Δραματικές ώρες για τους Κούρδους της Τουρκίας, φόβοι για αιματοχυσία




Δραματικές εξελίξεις αναμένουν τις επόμενες ώρες του Κούρδους της Τουρκίας εφόσον στις μεγάλες κουρδικές επαρχίες της χώρας, η Άγκυρα επιβάλλει απαγόρευση κυκλοφορίας και στέλνει μονάδες του τουρκικού στρατού: στο Χακκάρι, στο Ντιγιάρμπακιρ και στο Μάρντιν, και σε συνοικίες που βρίσκονται υπό κλοιό.

Τα παραπάνω αναφέρει ο ανταποκριτής της Καθημερινής στην Τουρκία Κύπρου Νίκος Στέλγιας.

Σύμφωνα με την εφημερίδα, λίγα χιλιόμετρα έξω από το Ντιγιάρμπακιρ έχουν συγκεντρωθεί ισχυρές δυνάμεις του στρατού καθώς και τεθωρακισμένα άρματα μάχης και ο τουρκικός Τύπος προμηνύει ότι σε λίγες ώρες θα ξεκινήσει μια μεγάλη επιχείρηση «εκκαθάρισης».

Στο Σίρνακ, ο τουρκικός στρατός σκότωσε 8 μέλη της ένοπλης πτέρυγας του κουρδικού κινήματος ενώ ειδήσεις για συγκρούσεις ανάμεσα στον στρατό, τις δυνάμεις ασφαλείας και τους αντάρτες φτάνουν και από άλλα σημεία της ανατολικής Τουρκίας.

Το κουρδικό κίνημα αναφέρει ότι το τουρκικό κράτος επιδιώκει να πνίξει σε αίμα το αίτημα της αυτονόμησης των Κούρδων ενώ αναφέρεται χαρακτηριστικά ότι οι δυνάμεις καταστολής πλήττουν και γαζώνουν συνοικίες, όπου το κουρδικό κίνημα έχει κηρύξει την αυτονομία των Κούρδων.

Πορείες διαμαρτυρίας στην Ευρώπη

Σύμφωνα με την “Κ”, σε διάφορες ευρωπαϊκές χώρες οι Κούρδοι πραγματοποιούνται εκδηλώσεις διαμαρτυρίας, όπως τη Γερμανία, τη Σουηδία, τη Γαλλία, την Ολλανδία όπου χιλιάδες έχουν ξεχυθεί στους δρόμους και υψώνουν την φωνή τους κατά του τουρκικού κράτους. Μήνυμα συμπαράστασης στους Κούρδους της Τουρκίας φτάνει και από το ερειπωμένο Κομπάνι, του οποίου η διοίκηση δηλώνει ότι βρίσκεται στο πλευρό τους.

Εν τω μεταξύ συνεχίζεται η φυγή των πολιτών από τις νοτιοανατολικές επαρχίες της Τουρκίας. Πολίτες, οι οποίοι έχουν παραμείνει στο επίκεντρο των σφοδρών συγκρούσεων αποχωρούν από τις εστίες τους και αναζητούν καταφύγιο δίπλα σε συγγενικά και φιλικά πρόσωπα. Το κουρδικό κίνημα πραγματοποιεί δραματική έκκληση και ζητά από τους πολίτες να παραμείνουν στις κατοικίες τους καθώς υπάρχουν υποψίες ότι κάποιοι κύκλοι στην Άγκυρα επιχειρούν να αλλοιώσουν την πληθυσμιακή σύνθεση των κουρδικών επαρχιών.

Αξίζει να σημειωθεί οι Κούρδοι της Τουρκίας εκφράζουν μεγάλο προβληματισμό και για την στάση των διεθνών μέσων ενημέρωσης, τα οποία επιλέγουν να μην εστιάσουν στην έκρυθμη κατάσταση, η οποία επικρατεί μετά τις εκλογές της 1ης Νοεμβρίου στην Τουρκία.

http://www.kathimerini.com.cy

http://mignatiou.com/2015/12/tourkos-vouleftis-i-agkira-edose-chimika-gia-sarin-stous-tzichantistes/

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: