Έργα συντήρησης και αποκατάστασης στο Ιερό Κουβούκλιο του Πανάγιου Τάφου




Λίγες ημέρες πριν το Καθολικό Πάσχα θα έχουν τοποθετηθεί οι σκαλωσιές για το έργο της συντήρησης και αποκατάστασης του Ιερού Κουβουκλίου του Πανάγιου Τάφου στο Ναό της Αναστάσεως στα Ιεροσόλυμα, το οποίο θα ολοκληρωθεί σε οκτώ μήνες και πραγματοποιείται από διεπιστημονική ομάδα του ΕΜΠ με επικεφαλής την καθηγήτρια της Σχολής Χημικών Μηχανικών Αντωνία Μοροπούλου.

Στην διεπιστημονική ομάδα του ΕΜΠ συμμετέχουν επίσης ο τέως καθηγητής της Σχολής Αρχιτεκτόνων Μηχανικών Μανώλης Κορρές, ο καθηγητής της Σχολής Αγρονόμων και Τοπογράφων Μηχανικών Ανδρέας Γεωργόπουλος και ο καθηγητής της Σχολής Πολιτικών Μηχανικών Κωνσταντίνος Σπυράκος.

Αξίζει να σημειωθεί ότι τα έργα συντήρησης και αποκατάστασης του Ιερού Κουβουκλίου του Πανάγιου Τάφου θα ολοκληρωθούν στις αρχές του 2017, δηλαδή 70 χρόνια μετά την τελευταία παρέμβαση που έκαναν βρετανοί επιστήμονες με την προσθήκη σιδερένιου κλωβού για την αντιμετώπιση της προϊούσας παραμόρφωσής του.

Η μελέτη του καινοτόμου προγράμματος συντήρησης και αποκατάστασης του Ιερού Κουβουκλίου του Πανάγιου Τάφου, παρουσιάστηκε σήμερα στο Ζάππειο Μέγαρο σε εκδήλωση που διοργανώθηκε από τον Πατριάρχη Ιεροσολύμων κ.κ. Θεόφιλο, τον πρύτανη του ΕΜΠ Ιωάννη Γκόλια και τον πρόεδρο της Επιτροπής Ολυμπίων Κληροδοτημάτων Γεώργιο Χρήστου.

«Νοιώθω τιμή και συγκίνηση. Τιμή γιατί πρόκειται για τον Πανάγιο Τάφο και συγκίνηση γιατί η πρωτοβουλία για την ανακαίνιση του Πανάγιου Τάφου είναι ελληνική πρωτοβουλία. Το μνημείο αυτό δεν είναι μόνο της Ορθοδοξίας και του Χριστιανισμού, είναι και μνημείο της ελληνικής παράδοσης. Είναι συγκινητικό ότι η ελληνική πολιτεία με τον ίδιο τον πρωθυπουργό ωθεί στην ανακαίνιση του μνημείου και είναι ιδιαίτερα συγκινητικό για μένα γιατί την αποκατάσταση του μνημείου κάνει το ΕΜΠ όπου πέρασα περισσότερα από 40 χρόνια της ζωής μου» τόνισε ο υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού Αριστείδης Μπαλτάς.

 

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: