Αναστασιάδης: Το καλύτερο μνημόσυνο στον Γλαύκο είναι να φέρουμε ειρήνη στον τόπο




Το καλύτερο μνημόσυνο στη μνήμη του Γλαύκου Κληρίδη είναι να εργαστούμε με το ίδιο σθένος που και ο ίδιος εργάστηκε για μία ολόκληρη ζωή να φέρουμε στον τόπο μας την ειρήνη, δήλωσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης.

Σε χαιρετισμό του στα Εγκαίνια της Αίθουσας Κειμηλίων «Γλαύκος Κληρίδης» στην Ιερά Μητρόπολη Ταμασού, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης είπε πως αν το καταφέρουμε αυτό, “είμαι βέβαιος πως προσφέρουμε στη μνήμη του τη μεγαλύτερη τιμή”.

Αρχικά, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης συνεχάρη την κόρη του τέως Προέδρου, Καίτη για την πρωτοβουλία, να χαρίσει πολύτιμα οικογενειακά κειμήλια στη Μητρόπολη Ταμασού, καθώς και τον Πανιερότατο Μητροπολίτη και τη Μητρόπολη Ταμασού που ανέλαβε να φιλοξενήσει αυτή τη σπάνια συλλογή, “η οποία αναδεικνύει, μεταξύ άλλων, μία όχι τόσο γνωστή πτυχή του Γλαύκου Κληρίδη: Τη σχέση του με τη θρησκεία και την Εκκλησία”.

Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης ανέφερε πως ο Γλαύκος Κληρίδης που γνώρισε, δεν ήταν ο παραδοσιακός, θεοσεβούμενος άνθρωπος και δεν ήταν ούτε ο πιστός που ακολουθούσε κατά γράμμα, τις γραφές, αλλά ήταν ο άνθρωπος που έβλεπε τα πάντα γύρω του δυναμικά και με ρεαλιστική ή και επιστημονική μπορώ να πω ματιά.

Ωστόσο, συνέχισε, αυτή του η προσέγγιση ποτέ δεν τον έφερε σε σύγκρουση με τη θρησκεία και την Εκκλησία, διότι απλούστατα είχε έναν απέραντο σεβασμό στην πίστη των ανθρώπων, όποια και αν ήταν αυτή.

Ο Γλαύκος Κληρίδης, ήταν βαθιά και συνειδητά ανεξίθρησκος, είπε και εξέφρασε την πεποίθηση ότι ο κοσμοπολιτισμός του και η εμπειρία του στο Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο τον σημάδεψαν καθοριστικά. Σημείωσε πως ο Γλαύκος Κληρίδης υπηρέτησε στη Βρετανική Βασιλική Αεροπορία, καταρρίφθηκε, συνελήφθη και έζησε σε στρατόπεδα συγκεντρώσεως μαζί με ανθρώπους κάθε φυλής και θρησκείας, ενώ σημείωσε πως είναι χαρακτηριστικές οι καταθέσεις συγκρατουμένων του, ανθρώπων που έζησαν μαζί του εκείνη τη φοβερή περίοδο και οι μαρτυρίες τους περιγράφουν έναν Κληρίδη που με σθένος υπέροχο, δεν διέκρινε ποτέ ποιον θα βοηθήσει. Γύρω του έβλεπε ανθρώπους, χωρίς διάκριση εθνότητας ή θρησκείας.

Σε άλλο σημείο της ομιλίας του, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης ανέφερε ότι το μεγαλείο του Γλαύκου Κληρίδη, έγκειται στο γεγονός πως κατάφερε να μετατρέψει τις τραγικές εμπειρίες του πολέμου, το μίσος και την καταστροφή σε απόφαση για ειρήνη, δημιουργία και αγάπη.

“Το όραμα του για ειρηνική συμβίωση στο νησί μας διέτρεχε όλη την πολιτική του σταδιοδρομία και αν κάτι αποτελεί την πολιτική του παρακαταθήκη, ίσως αυτό είναι το κυρίαρχο: Η ειρηνική συμβίωση που αποτελούσε το απόσταγμα των εμπειριών του. Το μήνυμα της συνεργασίας, το οποίο δεν δίστασε να υπερασπιστεί έστω και αν στην πορεία της ζωής του πλήρωσε ακριβό πολιτικό τίμημα γι’ αυτό”, είπε.

Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης ανέφερε πως η συλλογή που σήμερα εκτίθεται αποτελείται – εκτός από τις αγιογραφίες – και από αντικείμενα κυπριακής λαϊκής τέχνης, καθώς και παλαιά όπλα, τα οποία ήταν ιδιαίτερη αδυναμία στον Γλαύκο Κληρίδη ως συλλεκτικά αντικείμενα και όχι προς χρήση ή αφαίρεση ζωής.
Τέλος, σημείωσε πως η ιδιαίτερα όμως η αγάπη του αείμνηστου Γλαύκου Κληρίδη για την κυπριακή λαϊκή τέχνη αναδεικνύει και την ταυτότητά του, καθώς θεωρούσε πάντοτε ως τίτλο τιμής την περιοχή της καταγωγής του.

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: