Κατάδυση Πούτιν με βαθύ σκάφος σε Βυζαντινό ναυάγιο στην Κριμαία




Τις εντυπώσεις του από την κατάδυση με βαθυσκάφος στο ναυάγιο βυζαντινής γαλέρας του 10ου-11ου αιώνα στη χερσόνησο της Κριμαίας, περιέγραψε ο Ρώσος Πρόεδρος, Βλαντίμιρ Πούτιν, αναφερόμενος στις ιστορικές σχέσεις των λαών της περιοχής και στην ελληνική παρουσία στην Κριμαία.

«Είναι μια γαλέρα, που μετέφερε εμπορικά φορτία και βυθίστηκε στην είσοδο του κόλπου της Μπαλακλάβας. Είναι πολύ ενδιαφέρον αντικείμενο, αλλά πρέπει ακόμη να ερευνηθεί από τους ειδικούς. Πρέπει να πούμε ότι τέτοια ευρήματα δεν είναι και τόσα πολλά στη Βόρεια Μαύρη Θάλασσα», είπε ο Ρώσος ηγέτης στους δημοσιογράφους, που τον περίμεναν στην ακτή.

«Σημαντική ανακάλυψη για να δούμε πώς διαμορφωνόταν η κατάσταση στη Βόρεια Μαύρη Θάλασσα τον 10ο-11ο αιώνα και πώς αναπτύσσονταν οι σχέσεις της παλαιάς Ρωσίας με του γείτονές της, πώς εξελισσόταν η διαμόρφωση της ρωσικής κρατικής υπόστασης», είπε ο Βλαντιμίρ Πούτιν περιγράφοντας το ναυάγιο.

«Γι’ αυτό είμαι πεπεισμένος ότι παρόμοιες έρευνες είναι σημαντικές και για τους ειδικούς και για το ευρύ κοινό», συμπλήρωσε, εξηγώντας ότι ήταν δύσκολο να δουν πλήρως το βυθισμένο πλοίο, που υπολογίζεται να είχε μήκος 27 – 30 μέτρα, πλάτος 13 – 15 και βρίσκεται θαμμένο κάτω από στρώμα ιλύος 40 εκατοστών. Γύρω από το βυθισμένο σκαρί διακρίνονται πολλά αντικείμενα, ανάμεσά τους πολλοί αμφορείς, ενδεικτικοί του φορτίου του.

Ο Ρώσος Πρόεδρος καταδύθηκε στο πλαίσιο αποστολής της Ρωσικής Γεωγραφικής Εταιρείας, που εορτάζει εφέτος τα 170 χρόνια από την ίδρυσή της και έχει από το 2009 ως πρόεδρό της τον σημερινό υπουργό Άμυνας της Ρωσίας, Σεργκέι Σοϊγκού και τον ίδιο τον Βλαντιμίρ Πούτιν επικεφαλής του Εποπτικού της Συμβουλίου.

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν, που εδώ και χρόνια καλλιεργεί την εικόνα του αθλητικού και δραστήριου άνδρα, καταδύθηκε σήμερα με ένα μικρό υποβρύχιο στα ανοιχτά της Κριμαίας για να δει από κοντά ένα ναυάγιο του 10ου αιώνα.

Σύμφωνα με τις εικόνες που μετέδωσε η ρωσική τηλεόραση, ο Πούτιν κατέβηκε με ένα βαθυσκάφος σε βάθος μεγαλύτερο των 80 μέτρων για να δει το ναυάγιο ενός βυζαντινού πλοίου που εντοπίστηκε τον περασμένο Μάιο στη Μαύρη Θάλασσα. “Είναι μεγάλο το βάθος” παραδέχτηκε ο ίδιος μιλώντας στους δημοσιογράφους όταν επέστρεψε στην επιφάνεια. Η κατάδυση αυτή “είναι ένας ωραίος τρόπος για να θυμηθούμε πόσο βαθιές είναι οι ιστορικές ρίζες μας, όπως και η ιστορία των διεθνών σχέσεών μας”, σχολίασε ο Ρώσος πρόεδρος.

Το κουφάρι του πλοίου είναι καλυμμένο με 40 πόντους ιλύος και για αυτό είναι δύσκολο να το διακρίνει κανείς, όμως σύμφωνα με τον Πούτιν φαίνεται ότι είναι σε καλή κατάσταση. Το πλοίο “μετέφερε προϊόντα διασχίζοντας τον κόλπο του Μπαλακλάβα” και “υπάρχουν ελάχιστα σαν αυτό στη βόρεια Μαύρη Θάλασσα” διαβεβαίωσε.

Ο Πούτιν έχει κάνει ξανά κατάδυση με βαθυσκάφος, στη λίμνη Βαϊκάλη. Στο παρελθόν έχει επίσης οδηγήσει ένα μονοθέσιο της Φόρμουλας 1, έχει πετάξει με μαχητικό αεροσκάφος και έχει ψαρέψει έναν λούτσο βάρους 21 κιλών στη Σιβηρία.

Το 2011 είχε βουτήξει στη Μαύρη Θάλασσα και επιστρέφοντας στην επιφάνεια έφερε μαζί του δύο αρχαίους αμφορείς. Πολλά ανεξάρτητα μέσα ενημέρωσης αμφισβήτησαν την “ανακάλυψη” του Πούτιν καθώς οι αμφορείς δεν ήταν καλυμμένοι με φύκια ή με κοχύλια και αρκετούς μήνες αργότερα ο εκπρόσωπός του, ο Ντμίτρι Πεσκόφ, παραδέχτηκε ότι η κατάδυση αυτή ήταν σκηνοθετημένη.

Πάντως το βυζαντινό ναυάγιο που είδε σήμερα ο Πούτιν είναι πραγματικό. Εντοπίστηκε τον περασμένο Μάιο και έχει μήκος 27-30 μέτρα, γεγονός που σημαίνει ότι ίσως πρόκειται για το μεγαλύτερο βυζαντινό πλοίο που έχει βρεθεί μέχρι σήμερα στην περιοχή.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ (Θανάσης Αυγερινός από Μόσχα και Φ.Γ.), AFP

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: