Το χρονικό της ντροπής στη Λεωφόρο, αποφάσισε να υποβάλει παραίτηση ο Αλαφούζος




Το μεγάλο ντέρμπι της Super League, το ματς που περιμένει ολόκληρη η ποδοσφαιρική Ελλάδα, ανάμεσα στον Παναθηναϊκό και στον Ολυμπιακό δεν έγινε ποτέ.

Τα θλιβερά επεισόδια που συνέβησαν εκτός κι εντός του γηπέδου της Λεωφόρου Αλεξάνδρας ανάγκασαν την Πολιτεία, σε συνεννόηση με την αστυνομία, να διατάξει την αναβολή του αγώνα, περίπου 35-40 λεπτά μετά την προβλεπόμενη ώρα έναρξής του. Ηδη ο κ. Γιάννης Αλαφούζος ανακοίνωσε ότι θα υποβάλει την παραίτησή του:

Πως ξεκίνησαν όλα για να φτάσουμε στην αρνητική αυτή εξέλιξη;

Το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων παραθέτει το χρονικό των επεισιοδίων:

– Περίπου στις 17:30, δηλαδή, δύο ώρες πριν το προγραμματισμένο σφύριγμα έναρξης από τον Ανδρέα Παππά, ξεκίνησαν τα «παρατράγουδα» έξω από την θύρα 13 και συγκεκριμένα επί της οδού Τσόχα. Δύο διμοιρίες των ΜΑΤ συγκρούστηκαν σώμα με σώμα με οπαδούς του Παναθηναϊκού, που σύμφωνα με πληροφορίες θέλησαν να «σπάσουν» τον αστυνομικό κλοιό για να «υποδεχτούν» το πούλμαν της αποστολής του Ολυμπιακού. Έπεσε πολύ ξύλο, τα ΜΑΤ εκτόξευσαν χειροβομβίδες κρότου λάμψης και αργότερα και χημικά, προκειμένου να απομακρυνθεί ο κόσμος.

– Λίγο πριν τις 18:00 έκανε την εμφάνισή του στο γήπεδο το διαιτητικό τρίο και ο τέταρτος ρέφερι (Κουκουλάκης). Οι αποδοκιμασίες των λιγοστών εκείνη την ώρα οπαδών προς τον Παππά και τους συνεργάτες του ήταν έντονες, χωρίς να συμβεί τίποτα περισσότερο.

– Στις 18:10 αφίχθη η αποστολή του Ολυμπιακού και δευτερόλεπτα μετά οι παίκτες και οι Σάββας Θεοδωρίδης, Κώστας Καραπαππάς, εισήλθαν στον αγωνιστικό χώρο. Από την θύρα 13 άρχισαν να φεύγουν φωτοβολίδες προς την πλευρά των Πειραιωτών, μία εξ αυτών βρήκε στο πόδι τον Φινμπόγκασον. Βλέποντας ο Σάββας Θεοδωρίδης αυτή την κατάσταση άρχισε να καλεί τους παίκτες να επιστρέψουν στα αποδυτήρια. Αυτό έγινε, ωστόσο ο Σιόβας βγήκε στο γήπεδο χαμογελαστός, δείχνοντας προς τους ανθρώπους του Ολυμπιακού ότι είχε ηρεμήσει η κατάσταση. Τότε εκτοξεύθηκε μία ακόμη φωτοβολίδα. Λίγα λεπτά αργότερα κάποιοι παίκτες του Ολυμπιακού, μεταξύ των οποίων και ο Καμπιάσο, έκαναν βόλτες στο γήπεδο, έφτασαν μέχρι τη σέντρα, χωρίς να συμβεί το παραμικρό,

– Λίγο μετά τις 18:30 βγήκαν για το καθιερωμένο ζέσταμα οι παίκτες του Παναθηναϊκού, που αποθεώθηκαν από τους οπαδούς τους. Έμειναν στο γήπεδο έως τις 19:10, χωρίς να έχουν βγει οι αντίπαλοί τους. Τότε οι «πράσινοι» καατευθύνθηκαν στα αποδυτήρια.

– Ενώ είχε περάσει η προβλεπόμενη ώρα έναρξης του ντέρμπι (19:30), στην θύρα 11 ξεκίνησαν προστριβές ανάμεσα σε οπαδούς του Παναθηναϊκού και στη διμοιρία των ΜΑΤ που βρισκόταν εκεί. Η κατάσταση ξέφυγε πολύ γρήγορα και μέσα σε δευτερόλεπτα οι αστυνομικοί χτυπούσαν ανελέητα τον κόσμο, που ανταπέδιδε με ό,τι μπορούσε (καφέδες, μπουκάλια, ποτήρια, αναπτήρες). Ένας οπαδός του Παναθηναϊκού αιμόφυρτος ανέβηκε προς το πάνω μέρος της κερκίδας για να του παρασχεθούν οι πρώτες βοήθειες. Αφού έπεσε άγριο ξύλο για 5-10 λεπτά, τα πράγματα ηρέμησαν σε εκείνο το σημείο.

– Στις 20:05 οι παίκτες του Παναθηναϊκού βγήκαν ξανά στο γήπεδο για το δεύτερο ζέσταμα κι ενώ από τα μεγάφωνα δίδονταν αυστηρές συστάσεις προς τον κόσμο, για να μην πετάξουν ούτε ένα καπνογόνο γιατί το ντέρμπι θα διακοπεί αμέσως. Αυτό ειπώθηκε αρκετές φορές και όλοι όσοι βρίσκονταν στο γήπεδο πίστεψαν ότι ήταν θέμα χρόνου για να ξεκινούσε το μεγάλο παιχνίδι.

– Ο διαιτητής Παππάς βγήκε αμέσως μετά τους παίκτες του Παναθηναϊκού κοίταξε λίγο γύρω του, κάτι είπε προς τον Κώστα Καραπαππά που καθόταν στην φυσούνα και επέστρεψε στα αποδυτήρια.

– Λίγο πριν τις 20:15 έγινε γνωστό ότι το ματς δεν θα γίνει ποτέ και τότε ξέφυγε εντελώς η κατάσταση. Οπαδοί του Παναθηναϊκού που φορούσαν κουκούλες εισβάλαν στον αγωνιστικό χώρο από την θύρα 13, δεκάδες καπνογόνα άναψαν και τα ΜΑΤ άρχισαν να κινούνται περιμετρικά του γηπέδου. Η μάχη δεν άργησε να ξεκινήσει, ο κόσμος έβραζε και αποδοκίμαζε τον Σταύρο Κοντονή, ενώ η ατμόσφαιρα από τα βεγγαλικά και τις φωτοβολίδες έγινε αποπνικτική. Η Λεωφόρος Αλεξάνδρας θύμιζε… κόλαση και ο κόσμος άρχισε να φεύγει για να γλιτώσει.

Θ. Τόγιας, ΑΘΗΝΑ, ΑΠΕ-ΜΠΕ

http://mignatiou.com/2015/11/paretite-o-alafouzos-apo-ton-panathinaiko/

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: