Στον αέρα η διαπραγμάτευση με τους Θεσμούς για ενέργεια-“κόκκινα” δάνεια




Ανοικτά παραμένουν τα θέματα της διαπραγμάτευσης με τους θεσμούς, στον τομέα ενέργειας όπως ανέφερε κυβερνητική πηγή.

Ειδικότερα, σε σχέση με τον ΑΔΜΗΕ έχει συμφωνηθεί καταρχήν ότι δεν συζητείται θέμα ιδιωτικοποίησης, δεν έχει υπάρξει όμως ακόμη συμφωνία επί της πρότασης που έχει υποβάλλει η κυβέρνηση για την εξασφάλιση ισοδύναμου αποτελέσματος σε ότι αφορά στον ανταγωνισμό, στην αγορά ηλεκτρικής ενέργειας.

Ανοικτά παραμένουν ακόμη τα θέματα των δημοπρασιών λιγνιτικής και υδροηλεκτρικής ενέργειας της ΔΕΗ (δημοπρασίες τύπου ΝΟΜΕ), του μηχανισμού αποζημίωσης μονάδων ηλεκτροπαραγωγής για τη διασφάλιση ισχύος, καθώς και το μέτρο της διακοψιμότητας που προβλέπει εκπτώσεις στα τιμολόγια με αντάλλαγμα τον περιορισμό ή τη διακοπή της ηλεκτροδότησης σε περιόδους αιχμής.

Η ίδια πηγή ανέφερε ότι η καθυστέρηση οφείλεται στους θεσμούς οι οποίοι δεν έχουν απαντήσει ακόμη στις προτάσεις της κυβέρνησης.

Επίσης χωρίς αποτέλεσμα ολοκληρώθηκε η συζήτηση της κυβέρνησης με τους θεσμούς για τα κόκκινα στεγαστικά δάνεια και όπως φαίνεται υπάρχει διάσταση απόψεων.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η πρόταση κυβέρνησης αφορά στα εξης τρια κριτήρια: Αντικειμενικη αξία 200.000 ανά άτομο, 250.000 για ζευγάρι, συν 25.000 το κάθε παιδί έως τρία παιδιά. Εισόδημα:35.000. Σύνολο οφειλών:έως 200.000.
Η πρόταση των θεσμών είναι η εξής: Αντικειμενικη αξία: 70.000-120.000. Σύνολο οφειλών:120.000. Εισόδημα:8180 το άτομο, 13917 το ζευγάρι και 3350 το παιδί έως τρία παιδιά

Με την ελληνική πρόταση υπολογίζεται ότι καλύπτεται το 72,4% των οφειλετών ενώ με των δανειστων από 17,3% έως 40%.

Αθηναϊκό Πρακτορείο, Αθήνα

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: