Στο “ψυγείο” προς το παρόν η αναδιάρθρωση του χρέους: Οι διορθώσεις μετά το “briefing”




Το θέμα της αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους παραμένει στο «ψυγείο» και αυτή τη στιγμή δεν έχει γίνει καν συζήτηση για το χρονοδιάγραμμα των διαπραγματεύσεων, όπως έχει ζητήσει η ελληνική κυβέρνηση. Σϋμφωνα με το ΔΝΤ, η αναδιάρθρωση θα εξαρτηθεί από την υλοποίηση των υποχρεώσεων που ανέλαβε η Ελλάδα υπογράφοντας το νέο Μνημόνιο.

Απαντώντας σε σχετικές ερωτήσεις στην ενημέρωση των δημοσιογράφων, ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ Τζέρι Ράις, αρνήθηκε να κάνει οποιοδήποτε σχόλιο για την οικονομική συμμετοχή του Ταμείου στο νέο πρόγραμμα. Πρόσθεσε ότι δεν έχει αποφασιστεί κάποιο χρονοδιάγραμμα για τις συζητήσεις και τόνισε ότι το Πρόγραμμα του ΔΝΤ ολοκληρώνεται τον Μάρτιο του 2016. Ομως, αμέσως μετά το «μπρίφιγκ», αρμόδιος αξιωματούχος του Ταμείου υπογράμμισε ότι το Πρόγραμμα τελείωσε όταν η ελληνική κυβέρνηση ζήτησε νέο. Και πρόσθεσε ότι το ΔΝΤ είναι ανοικτό να συζητήσει τη συμμετοχή του, εφόσον ληφθούν υπόψιν οι όροι του, όπως η ανάγκη της αναδιάρθρωσης.

Ο κ. Ραις είπε ότι η πρόωρη εξόφληση του χρέους από την Ελλάδα «θα ήταν κάτι περισσότερο από ευπρόσδεκτη. Έχει συμβεί και με άλλες χώρες στο παρελθόν», τόνισε. Ομως, μετά την ενημέρωση ο ίδιος ο κ. Ράις διευκρίνισε στους παριστάμενους Ελληνες δημοσιογράφους ότι αυτό που είπε δεν υπονοεί κάποια πρόθεση να μη συμμετέχει το Ταμείο στο ευρωπαϊκό πρόγραμμα.

Απαντώντας σε ερώτηση της ιστοσελιδας μας (www.megatv.com)  εάν το Ταμείο συμφωνεί με την θέση της Ευρωζώνης να συσχετισθεί η ανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών με την ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης ο εκπρόσωπος θύμισε ότι η αξιολόγηση από την ΕΚΤ για τις κεφαλαιακές ανάγκες των ελληνικών τραπεζών θα ανακοινωθεί στο τέλος της εβδομάδος. Αφησε πάντως να εννοηθεί ότι το Ταμείο στηρίζει την ανεξαρτησία των τραπεζών και επιθυμεί την μη ανάμειξη της κυβέρνησης στις διοικήσεις. Πρόσθεσε:

«Ας περιμένουμε να δούμε τα αποτελέσματα. Θεωρούμε πως η επαρκής ανακεφαλαιοποίηση, η στήριξη της διοίκησης των τραπεζών και η αντιμετώπιση των κόκκινων δανείων θα στηρίξουν την εμπιστοσύνη στον τραπεζικό κλάδο και την ελληνική οικονομία μεσοπρόθεσμα».

Αναφερόμενος στο ρόλο της Αποστολής του ΔΝΤ στις διαπραγματεύσεις που διεξήχθηκαν στην Αθήνα, ο κ. Ράις εξήγησε ότι υπάρχει συνεργασία με την ελληνική κυβέρνηση. Το Ταμείο είναι πλήρως δεσμευμένο στις συζητήσεις πολιτικής στο πλαίσιο της πρώτης αξιολόγησης του ελληνικού προγράμματος, είπε και πρόσθεσε ότι «συζητήσαμε με την κυβέρνηση θέματα σχετικά με την εφαρμογή των πολιτικών». Είναι φιλόδοξη η ατζέντα των μεταρρυθμίσεων, τόνισε.

Η επανέναρξη και η ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης θα εξαρτηθεί από τις κυβερνητικές πολιτικές και την εφαρμογή τους, υπογράμμισε ο κ. Ράις και αναφερόμενος στη συμμετοχή του Ταμείου στο νέο πρόγραμμα επανέλαβε ότι στο ΔΝΤ είναι διατεθειμένοι να συμμετάσχουν, υπό τον όρο ότι το πρόγραμμα θα βασίζεται σε δύο άξονες, σε ισχυρές μεταρρυθμίσεις, αλλά και σε ένα βιώσιμο χρέος.

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: