Ενοχλήθηκε το τουρκικό ΥΠΕΞ από δημοσίευμα του «Φ»: Επιμένει στις εγγυήσεις




Ενοχλήθηκε το τουρκικό Υπουργείο Εξωτερικών από το δημοσίευμα του «Φιλελεύθερου» για τις εγγυήσεις και προέβη σε δήλωση διά του εκπροσώπου του.

Την περασμένη Κυριακή ο «Φ» αναφέρθηκε σε συνάντηση του υφυπουργού Εξωτερικών της Τουρκίας Φεριντούν Σινιρλίογλου με Κύπριο αξιωματούχο (δεν είναι πρόσφατη), στη διάρκεια της οποίας ανέφερε τα εξής:

«Η Τουρκία είναι σαράντα λεπτά από την Κύπρο και δεν χρειάζονται οι εγγυήσεις για να παρέμβουμε εάν χρειαστεί». Με αυτό δεν εννοούσε ότι τάσσεται υπέρ της κατάργησης των εγγυήσεων αλλά απαντούσε στη θέση της Λευκωσίας. Αυτό που ήθελε να πει ήταν με εγγυήσεις ή χωρίς είμαστε κοντά και μπορούμε να δράσουμε.

Το τουρκικό Υπουργείο Εξωτερικών ανέφερε τα εξής: «Οι ισχυρισμοί που προβλήθηκαν στον ε/κ Τύπο αναφορικά με την συνάντηση που φέρεται να είχε ο αξιότιμος υφυπουργός μας με έναν Ε/κ αξιωματούχο για το σύστημα των εγγυήσεων είναι αβάσιμοι. Τα σημεία που φέρεται να αναφέρθηκαν για τον αξιότιμο υφυπουργό μας δεν ανταποκρίνονται στην αλήθεια και δεν έχουν διατυπωθεί σε καμία συνάντηση με Ε/κ αξιωματούχο.

Όπως έχει τονιστεί πολλές φορές στο παρελθόν στο ζήτημα των εγγυήσεων είναι γνωστή η θέση της Τουρκίας, η οποία συνεχίζει την αποφασιστική υποστήριξή της, ώστε να μπορέσει η διαδικασία των εν εξελίξει διαπραγματεύσεων να καταλήξει το συντομότερο δυνατό σε μία λύση δίκαιη, ολοκληρωμένη και μόνιμη. Η Τουρκία εμμένει στην θέση της να συζητηθεί το ζήτημα αυτό στο τελικό στάδιο της διαδικασίας των διαπραγματεύσεων σε μια πενταμερή συνάντηση με τη συμμετοχή και των άλλων εγγυητριών χωρών».

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: