Εργο του Λούσιεν Φρόιντ πουλήθηκε σε δημοπρασία έναντι 34,9 εκατομμυρίων δολαρίων




Ένα πορτρέτο από τον Λούσιαν Φρόιντ του Άντριου Πάρκερ Μπόουλς –πρώην συζύγου της συζύγου του πρίγκιπα Καρόλου, Καμίλα– πουλήθηκε έναντι 34,9 εκατομμυρίων δολαρίων σε δημοπρασία των Christie’s χθες στη Νέα Υόρκη, καθώς σύγχρονα έργα από καλλιτέχνες όπως ο Άντι Γουόρχολ και η Λουίζ Μπουρζουά προσήλκυσαν υψηλές τιμές και ζωντάνεψαν τη δημοπρασία.

Ενώ το “Four Merilyns” του Άντι Γουόρχολ, που απεικονίζει τη σταρ του σινεμά Μέριλιν Μονρόε, απέσπασε την υψηλότερη τιμή της βραδιάς, την παράσταση έκλεψε το “The Brigadier”, ένα μεγάλο πορτρέτο του 2003-2004 του Πάρκερ Μπόουλς, ο οποίος κάθεται χαλαρός ντυμένος με στρατιωτική στολή.

Η Καμίλα, τώρα Δούκισσα της Κορνουάλης, και ο Πάρκερ Μπόουλς πήραν διαζύγιο το 1995.

Πολλοί υποψήφιοι αγοραστές διαγωνίστηκαν για την απόκτηση του πίνακα μέσω τηλεφώνου στην αίθουσα των δημοπρασιών, φθάνοντας στην τελική τιμή των 34,9 εκατομμυρίων δολαρίων, περιλαμβανομένης και της προμήθειας των Christie’s και ξεπερνώντας τις εκτιμήσεις που έφθαναν πριν από τη δημοπρασία στα 30 εκατομμύρια δολάρια.

Τη Δευτέρα οι Christie’s κατέγραψαν τη δεύτερη μεγαλύτερη τιμή για ένα έργο τέχνης σε δημοπρασία, όταν το γυμνό “Nu couche” του Μοντιλιάνι πουλήθηκε έναντι 170,4 εκατομμυρίων δολαρίων, καταρρίπτοντας το ρεκόρ του καλλιτέχνη που ήταν στα 100 εκατομμύρια δολάρια.

Η πώληση των 66 έργων, που σύμφωνα με τους Christie’s απηχεί την “πολύ ισχυρή απόκριση από την Ασία” της Δευτέρας, απέφερε συνολικά 331,8 εκατομμύρια δολάρια, ξεπερνώντας τις χαμηλές εκτιμήσεις για περίπου 320 εκατομμύρια δολάρια. Δεκατρία έργα δεν πουλήθηκαν.

Ο Τζούσι Πιλκάνεν, ο επικεφαλής παγκοσμίως των Christie’s ο οποίος έκανε επίσης και τη δημοπρασία, σημείωσε πως υπάρχει “μια κίνηση προς τους ευρωπαίους καλλιτέχνες”, όπως μαρτυρούν η υψηλή τιμή για το πορτρέτο του Φρόιντ, καθώς και το ρεκόρ που κατέγραψε ο Λούτσιο Φοντάνα, του οποίου το “Concetto spaziale, La fine di Dio” απέφερε το ποσό-ρεκόρ των 29,2 εκατομμυρίων δολαρίων.

Το μνημειώδες γλυπτό της Λουίζ Μπουρζουά “Spider”, που κόσμησε την είσοδο του οίκου δημοπρασίας Rockfeller Center, απέφερε 28,2 εκατομμύρια δολάρια, καταρρίπτοντας το ρεκόρ των 10,7 εκατομμυρίων δολαρίων για γλυπτά έργα.

Οι “Four Marylins” του Γουόρχολ ήταν, όπως αναμενόταν, το έργο με την υψηλότερη τιμή πώλησης, αποφέροντας 36 εκατομμύρια δολάρια, όμως υπολειπόταν των εκτιμήσεων των Christie’s που υπολόγιζαν μία τιμή γύρω στα 40 εκατομμύρια. Οι εκτιμήσεις δεν περιλαμβάνουν την προμήθεια που είναι λίγο πάνω από 12%.

REUTERS, ΑΠΕ-ΜΠΕ, Νέα Υόρκη, United States

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: