστάν – Παρέμβαση με αναβαθμισμένη εκπροσώπηση

Η Ελλάδα αναβάθμισε τη διπλωματική της παρουσία στο Ιράκ, συστήνοντας Γενικό Προξενείο στην πόλη Ερμπίλ, έδρα της περιφερειακής κυβέρνησης του Ιρακινού Κουρδιστάν. Η διπλωματική αυτή πρωτοβουλία του Υπουργού Εξωτερικών Νίκου Κοτζιά ολοκληρώθηκε στα τέλη της περασμένης εβδομάδας.

Όπως μεταδίδει το Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων από την Αθήνα, στο Ερμπίλ λειτουργεί ήδη Γραφείο Εμπορικών Υποθέσεων, το οποίο υπάγεται στην πρεσβεία της Ελλάδας στη Βαγδάτη, με αποστολή την προώθηση της εμπορικής και οικονομικής συνεργασίας με το Ιρακινό Κουρδιστάν. Το Υπουργείο Εξωτερικών, με την σύσταση του Γενικού Προξενείου,  στοχεύει, σε συνδυασμό και με τις δραστηριότητες της Πρεσβείας στη Βαγδάτη, να διευρύνει περαιτέρω τους υπάρχοντες δεσμούς φιλίας και συνεργασίας τόσο με τους Κούρδους του Βορείου Ιράκ όσο και με τον υπόλοιπο ιρακινό λαό.

Η Ελλάδα, όπως έχει τονίσει ο κ. Κοτζιάς, ασκεί μία ενεργητική εξωτερική πολιτική που έχει στόχο να οικοδομήσει γέφυρες συνεργασίας στην ευρύτερη περιοχή. Σε αυτή την κατεύθυνση εκπρόσωποι του Ιρακινού Κουρδιστάν είχαν προσκληθεί και συμμετείχαν, τον περασμένο Οκτώβριο, στην επιτυχημένη Διεθνή Διάσκεψη της Αθήνας για το θρησκευτικό πλουραλισμό στη Μέση Ανατολή.

Από το Υπουργείο Εξωτερικών κάνουν λόγο για ουσιαστική αναβάθμιση της ελληνικής διπλωματικής παρουσίας σε μια περιοχή του Ιράκ, όπου τα τελευταία χρόνια έχουν εμφανιστεί αρκετές ευκαιρίες οικονομικής, κυρίως, συνεργασίας, ενώ την ίδια στιγμή υπάρχει εξαιρετικά θετικό κλίμα και σε επιχειρηματικό επίπεδο. Στην περιοχή, άλλωστε, εδώ και χρόνια  δραστηριοποιούνται ελληνικές εταιρείες.

 

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: