‘Εκλεισε τα μάτια στην τραγωδία των προσφύγων η Λαγκάρντ, ευχολόγια, ξέχασε την Ελλάδα




Δεν έκανε ούτε μια αναφορά στην Ελλάδα, η Γενική Διευθύντρια του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ, στο άρθρο της με τίτλο «Μετανάστευση- Ένα παγκόσμιο πρόβλημα που απαιτεί παγκόσμια λύση», προκαλώντας εύλογες απορίες και προβληματισμό. Κυρίως γιατί η κ. Λαγκάρντ, επέλεξε –προφανώς συνειδητά- να αφήσει εκτός κάδρου την χώρα μας, η οποία ομολογουμένως σηκώνει το μεγαλύτερο βάρος της προσφυγικής κρίσης, με τα ελάχιστα μέσα που διαθέτει και τις μηδαμινές αντοχές που της έχουν απομείνει.

Η επιλογή της κ. Λαγκάρντ είναι τουλάχιστον εξοργιστική, διότι γίνεται την ώρα που βρίσκεται σε εξέλιξη η Σύνοδος στην Μάλτα για το προσφυγικό και όλα τα βλέμματα είναι στραμμένα σε αυτό το θέμα. Συνεπώς το έδαφος για μια καλή κουβέντα υπέρ της χώρας μας, θα ήταν κάτι παραπάνω από εύφορο. Όλοι οι Διεθνείς Οργανισμοί κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για την δυνατότητα της Ελλάδας να απορροφήσει επιπλέον πρόσφυγες, χωρίς βοήθεια.

Το ΔΝΤ, ένας από τους ισχυρότερους Οργανισμούς σε διεθνές επίπεδο, που έχει κρατήσει αποστάσεις από το προσφυγικό ζήτημα, αρκείται σήμερα να κάνει έκκληση σε όλους τους άλλους, πλην…εαυτού για να αντιμετωπιστεί αυτό το ζήτημα. Είναι τουλάχιστον λυπηρό.

Με αφορμή την σύνοδο των G20, που θα γίνει το Σαββατοκύριακο στην Τουρκία, η κ. Λαγκάρντ έκανε παρέμβαση για το προσφυγικό, και ζήτησε να …«επαινεθούν» οι χώρες που υποδέχονται πρόσφυγες.

Η γενική διευθύντρια του ΔΝΤ γράφει ότι το κύμα των προσφύγων κατά τα τελευταία χρόνια, έχει φτάσει σε επίπεδα που δεν έχει δει η ανθρωπότητα για ολόκληρες δεκαετίες. Αυτοί οι αριθμοί θα μπορούσαν να αυξηθούν περαιτέρω στο άμεσο μέλλον, σημειώνει και υπογραμμίζει πως καμία χώρα δεν μπορεί να διαχειριστεί το ζήτημα των προσφύγων από μόνη της και πως χρειάζεται παγκόσμια συνεργασία για να αντιμετωπισθούν οι προκλήσεις.

«Η διεθνής κοινότητα», αναφέρει, «πρέπει να διαδραματίσει το ρόλο της. Με την υποστήριξη του ΔΝΤ, για παράδειγμα, η Ιορδανία ήταν σε θέση να προσαρμόσει τους δημοσιονομικούς της στόχους για να βοηθήσει στην κάλυψη αυτής της ανάγκης». Στο σημείο αυτό, ενώ θα μπορούσε να αναφέρει την ανάγκη για χαλάρωση της δημοσιονομικής πολιτικής και στην Ελλάδα, δεν το έπραξε. Αντ’ αυτού, σημείωσε πως πρέπει να επαινεθούν οι χώρες που έχουν κάνει τα περισσότερα στην υποδοχή εκτοπισμένων.

Σύμφωνα με την κ. Λαγκάρντ «η μετανάστευση μπορεί επίσης να συμβάλει στην αντιμετώπιση των προκλήσεων από τη γήρανση του πληθυσμού σε μια σειρά από προηγμένες χώρες. Μεσοπρόθεσμα, η έρευνά μας δείχνει ότι οι μετανάστες θα μπορούσαν να συμβάλουν στη μείωση των πιέσεων στις συντάξεις και στις δαπάνες για την υγεία, ενώ στο εγγύς μέλλον η καθαρή δημοσιονομική επίπτωση τείνει να είναι σχετικά μικρή».

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: