Παράταση μέχρι τη Δευτέρα για τη δόση των 2+10




Ακόμη μια παράταση, για τη Δευτέρα 23 Νοεμβρίου, φέρεται να παίρνει η η τελική απόφαση για την εκταμίευση της δόσης των 2+10 δισ.ευρώ, όπως αναφέρουν Ευρωπαίοι αξιωματούχοι τους οποίους αποκαλείται το Reuters.

Σύμφωνα με τις δηλώσεις τους, «υπάρχουν ορισμένα ερωτήματα και ήσσονος σημασίας ζητήματα, όπως και μια σε βάθος και λεπτομερής ανάλυση που δεν έχουν γίνει ακόμη».

Σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο,”ευρεία συμφωνία” επί της εφαρμογής των προαπαιτούμενων επιτεύχθηκε στο πλαίσιο του σημερινού EuroWorking Group σύμφωνα με πηγές της ευρωζώνης. Η “έκθεση συμμόρφωσης” των θεσμών, η οποία σύμφωνα με τις αρμόδιες πηγές ήταν θετική, ολοκληρώθηκε νωρίς το απόγευμα και παρουσιάστηκε στους εκπροσώπους των υπουργείων Οικονομικών της ευρωζώνης κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης.

Στη συνέχεια, αναμένεται να εγκριθεί και τυπικά η εκταμίευση της δόσης των 2 δισ. και της μεταφοράς των αναγκαίων, για την ανακεφαλοποίηση των τραπεζών, κεφαλαίων στο ελληνικό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας από το Διοικητικό Συμβούλιο του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας.

Σημειώνεται ότι το απόγευμα συνεδρίασε στις Βρυξέλλες το EuroWorking Group, προκειμένου να εκτιμηθεί η κστάσταση μετά την υπερψήφιση του νομοσχεδίου με τα προαπαιτούμενα το βράδυ της Πέμπτης.

Σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, το EWG θα εισηγηθεί θετικά προς το Eurogroup, το οποίο με τη σειρά του θα συνεδριάσει την Δευτέρα ώστε να εγκρίνει και τυπικά την εκταμίευση.

Στη συνέχεια θα ακολουθήσει και η συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου του ESM, για να δοθεί το τελικό «πράσινο φως» για την εκταμίευση.

Στην εισήγησή του προς το EWG, το κουαρτέτο φέρται να έχει σημειώσει μια μεταρρύθμιση που βρίσκεται σε εκκρεμότητα, όπως και άλλες τρεις που πρέπει να προχωρήσουν.

«Δεν νομίζω ότι θα ληφθούν σήμερα τελικές αποφάσεις για εκταμίευση, το πιθανότερο είναι τη Δευτέρα (…) Υποθέτω ότι είναι τελειωμένη υπόθεση να λάβουν τα 2+10 δισ. ευρώ, αλλά ορισμένα από τα προαπαιτούμενα δεν είναι ολοκληρωμένα μέχρι σήμερα, συνεπώς χρειάζονται ακόμη μια-δυο ημέρες» είπε στο Reuters αξιωματούχος.

Σημειώνεται τέλος πως δεν απέκλεισε να υπάρξει και τηλεδιάσκεψη του EWG αυτή την Κυριακή για το θέμα.

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: