Άνοδος τιμών του πετρελαίου, εν αναμονή της μείωσης της παραγωγής




Ανοδικά κινούνταν σήμερα οι τιμές του πετρελαίου μετά την ανακοίνωση ότι οι πετρελαιοπαραγωγοί θα συναντηθούν τον επόμενο μήνα στο Κατάρ για να συζητήσουν την πρόταση για πάγωμα της παραγωγής καθώς και εν μέσω ενδείξεων για μείωση της παραγωγής αργού στις ΗΠΑ.

Οι παραγωγοί εντός και εκτός του Οργανισμού Πετρελαιοεξαγωγικών Κρατών (ΟΠΕΚ) θα έχουν συνομιλίες στη Ντόχα στις 17 Απριλίου, δήλωσε ο υπουργός Πετρελαίου του Κατάρ Μοχάμεντ Μπιν Σαλέχ Αλ-Σάντα. Σύμφωνα με τον υπουργό, μέχρι στιγμής περίπου 15 παραγωγοί εντός και εκτός του οργανισμού, που παράγουν περίπου το 73% του πετρελαίου παγκοσμίως, στηρίζουν αυτή την πρωτοβουλία.

Στις 11:48 ώρα Ελλάδας, τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης για το πετρέλαιο μπρεντ σημείωναν κέρδη 48 σεντς στα 39,22 δολάρια το βαρέλι. Τα αντίστοιχα συμβόλαια για το αμερικανικό αργό ενισχύονταν κατά 60 σεντς στα 36,94 δολάρια.

Η Σαουδική Αραβία, το Κατάρ και η Βενεζουέλα, καθώς και η Ρωσία που δεν είναι μέλος του ΟΠΕΚ, συμφώνησαν τον περασμένο μήνα να παγώσουν την παραγωγή στα επίπεδα του Ιανουαρίου, αλλά το Ιράν απέρριψε μια τέτοια συμφωνία.
Σύμφωνα με αναλυτές, οι συνομιλίες για πάγωμα της παραγωγής δεν προβλέπεται να έχουν σημαντικό αντίκτυπο στην κορεσμένη αγορά, όπου κάθε ημέρα η παραγωγή ξεπερνά την ζήτηση κατά 1 εκατ. βαρέλια αργού.

ΑΠΕ-ΜΠΕ, Ρόιτερς, Λονδίνο, Βρετανία

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: