Άρση της ασυλίας του Ντεμιρτάς επιχειρεί ο Ταγίτ Ερντογάν μέσω του Τούρκου εισαγγελέα




Την άρση της ασυλίας του ηγέτη του φιλοκουρδικού κόμματος HDP Σελαχατίν Ντεμιρτάς ζήτησε εισαγγελέας του Ντιγιάρμπακιρ με το δικαιολογητικό ότι οι δηλώσεις του κατά τη διάρκεια δημοσιογραφικής διάσκεψης ο ηγέτης του HDP περιείχαν ποινικά στοιχεία.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του εισαγγελέα ο Σελαχατίν, ο Ντεμιρτάς κατηγορείται για προσβολή του τουρκικού κράτους και των κρατικών θεσμών. Κατηγορείται επίσης για προσβολή του Προέδρου της Τουρκίας και για διεξαγωγή προπαγάνδας της τρομοκρατικής οργάνωσης.

Στο μεταξύ χθες το βράδυ μια ομάδα μπήκε στα γραφεία του φιλοκουρδικού κόμματος στη συνοικία Ατάσεχιρ της Κωνσταντινούπολης και αφού άρχισαν να ρίχνουν τις καρέκλες και τους υπολογιστές από τον τέταρτο όροφο, έβαλαν φωτιά. Η ομάδα των εθνικιστών διαμαρτυρόταν για τις επιθέσεις του ΡΚΚ στο δρόμο και μπήκαν στα γραφεία του κόμματος όταν είδαν τις σημαίες του. Στα γραφεία δεν υπήρχε κανένας από το κόμμα.

Η αστυνομία ξεκίνησε έρευνα για το επεισόδιο.

Πορεία HDP προς την αποκλεισμένη Τζίζρε εν μέσω επεισοδίων

Ανησυχία προκαλεί η κατάσταση στην επαρχία Τζίζρε στην πόλη Σιρνάκ της νοτιοανατολικής Τουρκίας όπου επί έξι μέρες επικρατεί απαγόρευση κυκλοφορίας και οι κάτοικοι βρίσκονται σε απομόνωση. Αντιπροσωπεία του φιλοκουρδικού κόμματος HDP παρά τα εμπόδια από τις δυνάμεις ασφαλείας του στρατού ξεκίνησαν πορεία προς την επαρχία Τζίζρε.Η πορεία συνεχίζεται.

Η απαγόρευση κυκλοφορίας είχε ξεκινήσει την περασμένη Παρασκευή και από εκείνη την ημέρα πραγματοποιούνται συνεχώς επιχειρήσεις εναντίον του ΡΚΚ ενώ η κατάσταση και οι συνθήκες εντός της επαρχίας δεν είναι ξεκάθαρες. Οι κάτοικοι δεν έχουν ούτε τηλέφωνα αλλά ούτε και το διαδίκτυο λειτουργεί και έτσι δεν έχουν με κανένα επικοινωνία. Όπως μεταδίδεται από τις επιχειρήσεις έχουν σκοτωθεί μέχρι στιγμής πέντε άτομα ανάμεσά τους και ένα 12χρονο κορίτσι, ένας 18χρονος και ένας 19χρνος. Μεταδίδεται ακόμη ότι στην Τζίζρε λειτουργεί μόνο ένας φούρνος και καθημερινώς δίνονται πέντε ψωμιά σε κάθε οικογένεια.

Σήμερα αντιπροσωπεία του HDP με επικεφαλής τον ηγέτη του κόμματος Σελαχατίν Ντεμιρτάς και τους δύο Υπουργούς του κόμματος που συμμετέχουν στην προσωρινή τουρκική κυβέρνηση αποφάσισαν να πάνε στην επαρχία Τζίζρε για να δουν από κοντά τις συνθήκες που επικρατούν. Ένα κομβόι 200 στελεχών ξεκίνησε για την επαρχία αλλά τελικά πριν φτάσει τους σταμάτησαν οι δυνάμεις ασφαλείας εμποδίζοντάς τους να συνεχίσουν. Ο Σελαχατίν Ντεμιρτάς προσπάθησε να τους πείσει αλλά δεν τα κατάφερε. Τους είχε πει ότι δεν θέλουν ούτε η αστυνομία, ούτε οι στρατιώτες να χάνουν τη ζωή τους στην Τζίζρε και απευθυνόμενος στον Τούρκο Πρωθυπουργό είπε ότι το μόνο που έχει στο μυαλό του είναι οι 400 βουλευτές. “Εδώ και έξι μέρες εφαρμόζεται αποκλεισμός όπως στην Γάζα, οι άνθρωποι έμειναν χωρίς νερό. Κινδυνεύουν 120 χιλιάδες άνθρωποι στην Τζίζρε. Έκπτωτε πρωθυπουργέ δεν έχεις την αρμοδιότητα να τα κάνεις αυτά. Θα περπατήσουμε μέχρι την Τζίζρε”, είπε ο Ντεμιρτάς και ξεκίνησε πορεία με στόχο να μπουν στην επαρχία με τα πόδια.

Από την άλλη, διάφορες ομάδες Κούρδων ξεκίνησαν πορείες από την πόλη Σιρνάκ με στόχο να ενωθούν με την πορεία του φιλοκουρδικού κόμματος. Και αυτοί όμως εμποδίστηκαν από τις δυνάμεις ασφαλείας οι οποίες τους έριξαν δακρυγόνα και νερό.

Πάντως νωρίτερα ο Σελαχατίν Ντεμιρτάς κατηγόρησε την τουρκική κυβέρνηση ότι οδηγεί τη χώρα προς εμφύλιο πόλεμο και είπε ότι το μόνο που ενδιαφέρει τον πρωθυπουργό είναι οι 400 βουλευτές που έχει θέσει ως στόχο στις εκλογές της 1ης Νοεμβρίου και πως δεν τον ενδιαφέρουν οι νεκροί.

Και ο ηγέτης της αξιωματικής αντιπολίτευσης Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου σήμερα απευθύνθηκε στον Τούρκο Πρόεδρο Ταγίπ Ερντογάν και του πρότεινε να του δώσει εκείνος τους 400 βουλευτές που θέλει και να σταματήσει την τρομοκρατία.

ΚΥΠΕ – Αννα Ανδρέου, Κωνσταντινούπολη, Τουρκία

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: