Ρίτσαρντ Χόλμπρουκ, ο Διπλωμάτης…




Πολύ μικρός αποδείχθηκε ο κινηματογράφος του Σαράγεβο, όπου προβλήθηκε το ντοκιμαντέρ “The Diplomat” (Ο Διπλωμάτης), στο οποίο ο σκηνοθέτης Ντέιβιντ Χόλμπρουκ “αφηγείται” τη ζωή του διπλωμάτη πατέρα του Ρίτσαρντ Χόλμπρουκ.

Το φιλμ, σύμφωνα με το βαλκανικό ερευνητικό δίκτυο BIRN, προβλήθηκε στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Σαράγεβο και η κινηματογραφική αίθουσα γέμισε ασφυκτικά, καθώς πολλοί ήταν αυτοί που θέλησαν να μάθουν περισσότερα για τη ζωή του ανθρώπου που θεωρείται ο “εγκέφαλος” πίσω από τη συμφωνία του Ντέιτον, με την οποία τερματίστηκε ο εμφύλιος πόλεμος στη Βοσνία-Ερζεγοβίνη (1992-1995).

Ο Ντέιβιντ Χόλμπρουκ είπε πριν από την προβολή ότι η ταινία αφορά τόσο την οικογένειά του όσο τη διπλωματία και δήλωσε ευτυχής για το μεγάλο ενδιαφέρον που συνάντησε στο Σαράγεβο.

Στο ντοκιμαντέρ προβάλλονται συνεντεύξεις με ορισμένες από τις πλέον σημαντικές προσωπικότητες της πολιτικής, της διπλωματίας και της δημοσιογραφίας, όπως με τους πρώην υπουργούς Εξωτερικών των ΗΠΑ Μαντλίν Ολμπράιτ και Χίλαρι Κλίντον, τον νυν επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας Τζον Κέρι, τον πρώην πρόεδρο των ΗΠΑ Μπιλ Κλίντον, τους δημοσιογράφους Κριστιάν Αμανπούρ, Ρότζερ Κοέν, Νταϊάν Σόγιερ κ.ά.

Το φιλμ προβλήθηκε στο πλαίσιο του ειδικού προγράμματος του Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Σαράγεβο, με τίτλο “1995-2015: Αντιμετωπίζοντας το Παρελθόν”.

Ο Ρίτσαρντ Χόλμπρουκ ορίστηκε από τον τότε Αμερικανό πρόεδρο βασικός διαπραγματευτής για τη σύναψη συμφωνίας με στόχο τον τερματισμό του πολέμου στη Βοσνία-Ερζεγοβίνη, κάτι που πραγματοποιήθηκε τελικά τον Νοέμβριο του 1995.

Μετά τον θάνατο του πατέρα του, το 2010, ο Ντέιβιντ Χόλμπρουκ αποφάσισε να γυρίσει ένα φιλμ για τον πατέρα του, ο οποίος κατάφερε, ύστερα από τρεις εβδομάδες εντατικών διαβουλεύσεων, να φέρει την πολυπόθητη συμφωνία για τη Βοσνία.

Η μεγάλη πορεία του Ρίτσαρντ Χόλμπρουκ στη διπλωματία, που μετρά πέντε δεκαετίες, τον πήγε σε διάφορα μέρη του πλανήτη: Βιετνάμ, Γερμανία, Βοσνία-Ερζεγοβίνη, Κόσοβο, Αφγανιστάν.

Οι διοργανωτές του Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Σαράγεβο αποφάσισαν την προβολή του ντοκιμαντέρ ακόμη μία φορά, εξαιτίας του μεγάλου ενδιαφέροντος, αλλά και του γεγονότος ότι είχαν παραχωρήσει πολλές προσκλήσεις σε ξένες αντιπροσωπείες και εκπροσώπους διεθνών οργανισμών.

Ο Αρμάν Φάζλιτς, φοιτητής Διεθνών Σχέσεων και Διπλωματίας στο Σαράγεβο, δήλωσε στο BIRN ότι η ταινία δείχνει πως παρά το γεγονός ότι η διπλωματία είναι “βρώμικη λέξη” για μερικούς, παίζει σημαντικό ρόλο στην οικοδόμηση της ειρήνης, τις οικονομικές υποθέσεις και την αποτροπή ταραχών.

“Η ιστορία της ζωής του Χόλμπρουκ δείχνει ότι υπάρχει και η άλλη όψη του νομίσματος- ορισμένες φορές δημιουργεί ένα κενό μεταξύ των διπλωματών και των οικογενειών τους” σημείωσε και πρόσθεσε: “ο Χόλμπρουκ έδειξε ότι είναι δυνατόν να χειρίζεσαι τέτοιου είδους θέματα και η ταινία αποτελεί απόδειξη της ιδιαιτερότητας αυτού του, ορισμένες φορές, αμφιλεγόμενου επαγγέλματος”.

Αθηναικό Πρακτορείο, ΣΑΡΑΓΕΒΟ

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: