Τουρκική φιέστα στη Θεσσαλονίκη για την επέτειο θανάτου του σφαγέα Κεμάλ

Την επέτειο θανάτου του Κεμάλ τίμησαν χιλιάδες Τούρκοι στη Θεσσαλονίκη. ΑΠΕ-ΜΠΕ, ΝΙΚΟΣ ΑΡΒΑΝΙΤΙΔΗΣΤην επέτειο θανάτου του Κεμάλ τίμησαν χιλιάδες Τούρκοι στη Θεσσαλονίκη. ΑΠΕ-ΜΠΕ, ΝΙΚΟΣ ΑΡΒΑΝΙΤΙΔΗΣ

“Τουρκική πόλη” θύμισε η Θεσσαλονίκη λόγω των εορτασμών για τον θάνατο του Κεμάλ. Το τουρκικό προξενείο της πόλης οργάνωσε τη φιέστα στην οποία συμμετείχαν και πολλοί επισκέπτες από την Τουρκία.

Οι εκατοντάδες συγκεντρωμένοι Τούρκοι κάθε ηλικίας, τήρησαν σιγή, προς τιμή του Κεμάλ. Aπό την Παρασκευή και μέχρι σήμερα, περισσότεροι από 2.500-3.000 ταξιδιώτες από την Τουρκία έφτασαν στη Θεσσαλονίκη για να τιμήσουν τη μνήμη του σφαγέα Κεμάλ, ο οποίος απάλλαξε τον κόσμο από την παρουσία του, στην Κωνσταντινούπολη, στις 10 Νοεμβρίου 1938.

Ανάμεσα στους παρευρισκόμενους στη σημερινή τελετή ήταν μια επιχειρηματική αποστολή 140 εκπροσώπων εμπορικών και βιομηχανικών επιχειρήσεων της Σμύρνης, μελών του επιμελητηρίου της πόλης, με επικεφαλής τον πρόεδρο του Επιμελητηρίου, Εκρέμ Ντεμιρτάς, οι οποίοι είχαν χθες συναντήσεις με συναδέλφους τους στη Θεσσαλονίκη, αλλά και δεκάδες μαθητές και δάσκαλοι 10 σχολείων από διάφορες περιοχές της Τουρκίας.

Για τη Χάλε Τουζέλτουρκ, η επίσκεψη στη Θεσσαλονίκη τέτοια μέρα αποτελεί σταθερό “ραντεβού” την τελευταία πενταετία. “Είναι πολύ σημαντική για μένα αυτή η ημέρα. Έρχομαι σχεδόν κάθε χρόνο τα τελευταία πέντε χρόνια. Αγαπώ πολύ την Ελλάδα. Ο παππούς μου ήρθε στην Τουρκία από εδώ, είχε ζήσει στη Θεσσαλονίκη και την Καβάλα. Για μένα η Ελλάδα είναι κάτι σαν όνειρο και μια από τις μεγαλύτερες επιθυμίες μου είναι να αποκτήσω ένα σπίτι στη Χίο” λέει στο η Χάλε, ενώ απέναντί της, μια ομάδα ταξιδιωτών κρατά ένα μεγάλο πανό, που γράφει στα τουρκικά “Σε ακολουθούμε”.

Για τις Σελέν, Ντιλάρα και Μελίσα, μαθήτριες του ιδιωτικού κολεγίου θετικών επιστημών “Σαλιχλί” της Μανίσα (Μαγνησία), είναι η πρώτη επίσκεψη στη Θεσσαλονίκη για την επέτειο του θανάτου του Κεμάλ Ατατούρκ. Φορούν ίδια μπλουζάκια, φτιαγμένα ειδικά για την περίσταση, με το όνομα του κολεγίου στην πλάτη. Γιατί είναι τόσο σημαντικό για νέους ανθρώπους να βρίσκονται σήμερα εδώ; τις ρωτήσαμε. “Ο Ατατούρκ, πέρα από μεγάλος ηγέτης, είναι ο πατέρας μας” λέει η Σελέν.

Ο καθηγητής τους, Σερντάρ Ισιλντάρ, σημειώνει ότι οι συμπατριώτες του θεωρούν καθήκον τους να βρίσκονται στη Θεσσαλονίκη αυτή τη μέρα για να τιμήσουν “τον εθνάρχη και ήρωα Ατατούρκ, που είναι οικογένεια”. Μετά την τήρηση σιγής ακολούθησε ομιλία του γενικού προξένου της Τουρκίας στη Θεσσαλονίκη, Ορχάν Γιαλμάν Οκάν, ενώ τραγούδησαν παιδικές χορωδίες. Οι Τούρκοι επιχειρηματίες θα αναχωρήσουν σήμερα το απόγευμα για τη Σμύρνη.

Φυσικά η Ελλάδα, ως δημοκρατική χώρα, καλά κάνει και επιτρέπει τις εν λόγω εκδηλώσεις. Μήπως όμως θα όφειλε να απαιτήσει την πραγματοποίηση αναλόγων εκδηλώσεων στην Τουρκία, ή ακόμα καλύτερα να συνδέσει, επιτέλους, τις ελευθερίες που επιτρέπει στην Τουρκία, εντός Ελλάδος, με αντίστοιχες που η Τουρκία στερεί από τους Έλληνες, στο έδαφός της, όπως για παράδειγμα το άνοιγμα της Σχολής της Χάλκης;

Για να φρεσκάρουμε, δε, τη μνήμη μας, μήπως θα πρέπει να θυμίσουμε ποίος, τέλος πάντως, ήταν ο Κεμάλ και ποια η σχέση του και με τη Γενοκτονία των Ποντίων, αυτή που κατά τον υπουργό Παιδείας Νίκο Φίλη, δεν υπήρξε;

Πόσο λογικό είναι, σε τελική ανάλυση, να τιμάται στην Ελλάδα ο μεγαλύτερος σφαγέας των Ελλήνων, στον 20ο αιώνα;

2 Comments on "Τουρκική φιέστα στη Θεσσαλονίκη για την επέτειο θανάτου του σφαγέα Κεμάλ"

  1. Είναι απίστευτο που κανένας έως τώρα Έλληνας ή Αρμένιος πολιτικός δεν έχει θέσει θέμα καταδίκης του για τέλεση γενοκτονιών σε βάρος χριςτιανικών πληθυςμών σε διεθνής οργανισμούς ανθρωπίνων δικαιωμάτων….

  2. ΤΙΜΟΣ ΛΙΖΑΡΔΟΣ | November 10, 2015 at 1:51 PM | Reply

    Το χειρότερο από τα μειονεκτήματά μας, μεταξύ πολλών άλλων, είναι το ότι είτε δεν γνωρίζουμε την ιστορία μας είτε ότι δεν διδασκόμαστε από αυτή.
    Πράγματι ο Κεμάλ επάξια θεωρείται ο εθνικός ηγέτης της Τουρκίας μιας και χάρις αυτόν η Τουρκία αναγεννήθηκε από τις στάχτες της. Όμως για τους Έλληνες της Μικράς Ασίας ήταν ο μοιραίος ηγέτης που εμπνεύστηκε την ιδέα του νέου Τουρκικού κράτους απαλλαγμένου από όλες τις μη μουσουλμανικές εθνότητες που επί αιώνες έζησαν στην Μικρά Ασία. Ήταν αυτός που ηγήθηκε και ενέπνευσε τον τουρκικό λαό της πάσει θυσίας και με κάθε μέσο συστηματικής και μαζικής τους εξόντωσης – φυσικής και οικονομικής , εκτόπισης τους σε χώρους αναγκαστικής εργασίας και τέλος της εκδίωξής τους από την επικράτεια της Τουρκίας. Η πολιτική αυτή είχε αρχίσει πριν την δημιουργία του Τουρκικού κράτους (από τις αρχές του 20ου αιώνα) και συνεχίστηκε συστηματικά (και μετά τη σύσταση του τουρκικού κράτους το 1923) και μέχρι την δεκαετία 60-70 κατά παράβαση της συνθήκης της Λωζάνης. Σήμερα στην Ελλάδα ζουν περί τους 200.000 μουσουλμάνοι Έλληνες (που κατά το επίσημο τουρκικό κράτος θεωρούνται Τούρκοι) που απολαμβάνουν τα αυτά δικαιώματα με όλους τους Έλληνες (και καλώς συμβαίνει αυτό) και που είναι απόγονοι των μουσουλμάνων που εξαιρέθηκαν από την ανταλλαγή των πληθυσμών κατά το 1923-24, σύμφωνα με την συνθήκη. Ενώ από τους Έλληνες (κατοίκους της Κωνσταντινούπολης, της Ίμβρου και της Τενέδου)που εξαιρέθηκαν από την ανταλλαγή σήμερα έχουν μείνει μερικές εκατοντάδες.

Leave a comment

Your email address will not be published.

*