Αγιασμός σε σχολεία στην Ίμβρο από τον Βαρθολομαίο μετά από 51 χρόνια




Τον αγιασμό μετά από 51 χρόνια στα μειονοτικά σχολεία στα Αγρίδια και τους Αγίους Θεοδώρους στην Ίμβρο, γενέτειρά του, έκανε χθες ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος.

Ο Σύνδεσμος Υποστήριξης Ρωμαίικων Κοινοτικών Ιδρυμάτων εξέφρασε με ανακοίνωσή του τις ευχαριστίες του προς όλους όσοι συνέβαλλαν σε αυτή την προσπάθεια και ιδιαίτερα στον “Εκπαιδευτικό και Πολιτιστικό Σύνδεσμο Ίμβρου”.

Στα Αγρίδια λειτούργησε το Γυμνάσιο – Λύκειο και στους Αγίους Θεοδώρους το Δημοτικό σχολείο. “Ελπίζουμε ότι η επανεκκίνηση των εκπαιδευτικών δομών στο νησί θα ενισχύσει την αναβίωση του ελληνικού στοιχείου που ήδη σημειώνει σοβαρά βήματα ανάκαμψης καθώς με χαρά ενημερωθήκαμε ότι κατά τη φετινή σχολική χρονιά δεκατέσσερις μαθητές θα φοιτήσουν στο ελληνικό σχολείο”.

Στην ομιλία του ο Οικουμενικός Πατριάρχης μίλησε για αναίτια και άδικη διακοπή πριν από 51 χρόνια σημειώνοντας ότι το σχολείο διδάσκει γνώσεις και ανθρωπιά. Οι Ίμβριοι, πρόσθεσε, ξενιτεύτηκαν μετά το 1964 επειδή ήθελα να στείλουν τα παιδιά τους σε ελληνόγλωσσο σχολείο. “Είναι συγκλονιστικό ότι οι Ίμβριοι πριν 50 έτη έφευγαν για να μάθουν τα παιδιά τους γράμματα, ενώ σήμερα επιστρέφουν για να τα εγγράψουν στα δικά μας σχολεία, στους Αγίους Θεοδώρους και στα Αγρίδια”. Τη σχολική χρονιά 1963-64 υπενθύμισε, φοιτούσαν συνολικά 693 μαθητές, 618 στα έξι Δημοτικά του νησιού και 75 στο ημιγυμνάσιο, την κεντρική σχολή.

Απευθύνθηκε στους μαθητές ζητώντας τους να κάνουν να ανθίσει και πάλι η πνευματική ζωή της Ίμβρου και να εξάγει το νησί επιστήμονες και δασκάλους όπως παλιά. Μίλησε για ανείπωτα δεινά από το 1964 και μετά που βίωσαν οι Ίμβριοι χωρίς να φταίνε, λέγοντας πως αυτό που ζούμε σήμερα “είναι το πρώτο βήμα για την αποκατάσταση του Δικαίου. Είναι απόδοση οφειλής” και αποτελεί σαφώς θετική συμβολή από την Τουρκία, την οποία αναγνωρίζουν και αναμένουν και άλλες “αποκαταστάσεις”.

Σύμφωνα με τον τουρκικό Τύπο, στο Γυμνάσιο θα φοιτήσουν πέντε μαθητές φέτος και στο Λύκειο έξι. Στον αγιασμό παρέστη και εκπρόσωπος του τουρκικού Υπουργείου Παιδείας, ο Έλληνας Πρέσβης στην Άγκυρα και πολλοί άλλοι Έλληνες παροικιακών οργανώσεων και Τούρκοι τοπικοί αξιωματούχοι.

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: