Στη σκιά του τρόμου: Η τρομοκρατία φανέρωσε ότι πλέον δεν υπάρχει δρόμος επιστροφής




Γράφει ο Σάνι Χάνταλ*

Τέσσερις μεγάλες τρομοκρατικές επιθέσεις έχουν σημειωθεί το τελευταίο δεκαπενθήμερο, που αρχίζουν να διαστρεβλώνουν την αντίληψή μας για τα πράγματα.

Η Κωνσταντινούπολη χτυπήθηκε στις 19 Μαρτίου. Οι Βρυξέλλες στις 22 Μαρτίου. Το Ιράκ στις 25 και η Λαχόρη στις 27. Το Ισλαμικό Κράτος έχει ανεβάσει πλέον τόσο ψηλά τον πήχη, που όταν ένας άνδρας από την Αίγυπτο προχώρησε προχθές σε αεροπειρατεία στην Κύπρο, ο κόσμος χλεύασε το περιστατικό επειδή είχε «απλώς» να κάνει με το παράπονο του δράστη για την πρώην σύζυγό του.

Σε οποιαδήποτε άλλη περίοδο, θα είχαμε τρομοκρατηθεί, και θα είχε ξεκινήσει μια δημόσια συζήτηση για την ασφάλεια των αεροδρομίων. Ωστόσο, πλέον ο κόσμος στο Διαδίκτυο ευχαρίστως ανεβάζει αναρτήσεις-παρωδία με πρωταγωνιστή τον αεροπειρατή. Ιστοσελίδες παραθέτουν αστεία tweets, και ο Μπεν Ινς, ο Βρετανός που έβγαλε φωτογραφία με τον εμφανιζόμενο ως βομβιστή αυτοκτονίας μέσα στο αεροπλάνο, είναι πλέον αστέρι στα social media. Μπροστά στο ISIS, άλλες τραγωδίες και άλλα σοβαρά περιστατικά ωχριούν. Ενα συμβάν το οποίο θα αντιμετωπιζόταν ως ακραίο στο παρελθόν, πλέον αντιμετωπίζεται με ανακούφιση.

Πρακτικά ωστόσο, αυτό που είδαμε στην Κύπρο είναι έναν Αιγύπτιο άνδρα να κάνει αεροπειρατεία υποδυόμενος τον βομβιστή αυτοκτονίας. Αυτός ο άνθρωπος κατάφερε να φέρει σε πέρας μια αεροπειρατεία όντας άοπλος. Και το σχέδιό του πέτυχε. Αυτό από μόνο του είναι ανησυχητικό, καθώς θα υπάρξουν και άλλοι που θα ακολουθήσουν το παράδειγμά του. Πλέον, κάθε διαταραγμένος γνωρίζει ότι μπορεί, εκμεταλλευόμενος τον φόβο μας για την τρομοκρατία, να αποκτήσει άμεση πρόσβαση στο επίκεντρο της παγκόσμιας δημοσιότητας.

Παλαιότερα, συνηθίζαμε να ανησυχούμε μήπως η υπερβολική προβολή αυτοκτονιών στα μίντια οδηγεί μιμητικά σε νέες αυτοκτονίες. Τώρα ωστόσο βρισκόμαστε σε μια κατάσταση 100 φορές χειρότερη, καθώς εξασφαλίζουμε απεριόριστη προβολή σε μια ολόκληρη στρατιά από φανατικούς με αυτοκτονικές τάσεις. Είτε μας αρέσει είτε όχι, πλέον είμαστε όλοι συνένοχοι στη δίψα του ISIS για προσοχή. Θα μπορούσε αυτός ο φαύλος κύκλος να σπάσει; Ενδεχομένως. Το να ζητήσει κανείς από τους ανθρώπους απλώς να συμπεριφέρονται διαφορετικά είναι μάταιο, γιατί η περιέργειά μας καταλήγει πάντοτε να καθοδηγεί τις κινήσεις μας. Η αεροπειρατεία στην Κύπρο φανέρωσε πόσο έχει διαστρεβλωθεί πλέον η κοσμοθεωρία μας. Φανέρωσε ωστόσο και ένα άλλο πράγμα: ότι πλέον δεν υπάρχει δρόμος επιστροφής.

  • Κείμενο γνώμης στην εφημερίδα «The Independent» – http://www.independent.co.uk/

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: