Μογκερίνι: Οι επιθέσεις απέδειξαν ότι αντιμετωπίζουμε παγκόσμιες απειλές




Τη συνεργασία σε θέματα ασφάλειας με 16 γειτονικές χώρες βάζει η ΕΕ στο επίκεντρο της Ευρωπαϊκής Πολιτικής Γειτονίας (ΕΠΓ).

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και η Ύπατη Εκπρόσωπος της ΕΕ για θέματα εξωτερικής πολιτικής και πολιτικής ασφαλείας, Φεντερίκα Μογκερίνι, ανακοίνωσαν σήμερα τα αποτελέσματα της «επανεξέτασης» των εταιρικών σχέσεων της ΕΕ με τους νότιους και ανατολικούς γείτονές της, θέτοντας ως νέα προτεραιότητα τη «σταθεροποίηση» της περιοχής.

«Οι τρομοκρατικές επιθέσεις στο Παρίσι την Παρασκευή, αλλά και οι πρόσφατες επιθέσεις στον Λίβανο, την Αίγυπτο, την Τουρκία και το Ιράκ απέδειξαν ακόμη μια φορά ότι αντιμετωπίζουμε απειλές που είναι παγκόσμιες και πρέπει να καταπολεμηθούν από κοινού με τη διεθνή κοινότητα. Πρέπει να οικοδομήσουμε μαζί ένα ασφαλέστερο περιβάλλον, να προσπαθήσουμε να επιλύσουμε τις πολλές κρίσεις της κοινής μας γειτονιάς, να υποστηρίξουμε την ανάπτυξη και την οικονομική μεγέθυνση των φτωχότερων περιοχών και να αντιμετωπίσουμε τα βαθύτερα αίτια της μετανάστευσης», δήλωσε η Φ. Μογκερίνι προσδιορίζοντας πως «αυτός είναι ακριβώς ο σκοπός της παρούσας επανεξέτασης της ΕΠΓ».

Ειδικότερα, συμπλήρωσε ο Επίτροπος για την Ευρωπαϊκή Πολιτική Γειτονίας και τη Διεύρυνση, Γιοχάνες Χαν, «η οικονομική ανάπτυξη με μεγάλη έμφαση στην απασχόληση και τις δεξιότητες των νέων θα αποτελέσει καθοριστικό παράγοντα».

Σύμφωνα με την ανακοίνωση της Επιτροπής, στο πλαίσιο της νέας ΕΠΓ θα καταβληθούν προσπάθειες για την υποστήριξη της οικονομικής και κοινωνικής ανάπτυξης χωρίς αποκλεισμούς. Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά, «η δημιουργία ευκαιριών απασχόλησης για τους νέους θα συγκαταλέγεται στα βασικά μέτρα της οικονομικής σταθεροποίησης».

Επιπλέον, θα δοθεί νέα έμφαση στην ενίσχυση της συνεργασίας με χώρες εταίρους στον τομέα της ασφάλειας, κυρίως όσον αφορά τις πολιτικές πρόληψης των συγκρούσεων, της καταπολέμησης της τρομοκρατίας και της ριζοσπαστικοποίησης. Η ασφαλής και νόμιμη κινητικότητα, αφενός, και η καταπολέμηση της παράτυπης μετανάστευσης, της εμπορίας ανθρώπων και της λαθραίας διακίνησης, αφετέρου, αποτελούν επίσης προτεραιότητες.

Τέλος, σύμφωνα με την Επιτροπή, θα πρέπει να δοθεί μεγαλύτερη προσοχή στη συνεργασία με τους εταίρους όσον αφορά την ενεργειακή ασφάλεια και τη δράση για το κλίμα.

Στο πλαίσιο αυτό, ανακοινώθηκε πως η νέα ΕΠΓ θα καθιερώσει ορισμένες «νέες μεθόδους εργασίας», συμπεριλαμβανομένης της κατάργησης της παραδοσιακής ετήσιας δέσμης εκθέσεων ανά χώρα. Η υποβολή εκθέσεων θα είναι τώρα περισσότερο προσαρμοσμένη στη φύση και στο χρονοδιάγραμμα εργασίας κάθε εταιρικής σχέσης.

Χρ. Βασιλάκη, Αθηναϊκό Πρακτορείο, Βρυξέλλες, Βέλγιο

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: