Ομόφωνα στην ηγεσία του κόμματος Σελαχατίν Ντεμιρτάς και Φιγκέν Γιουκσεκντάγ




Οι ηγέτες του κυριότερου φιλοκουρδικού κόμματος της Τουρκίας, του Κόμματος Δημοκρατίας των Λαών (HDP) επανεξελέγησαν σήμερα από το συνέδριο του κόμματος που διεξήχθη στην Άγκυρα.

Η Φιγκέν Γιουκσεκντάγ και ο Σελαχατίν Ντεμιρτάς επανεξελέγησαν ομόφωνα, σύμφωνα με την ανακοίνωση του HDP. Το κόμμα έχει δύο προέδρους, έναν άνδρα και μία γυναίκα, σε ένδειξη ισονομίας των φύλων.

Ο Ντεμιρτάς, ένας από τους σφοδρότερους επικριτές του προέδρου της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν θεωρείται χαρισματικός ηγέτης και πολλοί πιστεύουν ότι σε αυτόν οφείλεται σε μεγάλο βαθμό η εκλογική επιτυχία του κόμματος που πέρσι εξέλεξε για πρώτη φορά βουλευτές στο τουρκικό κοινοβούλιο.

Η Γιουκσεντάγ και ο Ντεμιρτάς εκφώνησαν τις ομιλίες τους στο συνέδριο με φόντο την τουρκική σημαία, το σύνθημα “Κοινή πατρίδα, ίδια υπηκοότητα” και ένα πορτρέτο του Αμπντουλάχ Οτζαλάν, του φυλακισμένου ηγέτη του PKK.

Ο Ντεμιρτάς κατήγγειλε την καταστολή στα νοτιοανατολικά της χώρας, στις περιοχές που κατοικούνται κυρίως από Κούρδους και όπου ο στρατός υποστηρίζει ότι έχει εξοντώσει εκατοντάδες “τρομοκράτες”. Το HDP όμως κατηγορεί τις ένοπλες δυνάμεις ότι σκοτώνουν πολίτες.

“Ο πρωθυπουργός (Αχμέτ Νταβούτογλου) λέει ότι δεν υπάρχει σφαγή πολιτών. Όμως υπάρχουν γυναίκες και παιδιά (μεταξύ των νεκρών). Περισσότεροι από 190 σκοτωμένοι, αυτό δεν είναι σφαγή;”, τόνισε.

Μετά από διετή εκεχειρία, οι βίαιες συγκρούσεις μεταξύ των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων και των ανταρτών του Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν ξανάρχισαν το περασμένο καλοκαίρι. Από τα μέσα Δεκεμβρίου, στρατός και αστυνομία έχουν εξαπολύσει μια επιχείρηση ευρείας κλίμακας για να ανακτήσουν τον έλεγχο πολλών πόλεων της νοτιοανατολικής Τουρκίας, στις οποίες έχουν κηρύξει απαγόρευση της κυκλοφορίας.

Στις επιχειρήσεις αυτές έχουν σκοτωθεί δεκάδες στρατιώτες και αντάρτες αλλά και πολλοί άμαχοι, γυναίκες, παιδιά και ηλικιωμένοι.

ΓΑΛΛΙΚΟ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟ, ΑΠΕ-ΜΠΕ, Άγκυρα, Turkey

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: