ΟΗΕ: Οι δηλώσεις του Τραμπ για τα βασανιστήρια αμαυρώνουν την εικόνα των ΗΠΑ




Οι δηλώσεις του Ντόναλντ Τραμπ, του υποψηφίου για το χρίσμα του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος στις προεδρικές εκλογές του Νοεμβρίου, ο οποίος τάχθηκε υπέρ των βασανιστηρίων σε τρομοκράτες, πλήττουν την εικόνα των ΗΠΑ, εκτίμησε χθες από τη Γενεύη ο ειδικός απεσταλμένος των Ηνωμένων Εθνών για τα βασανιστήρια Χουάν Μέντες.

“Πιστεύω ότι το κύρος των ΗΠΑ ως κράτους δικαίου και το παράδειγμά τους στον αγώνα κατά της εγκληματικότητας και της τρομοκρατίας με αυστηρό σεβασμό των νόμων πλήττεται σοβαρά από αυτού του είδους τη ρητορική”, είπε ο Μέντες.

Μολονότι δεν ανέφερε το όνομα του Τραμπ, ο διπλωμάτης του ΟΗΕ απαντούσε σε μια ερώτηση που αφορούσε τις δηλώσεις του μεγιστάνα του κτηματομεσιτικού τομέα.

Ο Τραμπ, που θεωρείται φαβορί για το χρίσμα των Ρεπουμπλικάνων, είπε την Κυριακή ότι θα επιθυμούσε την τροποποίηση των νόμων που αφορούν τα βασανιστήρια στις ΗΠΑ γιατί, όπως υποστήριξε, οι τζιχαντιστές του Ισλαμικού Κράτους “δεν έχουν κανόνες, διατάξεις ή νόμους ενώ εμείς έχουμε πολύ αυστηρούς”.

Ωστόσο, μιλώντας αργότερα στην εφημερίδα Wall Street Journal, είπε ότι αν εκλεγεί θα σεβαστεί τη νομοθεσία.

Ο Μέντες, ο οποίος είχε και ο ίδιος υποβληθεί σε βασανιστήρια κατά τη διάρκεια της στρατιωτικής δικτατορίας στην Αργεντινή, τόνισε στους δημοσιογράφους ότι τα σχόλιά του για την προεκλογική εκστρατεία στις ΗΠΑ είναι “ιδιωτικής φύσης” και δεν τα κάνει ως ειδικός απεσταλμένος του ΟΗΕ. “Εάν οποιοσδήποτε από τους υποψηφίους εκλεγεί και επιτρέψει ξανά τους εικονικούς πνιγμούς ή κάθε άλλη ακραία ανακριτική τεχνική, αυτό θα ήταν παράνομο”, συνέχισε.

Οι τεχνικές αυτές “είναι παράνομες με βάση το διεθνές δίκαιο, είναι παράνομες με βάση το Σύνταγμα των ΗΠΑ, είναι παράνομες όσον αφορά τον στρατιωτικό ποινικό κώδικα (…) που απαγορεύει ρητά τα βασανιστήρια”, είπε εμφατικά.

ΓΑΛΛΙΚΟ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟ, ΑΠΕ-ΜΠΕ, Γενεύη, Switzerland

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: