Δύσκολα “μέτωπα” καλείται να διαχειριστεί η κυβέρνηση, παρά την ολοκλήρωση της μαραθώνιας και επίπονης διαπραγμάτευσης με τους δανειστές, που οδήγησε στο κλείσιμο μιας συμφωνίας η οποία προβλέπει βαριά μέτρα, που περιλαμβάνουν από αυξήσεις φόρων και μειώσεις συντάξεων μέχρι αλλαγές στις 100 δόσεις και περικοπή επιδομάτων.

Σύμφωνα με το δελτίο του Mega, η επόμενη μέρα θα κριθεί τώρα σε τρία πεδία και τρία πρόσωπα:

– Στη στάση της Ζωής Κωνσταντοπούλου σε σχέση με τις διαδικασίες στη Βουλή

Όπως φάνηκε από το βράδυ της Τρίτης κιόλας, η πρόεδρος της Βουλής επιχειρεί για μία ακόμη φορά να μπλοκάρει τον κυβερνητικό σχεδιασμό, αφού στο αίτημα που υπέβαλε μέσω επιστολής ο Αλέξης Τσίπρας να κινηθούν αμέσως οι κοινοβουλευτικές διαδικασίες για την επικύρωση της συμφωνίας, με συνεδρίαση επιτροπών την Τετάρτη και Ολομέλεια την Πέμπτη, απάντησε αρνητικά.

Η Ζωή Κωνσταντοπούλου φέρεται να επικοινώνησε με τον πρωθυπουργό και να τον ενημέρωσε ότι οι αρμόδιες επιτροπές δεν θα συνεδριάσουν την Τετάρτη και πως οι αποφάσεις θα ληφθούν στη Διάσκεψη των Προέδρων που θα συνέλθει στις 9:30 το βράδυ της Τετάρτης. Αυτό σημαίνει ότι οι συνεδριάσεις των Επιτροπών μεταφέρονται πιθανότατα για την Πέμπτη, οπότε δεν αποκλείεται να ακολουθήσει και η συζήτηση και ψηφοφορία στην Ολομέλεια, διαδικασία που είχε ακολουθηθεί και στις δύο προηγούμενες κρίσιμες ψηφοφορίες, με αποτέλεσμα οι εργασίες να ολοκληρωθούν ξημερώματα.

Ο προβληματισμός στην κυβέρνηση και το Μαξίμου για τη στάση της κ. Κωνσταντοπούλου ήταν εμφανής, όπως προκύπτει τόσο από την επιστολή του πρωθυπουργού, όσο και από τη δήλωση του Ευκλείδη Τσακαλώτου πως η περαιτέρω διαδικασία και το χρονοδιάγραμμα για τη συμφωνία θα προχωρήσουν “Ζωής θέλοντος”.

Να σημειωθεί, δε, ότι όλοι οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ έλαβαν χθες SMS από τη Γραμματεία της ΚΟ του κόμματος, στο οποίο αναφέρεται “παρακαλούνται οι βουλευτές μέχρι την Τετάρτη το μεσημέρι να βρίσκονται στην Αθήνα”.

– Στις κινήσεις του Παναγιώτη Λαφαζάνη και της Αριστερής Πλατφόρμας

Με ανακοίνωσή του από το απόγευμα της Τρίτης, ο Παναγιώτης Λαφαζάνης είπε ήδη ένα ηχηρό “όχι” στο νέο μνημόνιο, προαναγγέλλοντας στην ουσία την αντιπαράθεση που θα ακολουθήσει στη Βουλή και την οριστική ρήξη με την ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ, που μπορεί να οδηγήσει σε πρόωρες εκλογές.

Ο επικεφαλής της Αριστερής Πλατφόρμας μιλά για νέο μνημόνιο που “θα επιφέρει νέες δυσβάσταχτες και οδυνηρότατες συνέπειες σε μια οικονομία που βρίσκεται σε κατάρρευση και σε μια κοινωνία που έχει εξουθενωθεί”, τονίζει πως “ο δρόμος του νέου μνημονίου δεν αξίζει στον ΣΥΡΙΖΑ” και πως “είναι αδιέξοδος για την Ελλάδα και για την κυβέρνηση”, την οποία μάλιστα καταγγέλλει ότι το “φέρνει άρον-άρον για ψήφιση μέσα στον Δεκαπενταύγουστο, παραβιάζοντας τον Κανονισμό της Βουλής και το Σύνταγμα”.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι η Αριστερή Πλατφόρμα θα συνεδριάσει αύριο για να καθορίσει τη στάση της στη Βουλή.

Ανάλογες συνεδριάσεις αναμένεται να κάνουν και τα κόμματα της αντιπολίτευσης, με τους αρχηγούς των οποίων ο Αλέξης Τσίπρας είχε το πρωί ολιγόλεπτη επικοινωνία προκειμένου να τους ενημερώσει ότι έκλεισε η συμφωνία με τους δανειστές. ΝΔ, ΠΑΣΟΚ και Ποτάμι άσκησαν κριτική στην κυβέρνηση, έχουν ωστόσο δηλώσει ότι θα στηρίξουν μια συμφωνία με τους δανειστές.

– Στην κάμψη των αντιρρήσεων που εκφράζει ο Βόλφκανγκ Σόιμπλε

Σύμφωνα με το Mega, το Βερολίνο συνεχίζει να κρατά επιφυλακτική στάση απέναντι στη συμφωνία και να θέτει θέμα δανείου-γέφυρα και η εκτίμηση στο μέγαρο Μαξίμου είναι ότι ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών θα επιχειρήσει να μπλοκάρει τη συμφωνία.

Φαίνεται, μάλιστα, πως η συνεδρίαση του Eurogroup θα γίνει τελικά με φυσική παρουσία των υπουργών, όπως επεδίωκε η γερμανική πλευρά προφανώς για να έχει ευρύτερο πεδίο να επιβάλει τις θέσεις της, και όχι μέσω τηλεδιάσκεψης.

Μπροστά σε μια τέτοια προοπτική, ο Αλέξης Τσίπρας είχε σήμερα το απόγευμα και νέα τηλεφωνική επικοινωνία με τη Γερμανίδα καγκελάριο. Η Άγκελα Μέρκελ φέρεται να κράτησε νέες επιφυλάξεις αναφορικά με τη συμφωνία και να ζήτησε χρόνο να δει το περιεχόμενό της, ενώ ο Έλληνας πρωθυπουργός φέρεται να διεμήνυσε στην καγκελάριο ότι υπάρχει συμφωνία της ελληνικής κυβέρνησης με τους θεσμούς, που βασίζεται στη σύνοδο κορυφής της 12ης Ιουλίου, και ότι η κυβέρνηση θα προχωρήσει στη βάση αυτής της συμφωνίας.

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: