Γιούνκερ: «Αν οι κανόνες δεν γίνουν σεβαστοί από την Ελλάδα, η αντίδραση ΕΕ και Ευρωζώνης θα είναι διαφορετική»




Στο θέμα της Ελλάδας αναφέρθηκε ο Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ κατά την ομιλία του ενώπιον του ΕΚ στο Στρασβούργο, αναφέροντας, σαφώς, πως η Ελλάδα πρέπει να τηρήσει τις δεσμεύσεις που ανέλαβε.

«Πρέπει να γίνει αυτό που συμφωνήθηκε με την Ελλάδα», δήλωσε και πρόσθεσε πως αν αυτή τη φορά, οι κοινοί κανόνες δεν γίνουν σεβαστοί, τότε η αντίδραση της ΕΕ και της ευρωζώνης, έναντι της Ελλάδας, θα είναι διαφορετική.

Σχετικά με τις διαπραγματεύσεις που προηγήθηκαν ο πρόεδρος της Κομισιόν αναφέρθηκε στα αρνητικά σχόλια που αντιμετώπισε για τον τρόπο που χειρίσθηκε το ελληνικό θέμα.

«Συχνά η Κομισιόν δέχθηκε επιθέσεις από άλλες χώρες-μέλη για τον τρόπο που ενεπλάκη στη λύση, αν και δεν υπάρχει ακόμα λύση, του ελληνικού προβλήματος.

»Προσπαθούσα να εξηγήσω στο τότε πρωθυπουργό Α. Τσίπρα ότι στην ευρωζώνη υπάρχουν 19 δημοκρατίες και όχι μόνο η ελληνική.

»Λέω όμως ότι καθήκον της Κομισιόν είναι να φροντίζει το γενικό συμφέρον. Το να μην ασχοληθούμε με το ελληνικό πρόβλημα θα ήταν απαράδεκτο λάθος και αδυναμία.

»Πληρώσαμε, και εγώ, προσωπικά ένα τίμημα αρκετά βαρύ, αλλά δεν ήθελα να τ’ αφήσω όλα στα χέρια των τεχνοκρατών, χρειάσθηκε πάρα πολύ δουλειά.

»Η Κομισιόν και ο πρόεδρός της θεωρούν ότι το Grexit δεν είναι επιλογή, μπορεί μεν να συμβεί, αλλά για μας δεν είναι επιλογή, αλλιώς θα είχε γίνει ήδη.

»Είπα στον Α. Τσίπρα ότι εγώ δεν είμαι μάγος και ταχυδακτυλουργός που βγάζει λαγούς από το καπέλο του. Όχι.

»Ήξερε ότι το Grexit ήταν μια πιθανότητα, που δεν θα αναφερόταν δημόσια και επ’ αυτού κάναμε ό,τι έπρεπε.

»Θεωρώ ότι το ελληνικό πρόβλημα δεν είναι μόνο θέμα εξυγίανσης των δημοσιονομικών της χώρας, δεν είναι μόνο δομικό,-αν και είναι σοβαρά όλα αυτά, αλλά και πρόβλημα που αφορά στις προοπτικές ανάπτυξης της χώρας.

»Δεν μου άρεσαν τα σχόλια στην Ευρώπη που έλεγαν δεν έχει παρά να βγει η Ελλάδα από το ευρώ, σαν να μην είναι σοβαρή χώρα.

»Οι Έλληνες, και μάλιστα αυτοί των χαμηλών εισοδημάτων, εργάζονται σκληρά και κάνουν ότι μπορούν για να προοδεύσει η χώρα τους. Πρέπει λοιπόν να τους σεβόμαστε περισσότερο.

»Θα ήθελα το πρόγραμμα που συμφωνήσαμε να γίνει σεβαστό από οποιαδήποτε ελληνική κυβέρνηση.

»Εάν αυτή τη φορά, οι κοινοί κανόνες δεν γίνουν σεβαστοί, τότε η αντίδραση της ΕΕ και της ευρωζώνης θα είναι διαφορετική. Πρέπει να γίνει αυτό που συμφωνήθηκε», κατέληξε ο πρόεδρος της Κομισιόν.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ (Ολυμπία Τσίπηρα)

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: