Επιφυλακτική η Μόσχα για συμφωνία με ΟΠΕΚ για μείωση παραγωγής πετρελαίου




Ο αντιπρόεδρος της ρωσικής κυβέρνησης Αρκάντι Ντβορκόβιτς υποβάθμισε σήμερα τις εκτιμήσεις ότι η Ρωσία θα μπορούσε να συνεργαστεί με τον ΟΠΕΚ για να ανακόψει την πτώση των τιμών του πετρελαίου μέσω της μείωσης της παραγωγής, λέγοντας ότι το κράτος δεν θα παρέμβει για να εξισορροπήσει την αγορά.

Οι τιμές του πετρελαίου έχουν ενισχυθεί τις τελευταίες 48 ώρες αφού Ρώσοι αξιωματούχοι από τον τομέα της ενέργειας δήλωσαν ότι είχαν λάβει προτάσεις από τη Σαουδική Αραβία για τη διαχείριση της παραγωγής και ότι είναι έτοιμοι για συνομιλίες.

Ωστόσο, ο Ντβορκόβιτς, του οποίου το χαρτοφυλάκιο περιλαμβάνει και την ευθύνη του ενεργειακού κλάδου, ήταν περισσότερο μετρημένος στις δηλώσεις του κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου σήμερα στη Μόσχα.

«Είμαστε της άποψης ότι ο πετρελαϊκός μας τομέας είναι, σε σημαντικό βαθμό, ιδιωτικός και με εμπορικό προσανατολισμό, δεν βρίσκεται κάτω από τον άμεσο έλεγχο του κράτους. Η αγορά μας διέπεται από τις αποφάσεις μεμονωμένων εταιριών και έτσι θα συνεχίσει», δήλωσε ο Ντβορκόβιτς.

«Εάν οι τιμές είναι σε χαμηλό επίπεδο για μια παρατεταμένη περίοδο, μια διόρθωση στις επενδύσεις θα καταστεί αναπόφευκτη και αυτό θα οδηγήσει σε κάποια μείωση της παραγωγής αλλά δεν θα πρόκειται για μια σκόπιμη κίνηση του κράτους» πρόσθεσε ο ίδιος.

Ο υπουργός Ενέργειας Αλεξάντερ Νόβακ επίσης εμφανίστηκε επιφυλακτικός για την έκβαση των όποιων διαπραγματεύσεων μεταξύ του Οργανισμού Πετρελαιοεξαγωγικών Κρατών (ΟΠΕΚ) και των εξαγωγών πετρελαίου που δεν είναι μέλη του οργανισμού.

«Είμαστε έτοιμοι να συζητήσουμε το θέμα μείωσης των όγκων παραγωγής, αλλά αυτό δεν αποτελεί απόφαση», δήλωσε ο Νόβακ σε συνέντευξη στο πρακτορείο Bloomberg. «Είμαστε έτοιμοι να εξετάσουμε αυτή τη δυνατότητα. Θα πρέπει να είναι ομόφωνη. Εάν είναι ομόφωνη, έχει νόημα, διαφορετικά δεν έχει».

ΑΠΕ-ΜΠΕ-Ρόιτερς Μόσχα, Ρωσία

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: