Reuters: Πρωτογενές πλεόνασμα 0,25% φέτος και 0,5% του χρόνου συμφώνησαν Αθήνα-δανειστές




Στη συμφωνία Αθήνας-δανειστών αναφέρεται το πρακτορείο Ροΐτερς, γράφοντας ότι οι συνομιλίες ήταν μαραθώνιες κατά τη διάρκεια της νύχτας, ενώ παραθέτει δηλώσεις αξιωματούχων, οι οποίοι εμφανίζονται αισιόδοξοι ότι τα χρήματα θα μπορέσουν να εκταμιευτούν έγκαιρα για την αποπληρωμή μεγάλης δόσης του χρέους τις επόμενες ημέρες.

Μετά από μια συνεδρία που ξεκίνησε το απόγευμα της Δευτέρας και διήρκεσε 23 ώρες, οι Έλληνες αξιωματούχοι, εξαντλημένοι από την κούραση, δήλωσαν σε κεντρικό ξενοδοχείο της ελληνικής πρωτεύουσας ότι οι δύο πλευρές κατέληξαν σε συμφωνία, αν και παραμένουν κάποια μικρά θέματα.

Σύμφωνα με το Ροΐτερς, το συνολικό πακέτο αναμένεται να ανέλθει σε 86 δισ. ευρώ, χωρίς να υπάρχει ακόμη επιβεβαίωση.

Οι Έλληνες αξιωματούχοι δήλωσαν ότι αναμένουν την επικύρωση της συμφωνίας την Τετάρτη ή Πέμπτη από τη Βουλή των Ελλήνων, ενώ ακολούθως αναμένεται να εξετασθεί από τους Υπουργούς Οικονομικών της Ευρωζώνης, την Παρασκευή.

Κάτι τέτοιο, θα άνοιγε το δρόμο για εκταμίευση των δόσεων μέχρι τις 20η Αυγούστου, όταν λήγει ελληνικό ομόλογο ύψους 3,2 δισ. ευρώ προς την ΕΚΤ.

Στις συνομιλίες κατά τη διάρκεια της νύχτας, οι δύο πλευρές συμφώνησαν για τους δημοσιονομικούς στόχους και το πρωτογενές πλεόνασμα κατά το 2016, ανέφερε ένας αξιωματούχος.

Προσαρμοσμένοι σε σχέση με το προηγούμενο βασικό σενάριο, οι στόχοι προβλέπουν πρωτογενές πλεόνασμα 0,25% του ΑΕΠ το 2015, 0,5% το 2016, 1,75% το 2017 και 3,5% το 2018.

Από τα δύσκολα σημεία των συνομιλιών, σύμφωνα με το πρακτορείο Ροΐτερς, ήταν τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια, με την Αθήνα να προτιμά τη σύσταση μιας «κακής τράπεζας» που θα αναλάβει τα προβληματικά δάνεια, ενώ οι δανειστές προτιμούν την πακετοποίηση και πώλησή τους σε ταμεία.

Δεν έγινε άμεσα γνωστός ο τρόπος επίλυσης του θέματος.

Εξάλλου, οι απόψεις των εμπλεκομένων στις διαπραγματεύσεις διίσταντο αναφορικά με το ταμείο ιδιωτικοποιήσεων, μέρος του οποίου θα χρησιμοποιηθεί για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών και τη μείωση του χρέους.

REUTERS, ΚΥΠΕ, ΑΘΗΝΑ

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: