Η παγκόσμια οικονομική κρίση κόστισε 8 τρις δολάρια!




Οι κεντρικές τράπεζες έκαναν ενέσεις ρευστότητας 8 τρισ. δολαρίων στην παγκόσμια οικονομία μετά τη χρηματοπιστωτική κρίση και το αποτέλεσμα ήταν να μείνει αυτή καθηλωμένη σε μία ρουτίνα χαμηλής ανάπτυξης, αναφέρει δημοσίευμα της εφημερίδας Wall Street Journal, με αφορμή την προχθεσινή απόφαση της αμερικανικής κεντρικής τράπεζας (Fed) να μην αυξήσει τα επιτόκιά της.

Το δημοσίευμα, με τίτλο: «Διδάγματα από τις κεντρικές τράπεζες: Το εύκολο χρήμα δεν αποτελεί από μόνο του βάλσαμο για την ανάπτυξη», σημειώνει ότι η Fed αναφέρθηκε στην πρόσφατη αναταραχή στις αγορές και την εξασθενημένη εικόνα της διεθνούς οικονομίας για την απόφασή της να διατηρήσει τα επιτόκιά της κοντά στο μηδέν. «Όποτε και αν αυξήσει η Fed τα επιτόκια, ένα δίδαγμα παραμένει: Το φθηνό χρήμα δεν μπορεί μόνο του να λύσει τις παγκόσμιες οικονομικές αδυναμίες», αναφέρει η WSJ.

Η Fed σημείωσε τις θετικές εξελίξεις στην αμερικανική οικονομία, περιλαμβανομένης της κατανάλωσης των νοικοκυριών και της επιχειρηματικής επένδυσης, αλλά εξέφρασε ανησυχία ότι οι συνθήκες στο εξωτερικό μπορεί να περιορίσουν την ανάπτυξη στις ΗΠΑ και να ασκήσουν νέα πίεση στον βραχυπρόθεσμο πληθωρισμό.

«Σε μεγάλο βαθμό εστιάσαμε στους κινδύνους γύρω από την Κίνα, αλλά όχι μόνο την Κίνα – τις αναδυόμενες αγορές γενικότερα και πώς αυτοί μπορεί να μεταδοθούν στις ΗΠΑ», δήλωσε η επικεφαλής της Fed Τζάνετ Γέλεν τονίζοντας «τις σημαντικές οικονομικές και χρηματοπιστωτικές διασυνδέσεις μεταξύ των ΗΠΑ και του υπόλοιπου κόσμου».

Η ανησυχία της Γέλεν υπογραμμίζει εν μέρει τα όρια της χαλαρής νομισματικής πολιτικής, ως της μοναδικής αντίδρασης στην εξασθένηση των οικονομιών. Αντί να χρησιμοποιήσουν τα περιθώρια που τους έδωσαν τα χαμηλά επιτόκια για να βελτιώσουν τις οικονομίες τους, οι κυβερνήσεις σε όλο τον κόσμο απέτυχαν να προχωρήσουν σε μεγαλύτερης διάρκειας μεταρρυθμίσεις των πολιτικών τους, καθώς προσπαθούν να αντιμετωπίσουν ένα πλέγμα δημογραφικών και άλλων προβλημάτων.

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: