Κηδεύεται στη Σαλαμιού μετά από πολλές περιπέτειες, ο ήρωας της αντίστασης Περικλής Περικλέους




Κηδεύεται στη Σαλαμιού της Επαρχίας Πάφου ο ήρωας της αντίστασης Περικλής Περικλέους ενώ ανακουφισμένα αισθάνονται τα μέλη της οικογένειας του πεσόντα της αντίστασης Περικλή Περικλεούς . Ο Περικλεούς μέλος του εφεδρικού σκοτώθηκε στο πραξικόπημα και στην οικογένεια του παραδόθηκε πριν από χρόνια ένα κρανίο που τους ελέχθη ότι ανήκε στον άνθρωπο τους αλλά πρόσφατα διαπιστώθηκε ότι ανήκε σε Ελλαδίτη.

Πρόσφατα το λάθος διορθώθηκε και η οικογένεια ετοιμάζεται να ενταφιάσει τα λείψανα του ήρωα αστυνομικού το ερχόμενο Σάββατο στην Σαλαμιού.

Η ιστορία ξεκινά τον μαύρο Ιουλη του 1974.

Ο Περικλής Περικλεούς από την Σαλαμιού της Πάφου πιστός στον Πρόεδρο Μακάριο και στην νόμιμη κυβέρνηση προβάλλει αντίσταση σε όσους επιχειρούν την κατάλυση της Δημοκρατίας.

Ταμπουρώνεται μέσα στην μονάδα του που δέχεται επίθεση από τα τανκς του πραξικοπήματος. Η μάχη είναι άνιση. Ο Περικλής Περικλεούς δέχεται μια σφαίρα στο κεφάλι και καταρρέει. Και αυτός όπως και άλλοι αντιστασιακοί θάβονται στο κοιμητήριο Κωνσταντίνου και Ελένης.

Οι συγγενείς του τελούσαν μνημόσυνο ανήμερα της επετείου του πραξικοπήματος κάθε χρόνο μέχρι το 2005 που τους ανακοινώνουν ότι εντοπίστηκε το κρανίο του Περικλή Περικλεούς σε τάφο Ελλαδίτη πεσόντα στην Καρδίτσα.

Στην πραγματικότητα το 1979 έγινε εκταφή λειψάνων από το κοιμητήριο Λακατάμιας και δόθηκαν λείψανα σε συγγενείς πεσόντων Ελλαδιτών κατά την Τουρκική εισβολή. Χωρίς την απαραίτητη επιστημονική τεκμηρίωση ήταν αναπόφευκτο ωστόσο ότι θα συνέβαιναν και μακάβρια λάθη.

Έτσι το 2005 με ένα άλλο λάθος προσπαθούν να διορθώσουν ένα προηγούμενο παραχωρώντας στην οικογένεια Περικλεούς το κρανίο του Ελλαδίτη.

Δυο χρόνια αργότερα και αφού δεν έχουν κάτι νεότερο προχωρούν στην ταφή του κρανίου που αποδεικνύεται ωστόσο πρόσφατα ότι δεν ανήκει στον Περικλή Περικλεούς αλλά σε Ελλαδίτη.

Τα οστά του Περικλεούς εντοπίζονται τελικά στο ακέραιο στο κοιμητήριο Κων/νου και Ελένης και παραδίδονται στους συγγενείς του για μια δεύτερη κηδεία. Παρά την ταλαιπωρία και την οργή από τα λάθη η οικογένεια αισθάνεται πλέον ανακουφισμένη και έτοιμη να συγχωρέσει τους πάντες, σύμφωνα με την αδελφή του Ελένη Περικλέους- Σαμψών.

Η κηδεία θα τελεσθεί αύριο Σάββατο 21 Νοεμβρίου στη Σαλαμιού  στις 11 το πρωί.

ΚΥΠΕ – Κική ΠερικλέουςΠΑΦΟΣ

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: