Ορκίζεται, εντός της ημέρας, η υπηρεσιακή κυβέρνηση, υπό τη Βασιλική Θάνου




Στις 20:00 θα ορκιστεί ενώπιον του Προέδρου της Δημοκρατίας Πρ. Παυλόπουλου η υπηρεσιακή πρωθυπουργός Βασιλική Θάνου και θα λάβει την εντολή σχηματισμού κυβέρνησης, η οποία θα ορκιστεί αύριο, Παρασκευή.

Μετά το πέρας της διαδικασίας των διερευνητικών εντολών ο ΠτΔ επικοινώνησε με τους πολιτικούς αρχηγούς σε μια τελευταία απόπειρα εξεύρεσης λύσης οικουμενικής κυβέρνησης.

Ο ΠτΔ ακολούθησε τη διαδικασία που προβλέπει το άρθρο 37 του Συντάγματος. Εφόσον επιβεβαιωθεί η αδυναμία σχηματισμού κυβέρνησης, υπηρεσιακός πρωθυπουργός ορίζεται ένας εκ των τριών προέδρων των ανωτάτων δικαστηρίων της χώρας, είτε ο πρόεδρος του Αρείου Πάγου, είτε του ΣτΕ, είτε του Ελεγκτικού Συνεδρίου.

Η Βασιλική Θάνου είναι η μόνη εκλεγμένη πρόεδρος, σε αυτή τη χρονική φάση και άρα η μόνη ανώτατη δικαστικός που με βάση το Σύνταγμα μπορεί να γίνει υπηρεσιακή πρωθυπουργός. Τούτων δοθέντων, η κ. Θάνου αναμένεται απόψε να κληθεί στο Προεδρικό Μέγαρο προκειμένου να της ανατεθεί ο σχηματισμός υπηρεσιακής κυβέρνησης.

Η κ. Θάνου θα έχει από σήμερα καταγράψει τρεις πρωτιές στην μέχρι τώρα σταδιοδρομία της. Θα είναι η πρώτη γυναίκα πρωθυπουργός της Ελλάδας, ενώ είναι η πρώτη γυναίκα που έγινε πρόεδρος της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων και η πρώτη πρόεδρος του ανωτάτου δικαστηρίου με μακρά συνδικαλιστική πορεία. Ως δε 42η Πρόεδρος του Αρείου Πάγου, είναι η δεύτερη γυναίκα στην ιστορία του θεσμού.

Η Βασιλική Θάνου-Χριστοφίλου εισήλθε στο Δικαστικό Σώμα το 1975 και προήχθη σε πρόεδρο Πρωτοδικών, το 1992, σε εφέτη το 1996 και σε πρόεδρο Εφετών το 2005. Μετά την προαγωγή της σε Αρεοπαγίτη, από το 2008 μέχρι το 2014 υπηρέτησε στο Δ΄ Πολιτικό Τμήμα του Αρείου Πάγου. Από το 2014 προήχθη σε αντιπρόεδρο του Αρείου Πάγου και προεδρεύει του ίδιου αυτού τμήματος.

Εκλέχθηκε πρόεδρος της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων (ΕΔΕ) κατά τις δύο τελευταίες θητείες.

Η Βασιλική Θάνου γεννήθηκε στη Χαλκίδα το έτος 1950. Είναι πτυχιούχος της Νομικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών, με μεταπτυχιακές σπουδές στο Παρίσι, Πανεπιστήμιο Paris ΙΙ, Σορβόννη, στο Ευρωπαϊκό Δίκαιο. Ομιλεί τη γαλλική και αγγλική γλώσσα.

Συμμετείχε σε πολλά ευρωπαϊκά και διεθνή συνέδρια, σε θέματα σχετικά με το Δίκαιο και με τη λειτουργία της Δικαιοσύνης ως εκπρόσωπος του Αρείου Πάγου, του υπουργείου Δικαιοσύνης και της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων.

Εκλέχθηκε πρόεδρος της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων ((ΕΔΕ) κατά τις δύο τελευταίες θητείες (2012-2014, 2014-2016), ενώ είναι μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της ΕΔΕ τα τελευταία δεκαπέντε χρόνια. Επίσης, είναι μέλος της Ένωσης Αστικολόγων και της Ένωσης Δικονομολόγων.

Διδάσκει επί έξι χρόνια στην Εθνική Σχολή Δικαστών (Αστικό Δίκαιο), ενώ έχει εκδώσει σειρά επιστημονικών εργασιών. Είναι έγγαμος και μητέρα τριών τέκνων.

Στις 13 Φεβρουαρίου του 2015 η Βασιλική Θάνου-Χριστοφίλου, με την ιδιότητα της Προέδρου της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων απέστειλε επιστολή στον Πρόεδρο της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ με την οποία τον καλούσε να παρέμβει προς τα θεσμικά ευρωπαϊκά όργανα και προς κυβερνήσεις των άλλων ευρωπαϊκών κρατών, υπέρ των προτάσεων της ελληνικής κυβέρνησης για να βρεθεί λύση, στις διεξαγόμενες διαπραγματεύσεις,  η οποία, θα εξασφάλιζε  την ανάπτυξη, χωρίς την παράταση του Μνημονίου, χωρίς μέτρα λιτότητας, μια λύση η οποία θα επιτρέψει στον ελληνικό λαό να ξαναβρεί την αξιοπρέπειά του.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ (Κατερίνα Βλαχοδήμου)

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: