Την απόσυρση των ΜΑΤ ζητά ο δήμαρχος Κω-Διοικητική έρευνα για ενέργειες αστυνομικών




Πρωτοβουλία εκτόνωσης της κατάστασης που έχει δημιουργηθεί στο νησί της Κω ανέλαβε ο Δήμαρχος κ. Γιώργος Κυρίτσης με επιστολή που απηύθυνε σήμερα στον πρωθυπουργό κ. Αλέξη Τσίπρα.

Ο Δήμαρχος Κω απευθύνει έκκληση προς τον πρωθυπουργό να δώσει εντολή για να αποσυρθούν οι δυνάμεις των ΜΑΤ από την Κω, ώστε να μην υπάρξει ένταση και κλιμάκωση των επεισοδίων.

Ταυτόχρονα ζητά να ανακληθεί η απόφαση για τη δημιουργία hot spot στο νησί και η κυβέρνηση να δεχθεί να συζητήσει την πρόταση που έχει καταθέσει ο Δήμος της Κω για να δημιουργηθεί μόνο ένας χώρος καταγραφής παράνομων μεταναστών και προσφύγων στο νησί και οι καταγραφέντες να αναχωρούν εντός 24ώρου.

Ο Δήμος Κω είχε καταθέσει σχετική πρόταση προς την κυβέρνηση προτείνοντας μάλιστα 10 δημόσια, δημοτικά και ιδιωτικά ακίνητα 4-7 στρεμμάτων, στα οποία μπορούσε να εγκατασταθεί η υπηρεσία καταγραφής της ΕΛΑΣ και να παρέχονται ιατρικές υπηρεσίες και ανθρωπιστική βοήθεια.

Σε δήλωση του ο Δήμαρχος Κω κ. Κυρίτσης αναφέρει: “Κάνω έκκληση στον κ.πρωθυπουργό να δώσει εντολή για να αποσυρθούν τα ΜΑΤ από την Κω για να αποκλιμακωθεί η ένταση. Είναι υπαρκτός ο κίνδυνος να θρηνήσουμε θύματα και να οδηγηθούμε σε ανεξέλεγκτες καταστάσεις. Ζητώ να αποδεχθεί η κυβέρνηση την μόνη ρεαλιστική και κοινωνικά αποδεκτή πρόταση που κατέθεσε ο Δήμος”.

Την ίδια ώρα διοικητική έρευνα διατάχθηκε από το Αρχηγείο της ΕΛ.ΑΣ, σχετικά με τις ενέργειες των αστυνομικών των ΜΑΤ, στην Κω, οι οποίες βγήκαν στο φως της δημοσιότητας μέσω βίντεο, που προβλήθηκαν χτες σε ιστοσελίδες και ενημερωτικές εκπομπές.

Σημειώνεται ότι οι επίμαχες σκηνές που προκάλεσαν την αντίδραση του Αρχηγείου της ΕΛΑΣ, είναι οι βιαιοπραγίες σε βάρος πολίτη, οι φθορές σε δίκυκλα αλλά και υβριστικές εκφράσεις αστυνομικών των ΜΑΤ, κατά την διάρκεια επεισοδίων που σημειώθηκαν κατά τις εκδηλώσεις των κατοίκων του νησιού, που αντιδρούν στην κατασκευή hot spot.

Η ΕΔΕ ανατέθηκε σε ανώτατο αξιωματικό, με την εντολή να ολοκληρωθεί σε σύντομο χρόνο, προκειμένου να επιβληθούν κυρώσεις στους υπευθύνους.

Λ.Μαστής, ΑΠΕ-ΜΠΕ, Ρόδος

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: