Όσκαρ με πολιτικά μηνύματα: Μην ψηφίσετε τους εκκεντρικούς




Εκτός από λάμψη και συγκίνηση τα 88α Όσκαρ, μέσω των καλλιτεχνών που βραβεύτηκαν, έστειλαν και τα πολιτικά τους μηνύματα, στα εκατομμύρια των θεατών και όχι μόνο, που τα παρακολούθησαν. 

Κι ενώ όλοι περίμεναν να ακούσουν τι θα πει κατά την έναρξη ο οικοδεσπότης της βραδιάς Κρις Ροκ για το κίνημα #OscarsSoWhite, και πώς θα θέσει το ζήτημα των «λευκών» Όσκαρ, κατά την τρίωρη και πλέον μετάδοση ακούστηκαν πολλές απόψεις πολιτικού χαρακτήρα, αφού η σκηνή των Όσκαρ αποδεικνύεται πάντα ένα καλό βήμα για να σταλούν μηνύματα με πολλούς αποδέκτες.

Ο Άνταμ ΜακΚέι που μοιράστηκε, με τον Τσαρλς Ράντολφ, το βραβείο του καλύτερου διασκευασμένου σεναρίου για το «Μεγάλο Σορτάρισμα», αφού ευχαρίστησε τους «συνήθεις ύποπτους» αναφέρθηκε στις επικείμενες προεδρικές εκλογές των ΗΠΑ.

«Πάνω από όλα αν δεν θέλετε αυτοί που έχουν τα πολλά λεφτά να ελέγχουν την κυβέρνηση, μην ψηφίσετε αυτούς που παίρνουν χρήματα από τις μεγάλες τράπεζες, τους πετρελαιοπαραγωγούς και τους εκκεντρικούς δισεκατομμυριούχους».

Η Τζένι Μπίβαν, ενδυματολόγος στην ταινία «Mad Max: Fury Road», παραλαμβάνοντας το τρίτο Όσκαρ στην καριέρα της είπε ότι «στην πραγματικότητα θα μπορούσε να είναι φρικτά προφητικό το Mad Max, αν δεν είμαστε φιλικοί με τα υπόλοιπα είδη του πλανήτη και συνεχίσουμε να ρυπαίνουμε την ατμόσφαιρα».

Στη συνέχεια ο ηθοποιός Άντι Σέρκις παρουσιάζοντας το Όσκαρ για τα καλύτερα οπτικά εφέ είπε ότι «ως κινηματογραφιστές και ηθοποιοί του 21ου αιώνα μπορούμε να δημιουργήσουμε όποιον κόσμο θέλουμε. Έτσι Κρις, (Ροκ) εάν θέλαμε να βάλουμε ένα «ρόλο» σε κίνηση αυτή τη στιγμή θα μπορούσε να παίξει οτιδήποτε, από την πλανητική απειλή του μεγαλομανιακού τέρατος Ντόναλντ Τραμπ μέχρι και… χμ, αυτό δεν διαφέρει και πολύ από την πραγματικότητα, αλλά τέλος πάντων».

Ο τέσσερις φορές βραβευμένος με Grammy, νικητής της Χρυσής Σφαίρας και των 88ων Όσκαρ τραγουδιστής, Σαμ Σμιθ, για το τραγούδι του «Writing’s on the Wall», που ακούστηκε στην ταινία Τζέιμς Μποντ «Spectre» έκλεισε την ομιλία του με μία απλή και γλυκιά δήλωση. «Στέκομαι εδώ απόψε ως υπερήφανος, γκέι άντρας και ελπίζω ότι μπορούμε όλοι να είμαστε ενωμένοι και ίσοι μια μέρα».

Ο Αλεχάντρο Τζ. Ιναρίτου, νικητής για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά του Όσκαρ Καλύτερης Σκηνοθεσίας, χρησιμοποίησε το θέμα που θίγει η ταινία «The Revenant» για την ξενοφοβία και εκείνους που καλλιεργούν τέτοιου είδους ζητήματα.

«Εγώ είμαι πολύ τυχερός που βρίσκομαι εδώ απόψε, εντάξει; Αλλά, δυστυχώς πολλοί άλλοι δεν έχουν την ίδια τύχη», δήλωσε ο μεξικανικής καταγωγής σκηνοθέτης και πρόσθεσε ότι «υπάρχει μία ατάκα στην ταινία που λέει (ο Χούγκο Γκλας, ο χαρακτήρας που υποδύεται ο ΝτιΚάπριο), για τον μιγάδα γιο του: Δεν ακούνε τι λέει, βλέπουν μόνο το χρώμα τού δέρματός του. Είναι μία μεγάλη ευκαιρία για την γενιά μας να απελευθερωθούμε από όλες τις προκαταλήψεις και τις φυλετικές διακρίσεις».

Αλλά και ο μεγάλος νικητής της βραδιάς Λεονάρντο ΝτιΚάπριο στην ευχαριστήρια ομιλία του αναφέρθηκε στην κλιματική αλλαγή, την «πιο μεγάλη απειλή που αντιμετωπίζει ολόκληρος ο πλανήτης».

«Πρέπει όλοι μαζί να εργαστούμε και να σταματήσουμε να χρονοτριβούμε», είπε σημειώνοντας πως το 2015 ήταν η πιο θερμή χρονιά στη Γη και για να γίνουν τα γυρίσματα της ταινίας έπρεπε να πάνε στο νοτιότερο άκρο της Χιλής για να βρουν ένα χιονισμένο τοπίο.

 

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: