Την Ημέρα Ανάμνησης των θυμάτων των Παγκοσμίων Πολέμων τίμησε η Κύπρος




Στην παρουσία 10-15 Βετεράνων του Β Παγκοσμίου Πολέμου, από τις περίπου 20.000 που πολέμησαν και στους δύο Παγκοσμίους, η πολιτική, διπλωματική, στρατιωτική ηγεσία του τόπου και η εκκλησία τίμησαν την σημερινή Ημέρα Ανάμνησης των θυμάτων των πολέμων, γνωστής και ως Ημέρα της Παπαρούνας ή των Βετεράνων.

Ετών 92 σήμερα, ο ΓΓ του Συνδέσμου Πολεμιστών Β` Παγκοσμίου Πολέμου, Νίκος Χριστοδουλίδης σημείωσε ότι σήμερα τιμούνται τα εκατομμύρια των ανδρών και γυναικών που είχαν θυσιάσει τη ζωή τους για την ελευθερία και στους δύο Παγκοσμίους πολέμους. Στην αρχή της εκδήλωσης στο Μνημείο των αγώνων και θυσιών της Κύπρου στο Β Παγκόσμιο Πόλεμο, δίπλα από το κτίριο της ΠΑΣΥΔΥ, άρχισε με δίλεπτη σιγή, που “παραδοσιακά πραγματοποιείται την ενδέκατη ώρα της ενδέκατης μέρας του ενδέκατου μήνα, ο ακριβής χρόνος που η ανακωχή τέθηκε σε εφαρμογή κατά τον Πρώτο Παγκόσμιο Πόλεμο στην Κομπιέν της Γαλλίας”, όπως εξήγησε ο κ. Χριστοδουλίδης. Το έμβλημα της κόκκινης παπαρούνας είχε επιλεγεί, συνέχισε, διότι χιλιάδες παπαρούνες είχαν ανθίσει στα πεδία των μαχών που διεξήχθησαν στις Φλάνδρες, με το κόκκινο τους χρώμα σύμβολο της αιματοχυσίας κατά τον πόλεμο των χαρακωμάτων.

“Οφείλουμε ένα παντοτινό χρέος προς όλους εκείνους που πολέμησαν και με τη θυσία τους έσωσαν την ανθρωπότητα από την ναζιστική τυραννία”. Ο κ. Χριστοδουλίδης ανέφερε ότι 20.000 εθελοντές και εθελόντριες, Ε/κ, Τ/κ, Αρμένιοι, Μαρωνίτες και Λατίνοι συμμετείχαν στο Β Παγκόσμιο πόλεμο ενώ άλλες 10.000 Κυπρίων υπολογίζεται ότι κατετάγησαν στις χώρες του εξωτερικού όπου διέμεναν. “Υπολογίζεται ότι πέραν των 600 Κυπρίων είχαν φονευθεί, στοιχεία έχουμε μόνο για τους 374 από αυτούς και οι τάφοι ή τα κενοτάφια τους βρίσκονται σε 72 στρατιωτικά κοιμητήρια και μνημεία πολέμου, τόσο στην Κύπρο όσο και σε 23 άλλες χώρες του εξωτερικού”. Περίπου 2.500 Κύπριοι είχαν κρατηθεί αιχμάλωτοι στην κεντρική Ευρώπη μέχρι το τέλος του Β Παγκοσμίου, συμπλήρωσε. Από αυτούς, μερικοί πέθαναν από τις στερήσεις και τις κακουχίες, ενώ κάποιοι εκτελέστηκαν, ανέφερε ο κ. Χριστοδουλίδης.

Σήμερα, που φαινόμενα νεοφασιστικών και νεορατσιστικών κινηματών βρίσκονται και πάλι σε έξαρση και η ανθρωπότητα απειλείται ξανά από νέας μορφής “Τελικές Λύσεις”, οφείλουμε όχι μόνο να τιμούμε τους νεκρούς των δύο πολέμων, αλλά και να δράσουμε άμεσα και αποφασιστικά, ώστε να διασφαλίσουμε πως τα ανθρώπινα δικαιώματα γίνονται σεβαστά, και πως οι πανανθρώπινες αξίες θριαμβεύουν σε κάθε γωνιά του πλανήτη μας, ανέφερε στην ομιλία του ο Προεδρεύων της Δημοκρατίας και Πρόεδρος της Βουλής, Γιαννάκης Ομήρου.
“Ο κυπριακός λαός, που εξακολουθεί να βιώνει συνθήκες κατοχής και ωμής παραβίασης ανθρωπίνων δικαιωμάτων και ελευθεριών από την Τουρκία, προσβλέπει σταθερά στη λύτρωσή του με την επικράτηση των ιδανικών και των αρχών της ελευθερίας, της δημοκρατίας και της δικαιοσύνης”.

Ο κ. Ομήρου μίλησε και για τους δύο πολέμους, που συνολικά διήρκεσαν δέκα χρόνια, “από τα πλέον ανθρωποκτόνα της ιστορίας”. Πέραν των 12. 000 Κυπρίων, ανέφερε, κατετάγησαν εθελοντικά κατά τον Α´ Παγκόσμιο Πόλεμο και υπηρέτησαν ως επί το πλείστον στο μακεδονικό μέτωπο, κυρίως ως ημιονηγοί, αλλά και ως μεταφραστές και γραφείς. Ακόμη περισσότεροι, πρόσθεσε, κατετάγησαν κατά το B´ Παγκόσμιο Πόλεμο και σημείωσε ότι η Κύπρος αποτέλεσε την πρώτη βρετανική αποικία που έστειλε άντρες στις πολεμικές επιχειρήσεις, ήδη από το φθινόπωρο του 1939.

“Στο Κυπριακό Σύνταγμα, που ιδρύθηκε το Φεβρουάριο του 1940, έγιναν δεκτοί για κατάταξη 12 216 Κύπριοι στρατιώτες και αξιωματικοί. Στην Κυπριακή Εθελοντική Δύναμη, ιδρυθείσα τον Ιούνιο του 1940 για σκοπούς κυρίως πολιτικής άμυνας, στρατολογήθηκαν 4.466 άντρες. Αξιοσημείωτη υπήρξε και η κατάταξη Κυπρίων γυναικών κατά το Β´ Παγκόσμιο Πόλεμο, οι οποίες υπηρέτησαν σε βοηθητικές υπηρεσίες του στρατού και της αεροπορίας κυρίως ως νοσοκόμες”.

Η Κύπρος, συνέχισε, συνέβαλε με το δικό της μικρό λιθαράκι στη νίκη επί του φασισμού και ναζισμού και πλήρωσε το δικό της μερτικό σε φόρο αίματος, αριθμώντας μερικές εκατοντάδες δικά της τέκνα ανάμεσα στις εκατόμβες των νεκρών και των τραυματιών των δύο πολέμων.

Των ομιλιών ακολούθησε η απαγγελία του ποιήματος “Στα χώματα της Φλάνδρας” στα ελληνικά και αγγλικά και η κατάθεση στεφάνων από τον Προεδρεύων της Δημοκρατίας, εκπρόσωπο του Αρχιεπισκόπου, εκπροσώπους των κοινοβουλευτικών κομμάτων, τον πρώην Πρόεδρο, Δημήτρη Χριστόφια, τους επικεφαλής 21 διπλωματικών αποστολών, της τοπικής αυτοδιοίκησης, της στρατιωτικής ηγεσίας, της ηγεσίας της ΟΥΝΦΙΚΥΠ, των Βρετανικών Βάσεων, συνδικαλιστικών, αγροτικών και άλλων οργανώσεων.

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: