Συντηρούν σενάριο πενταμερούς: Οι Τούρκοι βλέπουν σύναξη στη Νέα Υόρκη, όχι λέει η Λευκωσία




ΤΟΥ ΚΩΣΤΑ ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ

Η τουρκική πλευρά συντηρεί το σενάριο σύγκλησης πενταμερούς συνάντησης το Σεπτέμβριο στη Νέα Υόρκη, αν και είναι προφανές πώς υπάρχει ξεκάθαρη τοποθέτηση επί τούτου από τη Λευκωσία ενώ οι συνθήκες δεν συνηγορούν για ένα τέτοιο ενδεχόμενο.

Ο εκπρόσωπος του Μουσταφά Ακιντζί, Μπαρίς Μπουρτζιού, δήλωσε πως θα μπορούσε να πραγματοποιηθεί μια πενταμερής διάσκεψη το Σεπτέμβριο στην έδρα του ΟΗΕ με τη συμμετοχή των τριών εγγυητριών χωρών, Ελλάδος, Τουρκία, Βρετανία και «των δυο πλευρών στην Κύπρο». Αναφερόμενος στο ταξίδι του Μουσταφά Ακιντζί στη Νέα Υόρκη ( για να συμμετάσχει στην άτυπη σύνοδο της Ισλαμικής Διάσκεψης), ο Μπαρίς Μπουρτζιού ανέφερε ότι σε περίπτωση που η αναμενόμενη πρόοδος στο Κυπριακό επιτευχθεί μέχρι τις επαφές στη Νέα Υόρκη στο τέλος Σεπτεμβρίου, μια πενταμερή «θα μπορούσε να λάβει χώρα στη Νέα Υόρκη». Σε δηλώσεις του στην τουρκοκυπριακή εφημερίδα «Κίπρις» σημείωσε μεν πως αν και είναι δύσκολος ο στόχος αυτός, ωστόσο, δεν το θεωρεί ανέφικτο.

Σε σχέση με αυτή την τοποθέτηση, αρμόδια πηγή της κυπριακής κυβέρνησης είπε πως δεν αναμένεται οποιαδήποτε συνάντηση αυτού του χαρακτήρα στη διάρκεια της παραμονής του Προέδρου Αναστασιάδη στην έδρα των Ηνωμένων Εθνών. Ούτε και κοινή συνάντηση με τον κ. Ακιντζί στην παρουσία του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ δεν θα πραγματοποιηθεί σημείωσε η ίδια πηγή, που πρόσθεσε και τα εξής: Μέχρι στιγμής δεν υπήρξε ουσιαστική συζήτηση της διεθνούς πτυχής του Κυπριακού και κυρίως αυτό της ασφάλειας και των εγγυήσεων. Ως εκ τούτου, συνέχισε, δεν μπορεί σε ένα μήνα να είμαστε έτοιμοι για την πραγματοποίηση αυτής της σύναξης.

Στη Νέα Υόρκη, πάντως, θα υπάρξουν σημαντικές επαφές και εν πολλοίς θεωρείται ότι το Κυπριακό θα μετακομίσει για ένα δεκαήμερο στην έδρα του Διεθνούς Οργανισμού, παρόλο που θα συνεχίσουν τις εργασίες τους οι ομάδες εργασίας στην Κύπρο. Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης θα συναντηθεί με τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ, Μπαν Κι Μουν ενώ διευθετούνται επαφές με τους Αμερικανούς ( Μπάιντεν- Κέρι), τους Ρώσους ( Λαβρόφ) και με τους Βρετανούς.

Ο Μουσταφά Ακιντζί θα συναντηθεί με τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ ενώ η τουρκική Μόνιμη Αντιπροσωπεία στα Ηνωμένα Έθνη πραγματοποιεί προσπάθειες για να του διευθετήσει επαφές. Ο Μπαρίς Μπουρτζιού αναφέρθηκε μόνο σε συνάντηση με τον Μπαν Κι Μουν ενώ έμμεσα αναφέρθηκε στο ενδεχόμενο να τα πουν μαζί Ακιντζί, Αναστασιάδης με τον Γενικό Γραμματέα. Έκανε λόγο για χωριστές επαφές που θα έχουν χωρίς να αποκλείει εάν κριθεί απαραίτητο να γίνουν και κοινές.

ΜΕΤΑΦΟΡΑ ΝΕΡΟΥ ΣΤΙΣ 28 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ

Ο ΛΕΓΟΜΕΝΟΣ “υπουργός” Γεωργίας, Φυσικών Πόρων και Τροφίμων του ψευδοκράτους, Onder Sennaroglu, ο οποίος διεξάγει επαφές στην Άγκυρα, συναντήθηκε και με τον Τούρκο Υπουργό Δασών και Υδάτων Βεϊσέλ Έρογλου και συζήτησε το θέμα της μεταφοράς νερού από την Τουρκία στα κατεχόμενα. Κατά τη διάρκεια της συνάντησης, ο Sennaroglu επανέλαβε ότι το νερό θα φτάσει στο κατεχόμενο τμήμα της Κύπρου, στις 28 Οκτωβρίου.

Σημειώνεται ότι είναι για πολλοστή φορά που έγινε λόγος για συγκεκριμένη ημερομηνία χωρίς να επιβεβαιωθεί. Ο Έρογλου, από την πλευρά του, δήλωσε ότι είδε στις 7 Αυγούστου, την τοποθέτηση του τελευταίου αγωγού νερού στη θάλασσα. Επανέλαβε ότι περίπου 75 εκατομμύρια κυβικά μέτρα νερού θα σταλεί στην κατεχόμενη περιοχή από ένα φράγμα στη νότια Τουρκία μέσω αγωγού, προσθέτοντας ότι το έργο για το νερό, το οποίο περιλαμβάνει μονάδα επεξεργασίας λυμάτων και δεξαμενές νερού, θα κοστίσει 1,6 δις τουρκικές λίρες (576,300,000 δολάρια).

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: