Προπαγάνδα κατά των Κούρδων της Συρίας – Συμμετέχει και η Ρωσία;




Ο πόλεμος στην Συρία εξαρχής ήταν και παραμένει «βρώμικος». Ωστόσο η προβολή από ρωσικά μέσα έκθεσης της Διεθνούς Αμνηστίας, η οποία κατηγορεί τους Κούρδους της Συρίας για «εγκλήματα» πολέμου, είναι μια κίνηση αρκετά «περίεργη».

Εντελώς τυχαία, δε, η είδηση κυκλοφορεί σε ρωσικό κρατικό πρακτορείο ειδήσεων, μια ημέρα μετά την ανακοίνωση των Κούρδων ότι συμμάχησαν με τους Ασσύριους χριστιανούς και μετριοπαθείς Άραβες της Συρίας, την οποία συμμαχία στηρίζουν οι ΗΠΑ.

Η συμμαχία αυτή προκαλεί σοβαρό πρόβλημα σε όλο το δικαιολογητικό των ρωσικών βομβαρδισμών και της επέμβασης στην Συρία αφήγημα. Το χειρότερο όμως για τη Ρωσία είναι ότι η συμμαχία αυτή συγκροτεί έναν πόλο-αντίβαρο στον Άσαντ, τον οποίο η Ρωσία δεν έχει «ηθικό» έρεισμα να τον εξουδετερώσει.

Από την άλλη η κατηγορία κατά των Κούρδων του PYD της Συρίας ρίχνει απλώς νερό στον μύλο της Τουρκίας που τους χαρακτηρίζει «τρομοκράτες». Η Ρωσία είχε τηρήσει μια περίεργη στάση έναντι των Κούρδων της Συρίας, σχεδόν εξαρχής.

Οι συνεχείς δηλώσεις της Μόσχας ότι μόνο οι δυνάμεις του Άσαντ πολεμούν τους τζιχαντιστές ήταν, φυσικά, άδικες και το χειρότερο ψευδείς. Εκτός αν υποστηρίζει κανείς ότι στο μαρτυρικό Κομπάνι, μερικούς μήνες πριν, πολέμησαν Σύροι στρατιώτες του καθεστώτος.

Είναι απολύτως κατανοητό μια δύναμη που εμπλέκεται σε μια πολεμική περιπέτεια να κατηγορεί όλους πλην εαυτού και συμμάχων. Ωστόσο, στην προκειμένη περίπτωση, η κατηγορία είναι συκοφαντία. Οι μόνοι που πραγματικά πολεμούν σκληρά τους τζιχαντιστές του Ισλαμικού Κράτους στην Συρία είναι οι Κούρδοι, όχι το καθεστώς Άσαντ.

Το να κατηγορούνται δε για εγκλήματα πολέμου διότι εκκένωσαν χωριά ή γκρέμισαν σπίτια για να μην τα μετατρέψει σε οχυρά το ΙΚ, είναι ανοησία πρώτου μεγέθους. Η Διεθνής Αμνηστία, φυσικά, όπως πάντα, κάνει τη δουλειά της, το πώς όμως και το σημαντικότερο από ποιους αναμεταδίδεται αυτή η προπαγάνδα είναι άλλο θέμα.

Η Ρωσία έχει κάθε δικαίωμα να είναι σύμμαχος του Άσαντ και σε συμφωνία μαζί του έχει κάθε δικαίωμα να βομβαρδίζει τους αντιπάλους του καθεστώτος. Αυτό όμως δεν μειώνει, σε καμία περίπτωση, τον ρόλο και τη δράση των Κούρδων της Συρίας κατά του ΙΚ, ειδικά την ώρα που ετοιμάζουν επίθεση κατά της “πρωτεύουσας” των τζιχαντιστών στη Ράκα της Συρίας, η επιτυχία της οποίας μπορεί να κρίνει ακόμα και τον πόλεμο.

Sputnik, Yeni Safak, Μόσχα, Ρωσία

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: