Την αποφασιστικότητα τους για λύση επανέλαβαν Νίκος και Μουσταφά, τιμώντας τη μνήμη Κληρίδη




Την αποφασιστικότητά τους για επανένωση της Κύπρου επανέλαβαν το βράδυ της Δευτέρας ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης και ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Μουσταφά Ακιντζί, στα εγκαίνια της έκθεσης «Προσωπική συλλογή του Γλαύκου Κληρίδη» που πραγματοποιήθηκε στο ίδρυμα Κώστα και Ρίτας Σεβέρη.

Αναφερόμενος στον αείμνηστο Γλαύκο Κληρίδη, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε ότι ως «ένθερμος υπερασπιστής της ειρήνης, διαμόρφωσε την πρώτη του πολιτική άποψη για τον κόσμο μέσα από τις φλόγες του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου, τον πλέον καταστροφικό πόλεμο που έζησε ποτέ η ανθρωπότητα».

«Ως αιχμάλωτος πολέμου στα γερμανικά στρατόπεδα συγκεντρώσεως, ο Γλαύκος Κληρίδης βίωσε από πρώτο χέρι τη βιαιότητα αυτού του πολέμου», ανέφερε.

Σύμφωνα με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη «το μεγαλείο του πνεύματος του Γλαύκου Κληρίδη, του επέτρεψε να μετατρέψει τις τραγικές εμπειρίες του πολέμου, το μίσος και την καταστροφή, σε μια ζωή γεμάτη σκοπό και νόημα, που καθοδηγείτο από το προσωπικό του όραμα για ειρήνη».

«Σκοπός της ζωής του έγινε η επανένωση της Κύπρου και η ειρηνική συμβίωση του λαού της», επεσήμανε.

«Η παρακαταθήκη του σηματοδοτείται ακριβώς από αυτό το όραμα: Να δει τη διαρκή ειρήνη και την ευημερία να ριζώνουν στην πολυαγαπημένη του πατρίδα, την Κύπρο», τόνισε, προσθέτοντας ότι «ο Γλαύκος Κληρίδης υπερασπίστηκε με πάθος το όραμά του μέχρι το τέλος της ζωής του».

Δυστυχώς, συνέχισε, «για όσο καιρό έζησε δεν είχε την τύχη να έχει μαζί του στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων ένας Τουρκοκύπριος ηγέτης, με τον οποίο να μοιράζεται το ίδιο όραμα».

Σήμερα, είπε ο Πρόεδρος Αναστασιάδης,  «έχω το προνόμιο να βρίσκομαι εδώ με τον Μουσταφά Ακιντζί, έναν ηγέτη της τουρκοκυπριακής κοινότητας, με τον οποίον μοιραζόμαστε το ίδιο όραμα».

«Ένα όραμα να μετατρέψουμε την Κύπρο σε ένα πρότυπο εθνικής, πολιτιστικής, θρησκευτικής και γλωσσικής συνεργασίας και συνύπαρξης».

Όπως ανέφερε «συμφωνούμε και οι δύο με το γεγονός ότι η μετουσίωση του οράματός μας σε πραγματικότητα δεν θα γίνει σε μια νύχτα». Αναγνώρισε ότι «θα χρειαστεί πολιτικό θάρρος και αποφασιστικότητα, ώστε να ξεπεράσουμε τις προκλήσεις, για να φτάσουμε σε μια λύση που θα σέβεται τις ευαισθησίες και των δύο πλευρών. Μια λύση που δεν θα αφήνει νικητές ή ηττημένους».

Διαβεβαίωσε παράλληλα ότι «είμαι απόλυτα δεσμευμένος και αποφασισμένος στο να θέσω τέλος σε αυτό το απαράδεκτο στάτους κβο και την επανένωση της χώρας και του λαού μας σε ένα ευρωπαϊκό κράτος μέλος που ευημερεί, εκπληρώνοντας με αυτόν τον τρόπο την υπόσχεση στον πολιτικό μου μέντορα, Γλαύκο Κληρίδη».

Από την πλευρά του ο Μουσταφά Ακιντζί ανέφερε ότι το θεωρεί προνόμιο το ότι τιμά απόψε αυτόν τον «ξεχωριστό άνθρωπο» όπως περιέγραψε το Γλαύκο Κληρίδη, μαζί με τον Νίκο Αναστασιάδη με τον οποίο «έχουμε ξεκινήσει ένα ταξίδι για να δημιουργήσουμε ένα καλύτερο μέλλον για την κοινή μας πατρίδα».

Αναφορά έκανε στο ποίημα «Ιθάκη» του Κωνσταντίνου Καβάφη, λέγοντας ότι ο ποιητής συμβουλεύει τον αναγνώστη να έχει πάντοτε την Ιθάκη στο μυαλό του κατά τη διάρκεια του ταξιδιού.  Έτσι, είπε,  «και εγώ πιστεύω ότι δεν πρέπει να ξεχνάμε το στόχο μας για ένα καλύτερο και λαμπρότερο μέλλον για τις νεότερες γενιές στο πλαίσιο μιας δικοινοτικής, διζωνικής ομόσπονδης λύσης όπου όλοι οι Κύπριοι θα ζουν ειρηνικά και αρμονικά».

«Ας ενώσουμε δυνάμεις για να πετύχουμε μια κοινώς αποδεκτή λύση το συντομότερο δυνατόν», είπε.
Το ταξίδι των διαπραγματεύσεων έχει διαρκέσει πάρα πολύ, ανέφερε. Αυτή τη φορά, πρόσθεσε, ας κάνουμε το ταξίδι προς την Ιθάκη πιο σύντομο, αφού, όπως είπε, πρέπει να έχουμε ήδη μάθει πολλά από τα προηγούμενα ταξίδια.

«Ας δείξουμε την απαραίτητη αποφασιστικότητα για να αλλάξουμε την μοίρα του Σίσυφου», τόνισε.

Από την πλευρά της η κόρη του Γλαύκου Κληρίδη, Καίτη, είπε ότι «αποτελούσε την πιο έντονη επιθυμία του πατέρα μου να δει την αγαπημένη του Κύπρου επανενωμένη». Γι αυτό πρόσθεσε, «με τιμά και με ευχαριστεί ιδιαίτερα που οι δύο ηγέτες, που είναι δεσμευμένοι για την επανένωση και που εργάζονται ακούραστα για την πετύχουν είναι απόψε μαζί μας για να τιμήσουν τον πατέρα μου και να εγκαινιάσουν την βιβλιοθήκη του».

Αναφερόμενη στο ίδρυμα Κώστα και Ρίτας Σεβέρη, υπενθύμισε ότι πρόκειται για το πρώτο δικοινοτικό μουσείο στην Κύπρο, σημειώνοντας ότι ήταν ο πιο σημαντικός λόγος που το επέλεξε.

«Συμβολίζει την δέσμευση στη συνεργασία και την επανένωση και ανταποκρίνεται πλήρως στην πολιτική φιλοσοφία του πατέρα μου και το όραμά του για την Κύπρο», είπε.

Από την πλευρά του ο Κώστας Σεβέρης αναφέρθηκε επιγραμματικά στη ζωή και το έργο του Γλαύκου Κληρίδη και στο όραμά του να επανενώσει την Κύπρο.  «Η αταλάντευτη δέσμευσή του ήταν πάντοτε να κτίζει γέφυρες σε μια προσπάθεια να φέρει τις δύο πλευρές πιο κοντά, οδηγώντας προς την επανένωση και την διαρκή ειρήνη», είπε.

Έφυγε από τη ζωή πριν να πραγματοποιηθεί το όνειρό του, ανέφερε. Ωστόσο, διαβεβαίωσε, «το όνειρό του είναι και το δικό μας όνειρο και σήμερα ελπίζουμε».

Ο κόσμος, ανέφερε, «έχει πολλές προσδοκίες από τους δύο ηγέτες μας» και τους προέτρεψε να εργαστούν για την συμφιλίωση και για ένα καλύτερο μέλλον σε μια επανενωμένη Κύπρο

Το ίδρυμα γιόρτασε ένα χρόνο από την ίδρυσή του.

ΚΥΠΕ – Hβη Μητσίδου PhilipsΛΕΥΚΩΣΙΑ

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: