‘Ερευνες για την επίθεση κατά του οχήματος του Κούρδου ηγέτη Ντεμιρτάς




Η τουρκική αστυνομία θα ελέγξει τις κάμερες που ακολούθησε το όχημα του ηγέτη του φιλοκουρδικού κόμματος HDP Σελαχατίν Ντεμιρτάς, ο οποίος δέχθηκε επίθεση με σφαίρα, που άφησε τα ίχνη της στο πίσω τζάμι του τεθωρακισμένου αυτοκινήτου του.

Ο Σελαχατίν Ντεμιρτάς ο οποίος δεν έπαθε τίποτα έγραψε στα κουρδικά στο τουίτερ: “Ο θάνατος είναι εντολή του Αλλάχ”.

Το σημάδι στο πίσω τζάμι του αυτοκινήτου το διαπίστωσαν χθες το βράδυ οι φρουροί του Ντεμιρτάς έπειτα από την επιστροφή του από την Κωνσταντινούπολη στο Ντιγιάρμπακιρ. Το τζάμι δεν έσπασε, ωστόσο υπήρχε ένα στρογγυλό σημάδι στο ύψος του κεφαλιού. Κάλεσαν την αστυνομία η οποία ανέφερε ότι η πέτρα δεν αφήνει τέτοιο σημάδι και πως πιθανόν να είναι σφαίρα.

Κάλυκας σφαίρας δεν βρέθηκε, ωστόσο ο βουλευτής του HDP Σιρρί Σουρέγια Οντέρ δήλωσε ότι μίλησε με τον Σελαχατίν Ντεμιρτάς και η αστυνομία θα ελέγξει τις κάμερες κατά τη διαδρομή από την Κωνσταντινούπολη στο Ντιγιάρμπακιρ. Αστυνομία και HDP είπαν ότι ενδέχεται και να χτυπήθηκε το αυτοκίνητο την ώρα που ήταν σταθμευμένο ως προειδοποίηση. Ο Σελαχατίν Ντεμιρτάς είπε ότι δεν άκουσαν κανένα ήχο.

ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΗ ΕΞΕΛΙΞΗ: Τουρκία: Απόπειρα δολοφονίας του ηγέτη των Κούρδων, Σελαχατίν Ντεμιρτάς

Ο ηγέτης του φιλοκουρδικού κόμματος της Τουρκίας Σελαχατίν Ντεμιρτάς είναι σώος μετά την επίθεση που δέχθηκε το θωρακισμένο αυτοκίνητό του, ανακοίνωσε το Κόμμα της Δημοκρατίας των Λαών (HDP).

Μία σφαίρα χτήπησε το πίσω παρμπρίζ του αυτοκινήτου στην πόλη του Ντιγιάρμπακιρ, ανακοίνωσε εκπρόσωπος του κόμματος.

Ο Ντεμιρτάς είπε στο πρακτορείο ειδήσεων Φιράτ ότι είδαν τη σφαίρα όταν βγήκαν από το αυτοκίνητο. Πρόσθεσε ότι η αστυνομία πήρε το αυτοκίνητο αλλά ότι δεν βρέθηκε κάλυκας σφαίρας σ’ αυτό.

“Ο θάνατος είναι εντολή του Θεού”, έγραψε ο Ντεμιρτάς στον λογαριασμό του στο Twitter έπειτα από την απόπειρα εναντίον του.

Ο Ντεμιρτάς οδήγησε το HDP στις εκλογές τον Ιούνιο με μεγάλη επιτυχία, καθώς το κόμμα του μπήκε πρώτη φορά στο κοινοβούλιο, αφαιρώντας την απόλυτη πλειοψηφία από το κυβερνόν Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AK). Το ΑΚ ανέκτησε την πλειοψηφία του σε δεύτερο γύρο εκλογών αυτό το μήνα, αλλά το HDP έχει κρατήσει ποσοστό ψηλότερο από το αναγκαίο 10% για να παραμείνει στη βουλή.

Οι υποστηρικτές του Κόμματος της Δημοκρατίας των Λαών έχουν υποστεί τρεις επιθέσεις τους τελευταίους μήνες. Σε μια από αυτές, που φέρεται ότι έγινε από υποστηρικτές του Ισλαμικού Κόμματος, σκοτώθηκαν πάνω από 100 άτομα στην πρωτεύουσα της Τουρκίας Άγκυρα.

REUTERS, ΑΠΕ-ΜΠΕ,  Άγκυρα, Turkey

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: