‘Ολοι αδειάζουν τον Φίλη, αυτός επιμένει στη λανθασμένη θέση για την Ποντιακή Γενοκτονία




Θυελλώδεις αντιδράσεις απ’ όλο το φάσμα της πολιτικής και του Ποντιακού Ελληνισμού έχει προκαλέσει η δήλωση-βόμβα του υπουργού Παιδείας Νίκου Φίλη, ο οποίος αμφισβήτησε τη Γενοκτονία των Ποντίων, στην εκπομπή «Στον Ενικό» του Νίκου Χατζηνικολάου, στο Star.

Ο αντιπρόεδρος του Παγκόσμιου Συμβουλίου Ποντιακού Ελληνισμού Χαράλαμπος Αποστολίδης στοχοποίησε τον υπουργό, χαρακτηρίζοντάς τον “νέα Ρεπούση”. “Η Διεθνής Ένωσης Γενοκτονολόγων στην Αμερική έχει χαρακτηρίσει τη σφαγή μας Γενοκτονία. Τελεία και παύλα” είπε ο κ. Αποστολίδης και απευθυνόμενος στον Νίκο Φίλη τόνισε: “Τα έχετε βάλει με ένα εκατομμύριο κόσμο, Ποντίους”.

Αν ορίζεται ως εθνοκάθαρση η Γενοκτονία δεν είναι ιστορικό θέμα. Είναι καθαρά πολιτικό” επισήμανε από την πλευρά του ο γραμματέας του Παγκόσμιου Συμβουλίου Ποντιακού Ελληνισμού Στέφανος Τανιμανίδης.

Πάντως, ο κ. Φίλης επέμενε στην λανθασμένη άποψή του και μετά τη θύελλα αντιδράσεων. Για ήδη εκπεφρασμένη, προσωπική άποψη του, αναφορικά με το ζήτημα της Γενοκτονίας των Ποντίων, που πάντως δεν αμφισβητεί την επίσημη θέση της Ελλάδας στο ζήτημα αυτό, έκαναν λόγο πηγές που πρόσκεινται στην ηγεσία του υπουργείου Παιδείας, σχολιάζοντας τις αντιδράσεις που προκλήθηκαν μετά τις δηλώσεις του κ. Φίλη.

Υπενθυμίζεται, αναφέρουν οι πηγές, ότι ο κ. Φίλης, στην εκπομπή ανέφερε: «Εκανα δήλωση πριν από χρόνια ως δημοσιογράφος συμμεριζόμενος τις απόψεις πολλών ιστορικών και πολλών διεθνολόγων. Κάναμε διάκριση στην εθνοκάθαρση την αιματηρή και στο φαινόμενο της γενοκτονίας». Ο υπουργός συμπλήρωσε πως «αυτό δεν σημαίνει ότι δεν αναγνωρίζουμε το αίμα, τον πόνο, όσα έχουν υποστεί οι Πόντιοι, από τη θηριωδία των Τούρκων. Αυτό είναι άλλο πράγμα και άλλο πράγμα η γενοκτονία, με αυστηρή επιστημονική έννοια».

«Εγώ δεν θέλω να επιβάλλω τις προσωπικές μου απόψεις ως κρατική πολιτική. Η κρατική πολιτική αναγνωρίζει Ημέρα Γενοκτονίας του Ποντιακού Ελληνισμού» τόνισε ο κ Φίλης υποστηρίζοντας όμως, πως «αν γίνει η συζήτηση ψύχραιμα και επαναλαμβάνω, επί επιστημονικού επιπέδου, είναι άλλο πράγμα η εθνοκάθαρση, όσο αιματηρή και αν είναι και άλλο πράγμα η γενοκτονία και το ολοκαύτωμα».

ΑΔΕΙΑΣΜΑ ΑΠΟ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ

H κυβέρνηση άδειασε πολιτικά τον υπουργό Παιδείας και 45 βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας ζήτησαν με επιστολή τους στον πρωθυπουργό την απομάκρυνσή του επισημαίνοντας ότι όσα είπε “προκαλούν αυτεπάγγελτη ποινική δίωξη καθώς προσβάλλουν τον ποντιακό, μικρασιατικό και θρακικό Ελληνισμό”

Για τη Γενοκτονία των Ποντίων είναι εκπεφρασμένη η θέση και της Βουλής και της κυβέρνησης” υπογράμμισε το Μαξίμου, το οποίο ωστόσο απάντησε προκαταβολικά στο αίτημα απομάκρυνσης του Νίκου Φίλη από το υπουργείο, λέγοντας ότι καθένας έχει δικαίωμα να διατυπώνει προσωπικές απόψεις.

“Η θέση της κυβέρνησης είναι γνωστή και δημόσια εκφρασμένη τόσο σε δήλωση του πρώην κυβερνητικού εκπροσώπου στις 19/5/2015, όσο και στους χαιρετισμούς στις αντίστοιχες ημέρες μνήμης της Γενοκτονίας των Ποντίων” δήλωσε από την πλευρά του ο ποντιακής καταγωγής και εκλεγόμενος στη Θεσσαλονίκη υφυπουργός Εξωτερικών Γιάννης Αμανατίδης.

Αποστάσεις από τον κ. Φίλη έλαβε και ο πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης, ο οποίος υπογράμμισε πως “η Βουλή έχει θέση” και πως “οι προσωπικές θέσεις κρίνονται”.

Εκτός από τις αντιδράσεις από το εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ, οι αναφορές του Νίκου Φίλη απείλησαν και τη συνοχή του κυβερνητικού συνασπισμού, με την εκπρόσωπο των Ανεξάρτητων Ελλήνων Μαρίνα Χρυσοβελώνη να δηλώνει ότι το κόμμα δεν υιοθετεί τις δηλώσεις του. “Θεωρούμε ότι δεν έχουμε δικαίωμα να εκμηδενίσουμε τον σχεδιασμένο τραγικό ξεριζωμό χιλιάδων ανθρώπων οι οποίοι θυσιάστηκαν με βίαιο τρόπο. Η ιστορία του Πόντου ήταν και θα παραμείνει αδιαμφισβήτητα αληθινή”, πρόσθεσε η κ. Χρυσοβελώνη.

Ένα βήμα πιο πέρα προχώρησε ο βουλευτής των ΑΝΕΛ Νίκος Νικολόπουλος, ο οποίος δήλωσε: “Έχουμε έναν υπουργό Παιδείας που διαστρεβλώνει την ιστορία, έναν υπουργό Θρησκευμάτων που δεν ξέρουμε το θρήσκευμά του και μέσα σε όλα αυτά έναν υπουργό που ζήλεψε τη δόξα Ρεπούση”.

Από την πλευρά της Νέας Δημοκρατίας ο πρόεδρος του κόμματος Ευάγγελος Μεϊμαράκης κάλεσε τον πρωθυπουργό “πάρει έμπρακτα θέση απέναντι στο διολίσθημα Φίλη”, κάνοντας λόγο για “αδίστακτη πρόκληση στην εθνική μνήμη, αλλά και στις αποφάσεις της Βουλής των Ελλήνων”, αλλά και για “ιδεοληψίες και προσωπικές εμμονές δεν μπορεί να ανατρέπουν την Ελληνική Ιστορία”.

Για “πράξη εθνικής μειοδοσίας που αφορά το σύνολο του Ελληνισμού” έκανε λόγο η βουλευτής της ΝΔ Σοφία Βούλτεψη, ενώ πυρά κατά Φίλη εκτόξευσαν και οι τρεις άλλοι υποψήφιοι για την προεδρία της Νέας Δημοκρατίας. Ο Απόστολος Τζιτζικώστας ζήτησε την παραίτηση του υπουργού Παιδείας. “Κύριε Φίλη παραιτηθείτε. Κύριε Τσίπρα διώξτε τον”, ανέφερε χαρακτηριστικά, μιλώντας για “εθνικά επικίνδυνες ιδεοληψίες” του υπουργού Παιδείας. “Είναι αδύνατον ο κ. Φίλης να παραμένει στη θέση του αμφισβητώντας την Ομόφωνη απόφαση της Βουλής για την Γενοκτονία”, έγραψε στο twitter και ο Άδωνις Γεωργιάδης, ενώ και ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανέφερε σε μήνυμά του στο ίδιο μέσο: “Ένας ανιστόρητος δεν μπορεί να είναι υπουργός παιδείας!”.

Από τη Δημοκρατική Συμπαράταξη ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ, ο υπεύθυνος του ΚΤΕ Παιδείας Δημήτρης Κωνσταντόπουλος υπογράμμισε πως “η δήλωση του κ. Φίλη με την οποία δεν αναγνωρίζει τη γενοκτονία των Ποντίων αποτελεί πρόκληση και είναι ανιστόρητη για έναν υπουργό Παιδείας, για την κυβέρνηση που απαξιώνει σιωπηρά την απόφαση της Βουλής των Ελλήνων και βεβαίως, για τον πρωθυπουργό που τον τίμησε με αυτή τη θέση” και κάλεσε τον Αλέξη Τσίπρα “να αναλάβει προσωπικά να ξεκαθαρίσει τη θέση της κυβέρνησης”.

Για δηλώσεις που είναι “εθνικά, ιστορικά, ηθικά και πολιτικά απαράδεκτες” έκανε λόγο ο βουλευτής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Βασίλης Κεγκέρογλου. “Οι δηλώσεις του κ. Φίλη είναι εθνικά, ιστορικά, ηθικά και πολιτικά απαράδεκτες. Η γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου έχει αναγνωριστεί από τη Βουλή των Ελλήνων και με την καθιέρωση συγκεκριμένης ημέρας τιμής. Πολύ περισσότερο όμως είναι καταγεγραμμένη στην ιστορία με ανεξίτηλα γράμματα και κανείς δε μπορεί να την ξεγράψει”, ανέφερε.

Για “θράσος” υπουργών μίλησε ο πρόεδρος της Ενωσης Κέντρου Βασίλης Λεβέντης. «Όταν με απόφαση της, η ίδια η Βουλή, από το 1994 αναγνώρισε και επίσημα τη Γενοκτονία των Ποντίων, δεν επιτρέπεται από τον υπουργό Παιδείας να λέγεται ότι δεν πληρούνται τα «επιστημονικά κριτήρια» γι’ αυτόν τον χαρακτηρισμό», αναφέρει η Ένωση Κεντρώων σε ανακοίνωσή της. «Οι δηλώσεις του κ. Φίλη είναι το λιγότερο προκλητικές» υποστηρίζει η Ένωση Κεντρώων, ζητώντας «να πάρει δημόσια θέση για αυτό το ζήτημα ο ίδιος ο πρωθυπουργός».

— «Αναφορικά με τη δημόσια τοποθέτηση του υπουργού Παιδείας κ. Ν. Φίλη σχετικά με τη γενοκτονία των Ποντίων, δηλώνουμε ότι οι Ανεξάρτητοι Έλληνες δεν υιοθετούμε τις δηλώσεις του υπουργού» δήλωσε η εκπρόσωπος του κόμματος, Μαρίνα Χρυσοβελώνη.

«Θεωρούμε ότι δεν έχουμε δικαίωμα να εκμηδενίσουμε τον σχεδιασμένο τραγικό ξεριζωμό χιλιάδων ανθρώπων οι οποίοι θυσιάστηκαν με βίαιο τρόπο», τόνισε η κ. Χρυσοβελώνη και προσέθεσε πως «η ιστορία του Πόντου ήταν και θα παραμείνει αδιαμφισβήτητα αληθινή».

Η Διεθνής Συνομοσπονδία Ποντίων Ελλήνων, τονίζει σε ανακοίνωσή της ότι “δεν πρόκειται να ανεχθεί παραχάραξη της ιστορίας από κανέναν όσο ψηλά και αν βρίσκεται”.

Χαρακτηρίζει “ανιστόρητες” τις απόψεις του κ. Φίλη και δηλώνει έτοιμη να ζητήσει την παραίτησή του, εφόσον δεν τις ανασκευάσει.

Επιστολή στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, τον πρωθυπουργό, τον πρόεδρο της Βουλής και τους αρχηγούς των πολιτικών κομμάτων έστειλε για το θέμα η Παγκόσμια Συντονιστική Επιτροπή Ποντιακής Νεολαίας στην οποία τονίζεται ότι “η υποτίμηση ή η εξάλειψη ενός ιστορικού γεγονότος, αποτελεί μία ευθεία προσβολή της ιστορικής μας μνήμης αλλά και της υπόστασής μας ως κοινωνία”.

«Νέο Κεμάλ Ατατούρκ» χαρακτήρισε τον κ. Φίλη η πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ποντιακών Σωματείων Χριστίνα Σαχινίδου. Την παραίτηση του υπουργού ζήτησε ο πρώην περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Παναγιώτης Ψωμιάδης, επισημαίνοντας ότι “προσβάλει βάναυσα τη μνήμη των εκατοντάδων χιλιάδων νεκρών της Γενοκτονίας”.

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: