Μείωση παραγωγής πετρελαίου θα προτείνει η Ρωσία




Ο επικεφαλής της ρωσικής κρατικής πετρελαϊκής εταιρίας Rosneft πρότεινε την συντονισμένη μείωση της παραγωγής από τις μεγάλες πετρελαιοπαραγωγούς χώρες προκειμένου να ενισχυθούν οι χαμηλές τιμές, χωρίς ωστόσο να πει κατά πόσο η Μόσχα θα συνέβαλλε σε ένα τέτοιο σχέδιο.

Ο διευθύνων σύμβουλος της Rosneft Ιγκόρ Σετσίν, σε ομιλία του σε συνέδριο στο Λονδίνο, απέδωσε την υπερβάλλουσα προσφορά στην αγορά στην επιπλέον παραγωγή από μέλη του Οργανισμού Πετρελαιοεξαγωγικών Κρατών (ΟΠΕΚ).
Ο Σετσίν πρότεινε, μάλιστα, οι μεγάλοι παραγωγοί πετρελαίου να μειώσουν έκαστος την παραγωγή κατά 1 εκατ. βαρέλια την ημέρα.

Οι τιμές του πετρελαίου έχουν υποχωρήσει περισσότερο από 70% κοντά στα 30 δολάρια το βαρέλι τους τελευταίους 18 μήνες, καθώς η προσφορά ξεπερνά τη ζήτηση κατά 2 εκατ. βαρέλια ύστερα από την απόφαση του ΟΠΕΚ να μην μειώσει την παραγωγή σε μια προσπάθεια να οδηγήσει παραγωγούς υψηλότερου κόστους εκτός της αγοράς.

Οι πετρελαιοπαραγωγικές χώρες έχουν καλέσει τη Σαουδική Αραβία, που έχει σημαίνοντα ρόλο στον ΟΠΕΚ, να συγκαλέσει έκτακτη συνάντηση προκειμένου να συζητηθούν μειώσεις στην παραγωγή. Το Ριάντ έχει αφήσει να εννοηθεί ότι θα ήταν διατεθειμένο να εξετάσει το ενδεχόμενο μια μείωσης μόνο εάν συμφωνήσουν σε αυτή όλοι οι μεγάλοι παραγωγοί.

Ο Σετσίν είπε, πάντως, ότι η παραγωγή του αμερικανικού σχιστολιθικού αερίου, βασικός παράγοντας για τον κορεσμό στην παγκόσμια αγορά, θα μειωθεί μακροπρόθεσμα.

Reuters, Αθηναϊκό Πρακτορείο-WWW.AMNA.GR. Λονδίνο, Βρετανία

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: