Μήπως πλησιάζει η αποφυλάκιση του Άκη Τσοχατζόπουλου; Και τα εκατομμύρια;




Είναι δυνατόν να αποφυλακίζεται ο πρώην υπουργός ‘Αμυνας Ακης Τσοχατζόπουλος, χωρίς να έχουν βρεθεί τα χρήματα που τον κατηγορούν ότι έκλεψε και χωρίς να ανοίξει το στόμα του, όπως κυκλοφορούσε ευρύτατα στη διάρκεια της δίκης, αλλά και μετά. Γιατί δεν υλοποίησε άραγε τις απειλές του εναντίον και του πρώην πρωθυπουργού Κώστα Σημίτη; Τι ήταν αυτό που τον σταμάτησε;

Όσοι έχουν καλή μνήμη σε αυτό τον τόπο, θα θυμούνται ότι πριν από περίπου δύο χρόνια η συζήτηση στο θέμα των παρανόμων προμηθειών στα εξοπλιστικά προγράμματα είχε περιστραφεί στο αν και κατά πόσον ο πρώην υπουργός Εθνικής Άμυνας, Άκης Τσοχατζόπουλος, θα ανοίξει το στόμα του, ή δεν θα μιλήσει αναμένοντας την αποφυλάκισή του με βάση τις ευνοϊκές διατάξεις του νόμου για άτομα προχωρημένης ηλικίας, γράφει η ιστοσελίδα www.defence-point.gr.

Δημοσιεύματα έγκυρων μέσων ενημέρωσης, τότε, τον Απρίλιο του 2014, σε ρεπορτάζ τους εκτιμούσαν ότι ο Άκης Τσοχατζόπουλος θα μπορούσε να αποφυλακιστεί σε περίπου δύο χρόνια, με ορισμένους μάλιστα να προβαίνουν σε βιτριολικό σχολιασμό, αναφέροντας ότι… θα αποφυλακιστεί γρηγορότερα και από την κόρη του, που τότε ήταν κρατούμενη για τα σπίτια που είχε στο όνομά της και φέρονταν να είναι προϊόν παρανόμως κτηθέντων χρημάτων προερχομένων από μίζες εξοπλιστικών προγραμμάτων που εισέπραξε ο πατέρας της.

Τότε, οι συνήγοροι του πρώην υπουργού είχαν δηλώσει, ότι αναίρεση στον Άρειο Πάγο θα ασκηθεί μόνο για τη δήμευση του σπιτιού της Διονυσίου Αρεοπαγίτου, ενώ μια ποινή 5,5 ετών του Εφετείου, μετατράπηκε σε χρηματική, με αποτέλεσμα η πρωτόδικη ποινή (συγχωνευμένη) σε 20 χρόνια φυλάκισης να περιορίζεται σημαντικά.

Οι ευνοϊκές διατάξεις για πολίτες μεγάλης ηλικίας δίνουν πλεονέκτημα έναντι των υπολοίπων, αφού οι καταδικασθέντες άνω των 70 ετών εκτίουν τα 2/5 της ποινής τους έναντι των 3/5 που ισχύει για τους υπόλοιπους κρατούμενους (άρθρο 105 παρ. 2 του Ποινικού Κώδικα), ενώ στους άνω των 65 ετών (ο Τσοχατζόπουλος είναι σήμερα 77 ετών), κάθε ημέρα που εκτίουν από την ποινή τους, υπολογίζεται διπλή.

Εάν μάλιστα ο κρατούμενος εργάζεται, κάθε ημέρα υπολογίζεται για 2,5 ημέρες έκτισης! Κατά συνέπεια, πρόσωπο που συγκεντρώνει αυτές τις προϋποθέσεις (με την προϋπόθεση και του ηλικιακού κριτηρίου), αποφυλακίζεται έχοντας εκτίσει μόλις το 1/5 της ποινής του. Εάν θυμίσουμε την πρωτόδικη ποινή των 20 ετών, πλέον πλησιάζει η πενταετία!

Το δικαστικό ρεπορτάζ των μεγάλων μέσων ενημέρωσης, εικάζουμε ότι θα ασχοληθεί με το θέμα και θα ελέγξει εάν τα στοιχεία που περιέχονται στο παρόν κείμενο αληθεύουν ή όχι…

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: