Εκδήλωση καταδίκης του ψευδοκράτους: Η Τουρκία δεν συναινεί σε λύση…




Οι σκληρές και άκαμπτες θέσεις της Τουρκίας στο Κυπριακό, που εκφράστηκαν διαχρονικά, ενίσχυσαν την εμπεδωμένη αντίληψη ότι η τουρκική πλευρά δεν συναινεί σε λύση και επανένωση, ούτε στη μετεξέλιξη της Κυπριακής Δημοκρατίας σε μια διζωνική και δικοινοτική ομοσπονδία, που θα είναι το κοινό κράτος Ε/κ και Τ/κ, δήλωσε ο Υπουργός Εσωτερικών Σωκράτης Χάσικος.

Σε ομιλία του σε εκδήλωση καταδίκης της επετείου ανακήρυξης του ψευδοκράτους που διοργάνωσε η Επιτροπή Κατεχόμενων Δήμων, ο Υπουργός Εσωτερικών είπε ότι “συνεπώς, στην τουρκική πλευρά εναπόκειται να αποδείξει το αντίθετο, μέσα από τις διαπραγματεύσεις που διεξάγονται τώρα μεταξύ του Προέδρου Αναστασιάδη και του ηγέτη της τ/κ κοινότητας, Μουσταφά Ακιντζί, αν πράγματι επιδιώκει μια δίκαιη, οριστική και συνολική διευθέτηση του προβλήματος.

Επαναβεβαίωσε ότι “η κυπριακή Κυβέρνηση παραμένει σταθερά και αμετάκλητα προσηλωμένη στην εξεύρεση λύσης, η οποία θα εδράζεται στο διεθνές δίκαιο, στον Καταστατικό Χάρτη του ΟΗΕ, στα περί Κύπρου Ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας, στις Συμφωνίες Υψηλού Επιπέδου του 1977 και 1979, στις αρχές και αξίες στις οποίες βασίζεται η Ευρωπαϊκή Ένωση και στο Κοινό Ανακοινωθέν Αναστασιάδη – Έρογλου, της 11Ης Φεβρουαρίου 2014”.

Ο Υπουργός Εσωτερικών είπε ότι “σαράντα ένα χρόνια κατοχής και διαίρεσης είναι ήδη πάρα πολλά και ήρθε η ώρα, με πίστη στους εαυτούς μας και με γενναιότητα, να αποτινάξουμε τον αναχρονισμό μιας μοιρασμένης πατρίδας με συρματοπλέγματα”.

Σημείωσε ότι “η όποια συνεχιζόμενη τουρκική αδιαλλαξία όχι μόνο δεν μας πτοεί, αλλά, αντίθετα, μας πεισμώνει να καταβάλουμε εντονότερες προσπάθειες για σύντομη επίτευξη λύσης στη βάση των αρχών που έχω προαναφέρει”.

Ο κ. Χάσικος είπε ότι “με εθνική ευθύνη, η ε/κ ηγεσία καταβάλλει μια επίμονη και έντονη προσπάθεια για να καταλήξουμε σε ένα αίσιο και βιώσιμο αποτέλεσμα, επαναλαμβάνω, με σεβασμό στα ανθρώπινα δικαιώματα και την ευρωπαϊκή πραγματικότητα για όλους τους πολίτες, Ε/κ, Τ/κ, Μαρωνίτες, Αρμένιους και Λατίνους”.

Αναφέρθηκε στο γεγονός ότι “σε αυτό το στάδιο έχουν δημιουργηθεί προϋποθέσεις για ένα εποικοδομητικό διάλογο, που διανοίγει ένα παράθυρο προς την πολυπόθητη λύση και οφείλουμε να εξαντλήσουμε κάθε περιθώριο προκειμένου να ευοδωθεί αυτή η προσπάθεια”.

“Οφείλουμε να συνεχίσουμε τη σκληρή δουλειά σε επίπεδο διαπραγμάτευσης, για καθορισμό ξεκάθαρων κριτηρίων στο θέμα των περιουσιών, καθώς και των υπολοίπων θεμάτων που εκκρεμούν όσον αφορά στα κεφάλαια της διακυβέρνησης, της κατανομής εξουσίας και της οικονομίας”, είπε ο Υπουργός Εσωτερικών.

Ο Πρόεδρος της Ένωσης Δήμων, Δήμαρχος Αμμοχώστου, Αλέξης Γαλανός είπε ότι μετά από 41 χρόνια δεν είναι εύκολο να αλλάξουμε τα όσα έχουν λεχθεί στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων και στις Συμφωνίες Κορυφής ιδιαίτερα για τη διζωνική, δικοινοτική ομοσπονδία που στην πραγματικότητα είναι μια εξέλιξη του ομοσπονδιακού Συντάγματος του 1960 λαμβάνοντας υπόψη τα δεδομένα της μακρόχρονης τουρκικής κατοχής.

Πρόσθεσε ότι “δεν ισχυρίζομαι ότι πρέπει να αλλάξουμε πορεία και να επιστρέψουμε σε θέσεις που είχαμε αμέσως μετά την εισβολή”.

Ο κ. Γαλανός είπε ότι δεν μπορούμε να μιλούμε και να διαφημίζουμε ή να επιτρέπουμε στην Τουρκία να διαφημίζει ετοιμότητα για τη λύση όταν η χώρα αυτή δεν έχει αποσύρει ούτε ένα στρατιώτη από τα κατοχικά στρατεύματα και όταν παρουσιάζεται σαν να είναι σε εμπόλεμη κατάσταση με την Κύπρο, παραβιάζοντας τον κυπριακό εναέριο χώρο και την Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη.

Σε σύντομο χαιρετισμό του ο Πρόεδρος της Ένωσης Προσφύγων Κύπρου, Ανδρέας Παπαπολυβίου είπε ότι η Τουρκία και το κατοχικό καθεστώς έχουν με συστηματικό τρόπο επιχειρήσει να εξαλείψουν την πολιτιστική κληρονομιά στις κατεχόμενες περιοχές μας όπου έχουν δοθεί και τουρκικά ονόματα ενώ αρχαιολογικοί χώροι, εκκλησίες και κοιμητήρια έχουν βεβηλωθεί και καταστραφεί.

Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης τιμήθηκαν για την προσφορά τους στους αγώνες του προσφυγικού κόσμου, ο Τάκης Χατζηδημητρίου, Επικεφαλής της Τεχνικής Επιτροπής για τη Διάσωση της Πολιτιστικής Κληρονομιάς της Κύπρου και η Έλενα Χαραλάμπους, Λειτουργός Ραδιοφωνικών Προγραμμάτων ΡΙΚ.

Μετά τη βράβευσή του με ειδική πλακέτα, ο κ. Χατζηδημητρίου απευθυνόμενος προς τους πρόσφυγες που ήταν παρόντες είπε ότι εάν υπάρχει αυτή η Τεχνική Επιτροπή είναι γιατί εσείς νοιάζεστε για τις εκκλησίες σας και τα χωριά σας και μας δημιουργείται όλους την ανάγκη να σας συμπαρασταθούμε.

Από την πλευρά της η κ. Χαραλάμπους είπε ότι είναι χρέος του καθενός μας να μάχεται για τον τόπο του και αυτό το χρέος δεν πληρώνεται.

Τις τιμητικές πλακέτες απένειμε ο Υπουργός Εσωτερικών.

Η εκδήλωση έκλεισε με ανάγνωση ψηφίσματος καταδίκης του ψευδοκράτους, χορόδραμα από τον Χορευτικό Όμιλο του Πανεπιστημίου Κύπρου και τον Εθνικό Ύμνο.

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: