Η Ολομέλεια της Βουλής τίμησε τη Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου




Ενός λεπτού σιγή τήρησε η Ολομέλεια της Βουλής τιμώντας, σε ειδική συνεδρίαση, την ημέρα μνήμης της γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου.

Τόσο ο υφυπουργός Εξωτερικών, Γιάννης Αμανατίδης, που μίλησε εκ μέρους της κυβέρνησης, όσο και ο α΄ αντιπρόεδρος της Βουλής, Τάσος Κουράκης, αλλά και όλοι οι εκπρόσωποι των κομμάτων, που πήραν τον λόγο, τόνισαν την ανάγκη διατήρησης της ιστορικής μνήμης της γενοκτονίας τον Ποντίων, ως παράδειγμα -όπως είπαν- ανθεκτικότητας του ελληνισμού, αναγνωρίζοντας ταυτόχρονα τη σημαντική συμβολή τους στην ανάπτυξη της χώρας.

Επιπλέον, χαρακτήρισαν προκλητική τη στάση της Τουρκίας να μην αναγνωρίζει την γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου και άφησαν αιχμές και για τη σημερινή της πολιτική στα ζητήματα δημοκρατίας, δικαιοσύνης και αλληλεγγύης, καθώς και για τη στάση της στο Προσφυγικό.

«Η ανάδειξη της έκτασης της καταστροφής των Ελλήνων του Πόντου και τα εγκλήματα που συντελέστηκαν από τον τουρκικό εθνικισμό, θα πρέπει να είναι παράδειγμα για να εξαλειφθούν οι αιτίες που τις γεννούν και να αναδειχθούν οι παγκόσμιες αξίες για ειρήνη, δικαιοσύνη, αλληλεγγύη και συμφιλίωση των λαών. Είναι σημαντικό να μη χαθεί η ιστορική μνήμη για την τραγωδία αυτή» τόνισε, μεταξύ άλλων, ο κ. Κουράκης και υπενθύμισε ότι το 1994 το ελληνικό κοινοβούλιο ομόφωνα ψήφισε ως ημέρα μνήμης την γενοκτονία των Ποντίων την περίοδο 1916-1923.

Εκ μέρους της κυβέρνησης ο κ. Αμανατίδης επισήμανε ότι η γενοκτονία των Ελλήνων Ποντίων «συνιστά μια από τις πιο θλιβερές στιγμές της ιστορίας» και πρόσθεσε ότι η συντήρηση της μνήμης αυτής της τραγωδίας και το προσκύνημα στο παρελθόν δεν αποτελεί παραχώρηση στη μισαλλοδοξία και τον εθνικισμό, αλλά συμβολή στο να αποκλειστεί στο μέλλον να επαναληφθεί τέτοια τραγωδία.

Η εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, Μαρία Τριανταφύλλου, έκανε λόγο για γενοκτονία όχι μόνο των Ελλήνων του Πόντου αλλά και άλλων λαών, όπως των Αρμενίων, γενοκτονίες που «δεν οφείλονταν μόνο στον τουρκικό επεκτατισμό και εθνικισμό, αλλά και σε άλλα τεράστια γεωπολιτικά συμφέροντα».

Ο εκπρόσωπος της ΝΔ, Σάββας Αναστασιάδης, σημείωσε ότι, όταν οι λαοί ξεχνούν, αφήνουν παράθυρο στην επανάληψη τραγωδιών, όπως ήταν η γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου. Χαρακτήρισε, εξάλλου, «ανιστόρητες» τις απόψεις του υπουργού Παιδείας, Νίκου Φίλη, υποστηρίζοντας ότι «αρνείται την γενοκτονία και καθίσταται έτσι υβριστής της Ιστορίας» και κάλεσε την κυβέρνηση να καταδικάσει τις θέσεις αυτές.

Άμεση ήταν η αντίδραση του υπουργού Παιδείας, που αντέτεινε: «Είμαστε εδώ για να αποδώσουμε φόρο τιμής στους Έλληνες Ποντίους. Θέλουμε τη σημερινή να τη θέτουμε ως μέρα ενότητας και εμπιστοσύνης στους Έλληνες Ποντίους που διαπρέπουν και συμβάλλουν στην ανάπτυξη της χώρας. Είναι μέρα ενότητας και όχι αντιπαλότητας σήμερα. Λυπάμαι για όσα είπε ο κ. Αναστασιάδης».

Από την πλευρά του, ο εκπρόσωπος της Χρυσής Αυγής, Ιωάννης Αϊβατίδης, υποστήριξε, μεταξύ άλλων, ότι όλος ο ποντιακός ελληνισμός πρέπει να καταδικάσει τους θιασώτες της ελληνοτουρκικής φιλίας, γιατί ξεχνούν τις γενοκτονίες όχι μόνο των Ελλήνων αλλά και άλλων λαών, που έχει διαπράξει η Τουρκία.

«Χρέος μας είναι να μεταλαμπαδεύσουμε αυτό που κάποιοι, ακόμα και σήμερα, θεωρούν ατύχημα στην Ιστορία. Έχουμε ιερό χρέος, σε πείσμα όσων ήθελαν να ξεχάσουμε τη γενοκτονία των Ελλήνων Ποντίων, να διατηρήσουμε την ιστορική μας μνήμη και να θυμόμαστε ότι αποτελεί μαύρη σελίδα» τόνισε από τη Δημοκρατική Συμπαράταξη η Χαρά Κεφαλίδου.

«Ο λαός πρέπει να διατηρήσει και να αξιοποιήσει την ιστορική του μνήμη, ώστε να δει και τι κρύβεται πίσω από τη ρητορική τού μίσους. Είμαστε σταθερά στο πλευρό των Ελλήνων Ποντίων και στηρίζουμε και στην ελληνική Βουλή και στην Ευρωβουλή τις προσπάθειες για διεθνή αναγνώριση της γενοκτονίας του ποντιακού ελληνισμού» επισήμανε ο εκπρόσωπος του ΚΚΕ Ιωάννης Δελής.

«Η σύνδεση της μνήμης με την ιστορία δίνει δύναμη και ελπίδα για το μέλλον» τόνισε η Κατερίνα Μάρκου από «Το Ποτάμι», ενώ έκανε λόγο για κάποιους, που «στο όνομα του ψευτοεπιχειρήματος για εθνοκάθαρση, επιχείρησαν να υποβαθμίσουν ένα από τα πιο αιματηρά γεγονότα της ελληνικής ιστορίας και του Πόντου.

Ο εκπρόσωπος των ΑΝΕΛ Γιώργος Λαζαρίδης χαρακτήρισε «ανιστόρητη» την άποψη ότι πρόκειται για εθνοκάθαρση και όχι γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου.

«Η γενοκτονία του ελληνισμού της Ανατολής ήταν ένα προμελετημένο έγκλημα της Τουρκίας σε βάρος των χριστιανικών πληθυσμών. Όσοι μιλούν για εθνοκάθαρση δημιουργούν σύγχυση με τις επικίνδυνες απόψεις τους. Δεν μπορούν να αποπροσανατολίζουν την κοινή γνώμη για τις θηριωδίες των Τούρκων, γιατί δίνουν άφεση αμαρτιών σε εγκληματίες» είπε ο κ. Λαζαρίδης.

«Η Τουρκία οφείλει να ζητήσει επίσημα συγγνώμη και να αναγνωρίσει τη γενοκτονία. Προκαλεί θλίψη για ένα εθνικό έγκλημα να υπάρχουν πολιτικά πρόσωπα που αρνούνται ότι υπήρξε γενοκτονία και υποστηρίζουν ότι έγινε εθνοκάθαρση ή συστηματική εξόντωση» υπογράμμισε από την πλευρά του ο εκπρόσωπος της Ένωσης Κεντρώων Μάριος Γεωργιάδης.

Νατάσα Θωμά, ΑΠΕ-ΜΠΕ, Αθήνα

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: