Πρόσφυγες και στη Βέροια: Επεισόδια από κατοίκους και εναντίον βουλευτή ΣΥΡΙΖΑ




Έφτασε στη Βέροια λεωφορείο με πρόσφυγες και μετανάστες που εξέφρασαν την επιθυμία να μεταφερθούν από την Ειδομένη σε κέντρα προσωρινής φιλοξενίας.

Σύμφωνα με πληροφορίες, πενήντα άτομα μεταφέρθηκαν στο στρατόπεδο Αρματολού Κόκκινου για το οποίο υπήρξε, το προηγούμενο διάστημα, ενημέρωση από τα αρμόδια υπουργεία προς το δήμο Βέροιας ότι θα χρησιμοποιηθεί ως χώρος φιλοξενίας προσφύγων.

“Ο χώρος είναι έτοιμος καθώς έχουν γίνει εργασίες καθαρισμού από το στρατό. Υπάρχουν εκεί τέσσερα μεγάλα κτίρια στα οποία θα φιλοξενηθούν οι πρόσφυγες” διευκρινίζει στο ΑΠΕ – ΜΠΕ ο δήμαρχος Βέροιας, Κώστας Βοργιαζίδης.

“Η δική μας άποψη είναι η ανάγκη ισοκατανομής των προσφύγων. Προφανώς δεν μπορεί να λείπει και ο δήμος Βέροιας από τη διαδικασία αυτή. Είναι ένα εθνικό θέμα. Από εκεί και πέρα, αν υπάρχει πρόταση εκ μέρους μερίδας των πολιτών που αντιδρούν, ευχαρίστως να τη δεχτούμε. Ωστόσο προς το παρόν δεν υπάρχει άλλη πρόταση” διευκρινίζει.

Ωστοσο, η εγκατάστασή τους στο κέντρο φιλοξενίας που δημιουργήθηκε στο στρατόπεδο Αρματολού Κόκκινου δίπλα στο χωριό Αγία Βαρβάρα, έγινε με επεισοδιακό τρόπο

Κάτοικοι που δεν θέλουν τους πρόσφυγες στην περιοχή τους, συγκεντρώθηκαν και αποδοκίμασαν τους πρόσφυγες. Η διαμαρτυρία κράτησε για 15 περίπου λεπτά και στη συνέχεια άνοιξαν το δρόμο και επέτρεψαν τη διέλευση του λεωφορείου το οποίο πέρασε την πύλη του στρατοπέδου. Κάποιοι «θερμόαιμοι» πέταξαν μάλιστα μπροστά στην πύλη του στρατοπέδου δυο γουρουνοκεφαλές.

Οι αντιδράσεις του κόσμου συνεχίστηκαν και μετά τη διέλευση και την είσοδο του λεωφορείου στο χώρο του στρατοπέδου. Κάποια στιγμή παραλίγο να δημιουργηθεί θερμό επεισόδιο από την παρουσία του Βουλευτή Ημαθίας του ΣΥΡΙΖΑ Γιώργου Ουρσουζίδη ο οποίος εμφανίστηκε στο χώρο λίγη ώρα πριν την άφιξη του λεωφορείου σε έναν ρόλο κάτι σαν «προπομπός».

Η εμφάνισή του πυροδότησε έντονες αντιδράσεις και κάποιοι από τους διαμαρτυρόμενους, τον εντόπισαν μέσα στην κλούβα των ΜΑΤ και κινήθηκαν προς το μέρος του.

Ο βουλευτής βγήκε αρχικά για να τους μιλήσει αλλά λίγο πιο θερμόαιμοι επιχείρησαν να τον λιντσάρουν. Άμεσα επενέβησαν οι αστυνομικές δυνάμεις και ο ίδιος, εμφανώς ξαφνιασμένος, βρήκε αμέσως καταφύγιο πίσω στην κλούβα. Και ενώ οι ψυχραιμότεροι προσπαθούσαν να εξομαλύνουν την κατάσταση, κάποιος πέταξε μια γουρουνοκεφαλή στην κλούβα, δημιουργώντας εκ νέου μια μικρή αναστάτωση.

Στο μεταξύ, άλλα τρία λεωφορεία αναχώρησαν από την Ειδομένη με προορισμό τη Βέροια ενώ πληροφορίες από την περιοχή της Πιερίας κάνουν λόγο για μεταφορά περίπου τετρακοσίων προσφύγων και μεταναστών, σήμερα, από την Ειδομένη στην υποδομή που έχει δημιουργηθεί στο γήπεδο της Νέας Χράνης.

Εξάλλου αποχώρησαν από την πλατεία Αριστοτέλους πρόσφυγες και μετανάστες από το Κέντρο Φιλοξενίας Διαβατών που είχαν πραγματοποιήσει χθες πορεία διαμαρτυρίας μέχρι το κέντρο της πόλης και πέρασαν εκεί τη νύχτα.

Παραμένουν δύσκολες οι συνθήκες στην Ειδομένη

Την ίδια ώρα, συνεχίζεται η ταλαιπωρία των χιλιάδων ανθρώπων στην Ειδομένη. Ο ισχυρός άνεμος που φυσάει τις τελευταίες μέρες ήταν η αιτία να περάσουν ακόμα ένα εφιαλτικό βράδυ οι άνθρωποι στις σκηνές τους.

Κάποιοι εξακολουθούν να κάνουν καθιστική διαμαρτυρία στις γραμμές του τρένου ενώ μικροί και μεγάλοι κρατάνε πλακάτ με συνθήματα για να ανοίξουν τα σύνορα.

Η πρόεδρος της κοινότητας της Ειδομένης επισήμανε ξανά την ανάγκη να αδειάσει ο καταυλισμός ωστόσο κοντά στους πρόσφυγες και τους μετανάστες εξακολουθούν να βρίσκονται κάποιοι εθελοντές.

Αλλά και στον Πειραιά η κατάσταση δεν είναι πολύ καλύτερη καθώς το μεσημέρι σημειώθηκε ένταση ανάμεσα σε δυο μετανάστες και χρειάστηκε η επέμβαση των λιμενικών για να ηρεμήσουν τα πνεύματα.

Το πρωί έφθασαν περίπου 100 πρόσφυγες από τα νησιά και επιβιβάστηκαν αμέσως σε πούλμαν με προορισμό τη Μαλακάσα, ωστόσο στο λιμάνι συνεχίζεται ο συνωστισμός αλλά και η αναμονή σε ουρές για συσσίτιο.

Οι σκηνές παραμένουν στον χώρο, με τις ασθένειες να απειλούν κυρίως τα μικρά παιδιά.

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: