Κλείσιμο με νέα πτώση στην Γουόλ Στριτ




Με πτώση έκλεισε τη σημερινή του συνεδρίαση το χρηματιστήριο στη Γουόλ Στριτ. Ο δείκτης Dow Jones της βιομηχανίας έκλεισε με πτώση 204,91 μονάδων (-1,29 %), στις 15.666,44 μονάδες.

Ο Nasdaq, των εταιρειών τεχνολογίας και ναυτιλίας, έκλεισε με πτώση 19,76 μονάδων (-0,44%), στις 4.506,49 μονάδες.

Ο ευρύτερος δείκτης Standard & Poor’s 500 έκλεισε με πτώση 25,59 μονάδων (-1,35%), στις 1.867,62 μονάδες.

ΕΞΑΛΛΟΥ, ενδείξεις ανακούφισης από τη χθεσινή «μαύρη Δευτέρα» δείχνουν τα ασιατικά και τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, αν και οι μαζικές πωλήσεις μετοχών συνεχίσθηκαν στην Κίνα και την Ιαπωνία. Ο ασιατικός δείκτης μετοχών MSCI (εκτός Ιαπωνίας) αυξήθηκε 1,1% μετά από την αρχική υποχώρησή του σε χαμηλό 3ετίας, καλύπτοντας το ένα τέταρτο περίπου των χθεσινών απωλειών.

Η απόφαση για μείωση των κινεζικών επιτοκίων γύρισε το κακό κλίμα που είχε διαφανεί από νωρίς το πρωί. Η Λαϊκή (Κεντρική) Τράπεζα της Κίνας μείωσε λίγο μετά τις 13.00 ώρα Ελλάδας τα βασικά της επιτόκια κατά 25 μονάδες βάσης. Συγκεκριμένα το επιτόκιο δανεισμού ενός έτους το μείωσε στο 4,6% και το επιτόκιο καταθέσεων 1,75%. Την ίδια ώρα μείωσε το όριο των αποθεματικών που πρέπει να τηρούν οι τράπεζες κατά 50 μονάδες, στο 18% του ενεργητικού τους.

Νωρίτερα είχε ρίξει στην αγορά 150 δισ γιουάν (20,2 δισ ευρώ ή 23,5 δισ δολ.) μέσω δημοπρασίας reverse repos.

Ο Nikkei στο Τόκιο περιόρισε τις απώλειες του στο 3,96% και ο Hang Seng στο Χονγκ Κονγκ στο 0,93%.

Στην Ευρώπη, μετά και την είδηση της μείωσης των επιτοκίων από την Κεντρική Τράπεζα της Κίνας οι χρηματιστηριακοί δείκτες καταγράφουν ράλι, σχεδόν “διαγράφοντας” τις χθεσινές μεγάλες απώλειες.

Ο FTSE 100 στο Λονδίνο ενισχύεται 3,2%, ο DAX στη Φρανκφούρτη, που χθες είχε τις μεγαλύτερες απώλειες απ’ το 2011, έχει κέρδη 4%, ο CAC 40 στο Παρίσι 3,9%, ο FTSE MIB 4% και ο IBEX 35 στη Μαδρίτη 3,3%.

Ελαφρώς πτωτικά κινείται το ευρώ μετά την άνοδο του χθες, υποχωρώντας κάτω απ’ το 1,15 έναντι του δολαρίου.

Ενώ, όμως, μία σειρά ασιατικών χρηματιστηρίων ανέκαμψαν, το χρηματιστήριο της Σαγκάης έκλεισε με νέα δραματική πτώση 7,6% (σε συνέχεια των χθεσινών απωλειών 8,5%) και ο ιαπωνικός δείκτης Nikkei έκλεισε με πτώση 4%. Για μία ακόμη φορά, δεν υπήρξε αντίδραση από τις κινεζικές Αρχές για τη στήριξη των τιμών των μετοχών, σημειώνει η Wall Street Journal.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας Financial Times, η ανάκαμψη στην Ασία ήρθε μετά τη γνωστοποίηση ότι οι προκαταρκτικές συναλλαγές (futures) στο χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης έδειξαν ότι θα ανοίξει σήμερα με άνοδο, μετά τη χθεσινή βουτιά κατά σχεδόν 4%. Στις ευρωπαϊκές αγορές, ο πανευρωπαϊκός δείκτης μετοχών Stoxx Europe 600 σημείωνε άνοδο 2,25% πριν από λίγο, με τον γερμανικό δείκτη DAX, τον βρετανικό FTSE 100 και τον γαλλικό CAC 30 να σημειώνουν άνοδο κοντά ή πάνω από το 2%. Ανάκαμψη σημειώνει και ο δείκτης των εταιρειών εξόρυξης του Stoxx Europe 600, αντανακλώντας την ανάκαμψη των τιμών του πετρελαίου, αν και αυτές εξακολουθούν να κινούνται σε εξαιρετικά χαμηλά επίπεδα (το αμερικανικό αργό κάτω από τα 39 δολάρια το βαρέλι και το μπρεντ πάνω από τα 43 δολάρια).

Τα νομίσματα των αναδυόμενων αγορών, τα οποία χθες επλήγησαν βίαια, ανακάμπτουν γενικά. Το ρωσικό ρούβλι κινείται 1,6% υψηλότερα έναντι του δολαρίου, το νοτιοαφρικανικό ραντ ανατιμάται 0,7% και η τουρκική λίρα 0,6%. Και τα τρία αυτά νομίσματα υποχώρησαν χθες απότομα και σημειώνουν μεγάλη πτώση τον Αύγουστο.

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: