Λανθασμένη η πολιτική των τελευταίων ετών, λέει ο Χριστοδουλάκης και αναζητά 100 δισ. ευρώ επενδύσεις




Πρόσκληση στον επιχειρηματικό κόσμο να συμμετάσχει δυναμικά στην προσπάθεια που πρέπει να καταβάλει η χώρα τα επόμενα χρόνια και έως το 2020, για την πραγματοποίηση επενδύσεων της τάξης έως και 100 δισ. ευρώ, απηύθυνε ο υπουργός Οικονομίας Νίκος Χριστοδουλάκης μιλώντας σήμερα σε εκδήλωση διαλόγου που διοργάνωσαν το ΕΒΕΑ και ο ΣΕΒ με τη συμμετοχή του ΣΕΤΕ, της ΓΣΕΒΕΕ και της ΕΣΕΕ.

Ο κ. Χριστοδουλάκης υπογράμμισε ότι η χώρα χρειάζεται ένα επενδυτικό άλμα σημειώνοντας ότι το μείζον ερώτημα είναι που θα βρεθούν τα χρήματα. Ο ίδιος στην προσπάθεια να δώσει απαντήσεις από την πλευρά της πολιτικής ηγεσίας είπε ότι σχεδιάζει να διαπραγματευτεί με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή την χρονική επέκταση κατά 6 έως 12 μήνες του υφιστάμενου ΕΣΠΑ και να ζητήσει την αύξηση των κονδυλίων για το ΕΣΠΑ 2014-2020 επικαλούμενος τη βαθιά οικονομική κρίση που διέρχεται η χώρα.

Αναφερόμενος στη χαλάρωση των capital controls για τις εισαγωγές προϊόντων, είπε ότι για τα φάρμακα συζητείται η πλήρης απελευθέρωση και το ίδιο και για κάποια προϊόντα. Ωστόσο διευκρίνισε πως τα θέματα αυτά θα πρέπει να συζητηθούν με την ΕΚΤ, κάτι που θα γίνει όπως είπε το επόμενο διάστημα.

Ο κ. Χριστοδουλάκης τις προηγούμενες ημέρες είχε μια σειρά συναντήσεων με στόχο την προετοιμασία του φακέλου για τη στήριξη του ελληνικού αιτήματος σχετικά με τα κονδύλια που θα διατεθούν στη χώρα μας και είπε ότι σχεδιάζει να επισκεφτεί τις Βρυξέλλες την επόμενη εβδομάδα προκειμένου να συζητήσει το θέμα με τις αρμόδιες υπηρεσίες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Όπως είπε ο ίδιος, η ελληνική επιχειρηματολογία για την αύξηση των κονδυλίων από το ΕΣΠΑ 2014-2020 μπορεί να βασιστεί στο μείζον πρόβλημα που δημιουργούν τα capital controls , το πρόβλημα των προσφύγων και η βαθιά ύφεση.

Σημείωσε, ότι η Ελλάδα πλήττεται από βαθιά αποεπένδυση που αφορά όλους τους τομείς της οικονομίας (πλην ίσως του τομέα υποδομών όπου υπάρχει μία σχετική ροή κοινοτικών κονδυλίων, όπως υπογράμμισε) και αντικατοπτρίζεται , είπε, πλήρως στη ραγδαία αύξηση της ανεργίας. Χρειάζεται λοιπόν ισχυρή προσπάθεια, συνέχισε ο κ. Χριστοδουλάκης, “για την ανέλκυση του ναυαγίου και η προσπάθεια αυτή δεν είναι ούτε αυτονόητη ούτε συνηθισμένη”.

Για τον λόγο αυτό κάλεσε τον επιχειρηματικό κόσμο να αναλάβει επενδυτικές πρωτοβουλίες ενώ ο ίδιος θα επιδιώξει την αναθεώρηση του ΕΣΠΑ, την κατάρτιση νέου αναπτυξιακού νόμου, την ενίσχυση της πιστοληπτικής ικανότητας των ελληνικών επιχειρήσεων μέσα από νέα τραπεζικά εργαλεία (πλατφόρμες) με την συνδρομή της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων αλλά και με θεσμικές παρεμβάσεις. Τέτοιες παρεμβάσεις είναι η δημιουργία μίας ενιαίας δομής που θα συγκεντρωθούν όλες οι υπηρεσίες που ασχολούνται με ζητήματα επενδύσεων. Στο σημείο αυτό μάλιστα σημείωσε πως θεωρεί θετική την πρόταση του ΣΕΒ για την επανασύσταση του υπουργείου Βιομηχανίας.

Ο κ. Χριστοδουλάκης χαρακτήρισε λανθασμένη την πολιτική που ακολουθήθηκε τα προηγούμενα χρόνια και δόθηκε μεγάλη ένταση σε εμπροσθοβαρείς πολιτικές δημοσιονομικής προσαρμογής και αγνοήθηκε η επενδυτική δραστηριότητα. Θεωρώ, είπε, ότι θα έπρεπε οι πολιτικές δημοσιονομικής προσαρμογής και στήριξης των επενδύσεων να είναι ισορροπημένες ώστε να έχει αποφευχθεί το αδιέξοδο.

Από την πλευρά τους οι εκπρόσωποι του επιχειρηματικού κόσμου ζήτησαν πολιτική και οικονομική σταθερότητα. Συγκεκριμένα ο πρόεδρος του ΣΕΒ Θεόδωρος Φέσσας δήλωσε ότι χρειάζεται πολιτική σταθερότητα, σοβαρότητα και σχέδιο με μεσοπρόθεσμο ορίζοντα. Ο πρόεδρος του ΣΕΤΕ Ανδρέας Ανδρεάδης ζήτησε σταθερότητα σε ότι αφορά στο φορολογικό πλαίσιο ενώ τόνισε ότι οι φορολογικοί συντελεστές θα πρέπει να ισχύσουν για μία πενταετία και για την αλλαγή τους να απαιτείται αυξημένη πλειοψηφία δύο τρίτων από τη Βουλή.

Από την πλευρά του ο πρόεδρος της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων και του ΕΒΕΑ Κωνσταντίνος Μίχαλος σημείωσε ότι χαλάρωση των capital controls δεν υπάρχει στην αγορά καθώς οι επιχειρηματίες αντιμετωπίζουν πλήθος μικρών ή μεγάλων εμποδίων στις καθημερινές τους συναλλαγές. Ακόμη πρόσθεσε ότι οι επιχειρηματίες έχουν πετύχει να ομονοήσουν για να προωθήσουν τα αιτήματά τους σε αυτή τη δύσκολη συγκυρία, και παρά τις μεταξύ τους διαφορές, και ζητούν και από τον πολιτικό κόσμο να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων.

Στο ίδιο μήκος κύματος ήταν οι τοποθετήσεις και του προέδρου της ΕΣΕΕ Βασίλη Κορκίδη και του προέδρου της ΓΣΕΒΕΕ Γιώργου Καββαθά.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ (Eύη Παπαδοσηφάκη)

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: