Ο Κοτζιάς υπέρ του Ισραήλ, εναντίον της Κομισιόν – Η διαφωνία με την Action Aid




Πολλά ερωτηματικά προκαλεί μια απάντηση του Υπουργείου Εξωτερικών σε ανακοίνωση της οργάνωσης Action Aid, σχετικά με την στάση της Ελλάδας στο άτυπο εμπάργκο που επέβαλε η Ευρωπαϊκη Ενωση σε προϊόντα που προέρχονται από τις περιοχές των εποικισμών στο Ισραήλ.

Η Ε.Ε. εξέδωσε οδηγία σύμφωνα με την οποία οι χώρες-μέλη θα ενημερώνουν τους καταναλωτές με ειδικές ενδείξεις και ταμπέλες στα προϊόντα που προέρχονται από περιοχές που έχουν εποικιστεί, μια κίνηση που αποσκοπεί ουσιαστικά στην άσκηση και πολιτικής, αλλά και οικονομικής πίεσης προς το Τελ Αβίβ, καθώς πρακτικά η «ενοχοποίηση» των προϊόντων από τις συγκεκριμένες περιοχές, ισοδυναμεί με εμπάργκο.

Ισραηλινές ιστοσελίδες αποκάλυψαν, ότι ο κ. Νίκος Κοτζιάς με επιστολή του προς το Ισραήλ, ενημέρωσε ότι η Ελλάδα δεν πρόκειται να εφαρμόσει την οδηγία αυτή της Κομισιόν και ότι αντιτίθεται σε τέτοιου είδους κινήσεις. Η Action Aid στην οποία υπενθυμίζουμε δραστηριοποιείται η αδελφή της Ντόρας Μπακογιάννη, επέκρινε το Υπουργείο Εξωτερικών για την επιλογή αυτή.

Ο εκπρόσωπος του ΥΠΕΞ, Κων. Κούτρας, στην ανακοίνωσή του έκανε λόγο για «απολύτως παραπλανητικό» δημοσίευμα της Ισραηλινής εφημερίδας «The Times of Israel», αλλά το ενδιαφέρον είναι ότι στην δήλωσή του διαψεύστηκε η ύπαρξη επιστολής του κ. Κοτζιά, αλλά δεν διαψεύστηκε η ουσία και η δέσμευση της Αθήνας, για μη εφαρμογή της κοινοτικής οδηγίας, η οποία εξάλλου ελάχιστα αφορά την Ελλάδα, καθώς τα προϊόντα από την Ιουδαία και τη Σαμάρεια δεν εισάγονται στη χώρα μας, εκτός ίσως ορισμένων καλλυντικών από τη Νεκρά Θάλασσα. Η απάντηση του ΥΠΕΞ αναφέρει τα εξής:

«…Η ανακοίνωση της Action Aid, βασιζόμενη σε μία ανακριβή πληροφορία περί δήθεν ύπαρξης μιας επιστολής που δεν υφίσταται, επιχειρεί να δημιουργήσει εντυπώσεις ως προς τη συνέπεια και σταθερότητα της Ελλάδας σε ένα θέμα αρχής.

»Η Ελλάδα, σεβόμενη το Διεθνές Δίκαιο, ουδέποτε αναγνώρισε τους εποικισμούς στη Δυτική Όχθη. Είναι δε σταθερά υπέρ της προώθησης της ειρηνευτικής διαδικασίας για τη διευθέτηση του Μεσανατολικού και την εγκαθίδρυση ενός ανεξάρτητου παλαιστινιακού Κράτους, που θα συνυπάρχει ειρηνικά με το Ισραήλ, εντός διεθνώς αναγνωρισμένων συνόρων με βάση την προ του 1967 γραμμή και με πρωτεύουσα τα Ανατολικά Ιεροσόλυμα.

»Έχει εκφράσει, άλλωστε, την ετοιμότητά της να προσφέρει τις καλές της υπηρεσίες – ως έντιμος διαμεσολαβητής, χώρα εταίρος του Ισραήλ, αλλά και παραδοσιακά φιλική προς τις αραβικές χώρες και τον παλαιστινιακό λαό – ώστε να συνεισφέρει εποικοδομητικά προς αυτή την κατεύθυνση».

Η ανακοίνωση του ΥΠΕΞ με μεγάλη ακρίβεια καταγράφει την ελληνική θέση στο Παλαιστινιακό, διαψεύδει την ύπαρξη επιστολής του κ. Κοτζιά, αλλά πουθενά δεν διαψεύδει τη δέσμευση ότι η Ελλάδα δεν θα εφαρμόσει την οδηγία για «labeling» των συγκεκριμένων προϊόντων, μια οδηγία που προκάλεσε ένα ακόμη σημείο τριβής των σχέσεων του Ισραήλ με την Ε.Ε., με τον Μπ. Νετανιάχου να παγώνει κάθε ευρωπαϊκή συμμετοχή στην ειρηνευτική διαδικασία.

Σε πείσμα των επιλεκτικών διαρροών, απολύτως αξιόπιστες διπλωματικές πηγές αναφέρουν ότι έχει υπάρξει ελληνική δέσμευση έστω και χωρίς επιστολή, καθώς η υιοθέτηση της Ευρωπαϊκής οδηγίας θα υπονόμευε την επίσκεψη του κ. Τσίπρα στο Ισραήλ.

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: