Nαυπηγεί και δεύτερο αεροπλανοφόρο η Κίνα




Η Κίνα επιβεβαίωσε ότι ναυπηγεί ένα δεύτερο αεροπλανοφόρο. Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του υπουργείου Άμυνας της χώρας το νέο αεροπλανοφόρο ναυπηγείται στα ναυπηγεία του Νταλιάν.

Δυτικοί αναλυτές, εδώ και μήνες, αναφέρουν τη ναυπήγηση του νέου σκάφους, βασιζόμενοι σε δορυφορικές ή άλλες φωτογραφίες που έχουν διαρρεύσει.

«Η Κίνα έχει μια εκτεταμένη ακτογραμμή. Η εξασφάλιση της ναυτικής μας κυριαρχία και των δικαιωμάτων μας είναι ιερή υποχρέωση των ενόπλων μας δυνάμενων», είπε ο εκπρόσωπος.

Το νέο σκάφος ακολουθεί την σχεδίαση του πρώτου αεροπλανοφόρου, το οποίο αγόρασε από την Ουκρανία το 1998. Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο πρόκειται για ένα σκάφος συμβατικής πρόωσης, εκτοπίσματος 50.000 τόνων, με κυρτή ράμπα απονήωσης. Από το σκάφος θα επιχειρούν μαχητικά J-15.

Το πρόγραμμα ναυπήγησης αεροπλανοφόρων της Κίνας παραμένει στο σκοτάδι καθώς θεωρείται κρατικό μυστικό. Ο εκπρόσωπος δεν ανέφερε το πότε το νέο σκάφος θα τεθεί σε υπηρεσία.

Σύμφωνα με Κινέζους αναλυτές η παρουσία ενός δεύτερου αεροπλανοφόρου θα άρει μέρος της πίεσης που αυτή την στιγμή η Κίνα δέχεται από την παρουσία αμερικανικών πολεμικών στη Νότια Κινεζική Θάλασσα.

Η Κίνα διεκδικεί ολόκληρη τη Νότια Κινεζική Θάλασσα, όπου πιστεύεται πως υπάρχουν τεράστια κοιτάσματα πετρελαίου και φυσικού αερίου, αλλά και στην οποία το θαλάσσιο εμπόριο ανέρχεται σε ύψος 5 τρισ. δολαρίων. Ωστόσο, Μπρουνέι, Μαλαισία, Φιλιππίνες, Ταϊβάν και Βιετνάμ, δεν συμμερίζονται την κινεζική θεώρηση.

Ο Κινέζος εκπρόσωπος άφησε να εννοηθεί ότι εξετάζεται και η ναυπήγηση ενός τρίτου αεροπλανοφόρου. Το αμερικανικό Πεντάγωνο επίσης, σε έκθεσή του είχε εκτιμήσει, ότι η Κίνα σχεδιάζει τη ναυπήγηση πολλών αεροπλανοφόρων τα επόμενα 15 χρόνια.

http://www.businessinsider.com/china-building-second-aircraft-carrier-2015-12

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: