Στόχος των τουρκικών μαχητικών θα είναι σίγουρα Κούρδοι – Φεύγει η Αλ Νούσρα από τα τουρκικά σύνορα…




Το συριακό παρακλάδι της Αλ Κάιντα ανακοίνωσε σήμερα ότι αποσύρεται από ορισμένους τομείς της βόρειας Συρίας, στη μεθόριο με την Τουρκία, όπου οι δυνάμεις της συγκρούονται με τους τζιχαντιστές του Ισλαμικού Κράτους.

Το Μέτωπο Αλ Νόσρα αιτιολόγησε την απόφαση αυτή τονίζοντας ότι θέλει να αποφύγει οποιαδήποτε συμμετοχή του στο αμερικανοτουρκικό σχέδιο που στοχεύει στη δημιουργία μιας ζώνης “ελεύθερης” από το ΙΚ στην επαρχία του Χαλεπιού γιατί αυτό εξυπηρετεί “την εθνική ασφάλεια της Τουρκίας” και όχι τον αγώνα κατά του Σύρου προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ.

Ένα από τα βασικά σημεία της συμφωνίας μεταξύ Ουάσινγκτον και Άγκυρας περιλαμβάνει τη δημιουργία μιας ζώνης χωρίς τζιχαντιστές και αρκετά ασφαλούς ώστε οι περίπου 1,8 εκατ. Σύροι πρόσφυγες στην Τουρκία να μπορέσουν να επιστρέψουν στην πατρίδα τους.

“Ανακοινώνουμε την αποχώρησή μας από τις γραμμές του μετώπου (με το ΙΚ) στη βόρεια πλευρά της επαρχίας του Χαλεπιού” ανέφερε η οργάνωση στην ανακοίνωση που αναρτήθηκε την Κυριακή στο Ίντερνετ, χωρίς να διευκρινίσει ποιους τομείς εννοεί ακριβώς. Το Αλ Νόσρα δεν επιθυμεί “να ενταχθεί σε αυτή τη συμμαχία (μεταξύ Τουρκίας και ΗΠΑ), να τη βοηθήσει ή να συντονιστεί μαζί της, νομιμοποιώντας την” συνέχισε.

Το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων επιβεβαίωσε ότι το Μέτωπο Αλ Νόσρα έχει αποσυρθεί πλήρως από τα χωριά Ντάχλα και Χαρτζαλέ. Μολονότι υποστηρίζει ότι έχει αποσυρθεί και από άλλα χωριά, στην πραγματικότητα αυτά “παραμένουν υπό τον έλεγχο των συμμάχων” του Μετώπου, είπε ο διευθυντής του Παρατηρητηρίου, Ράμι Άμπντελ Ραχμάν.

Το Μέτωπο Αλ Νόσρα, που προέρχεται όπως και το ΙΚ από το παρακλάδι της Αλ Κάιντα στο Ιράκ, έχει συμμαχήσει με το πανίσχυρο ισλαμιστικό κίνημα Άχραρ αλ Σαμ της Συρίας και μάχεται εναντίον των τζιχαντιστών. Σύμφωνα με τον Άαρον Στάιν, αναλυτή στο Ινστιτούτο Ερευνών του Ατλαντικού Συμβουλίου, χάρη στην αποχώρηση του Μετώπου από την περιοχή θα διευκολυνθεί η συνεργασία της Ουάσινγκτον με τις δυνάμεις που παραμένουν στην περιοχή. Όπως υποστήριξε, “η Τουρκία επηρέασε το Άχραρ αλ Σαμ το οποίο άσκησε πιέσεις στο Μέτωπο αλ Νόσρα για να αποσυρθεί από τις ζώνες που θα αποτελέσουν την ελεύθερη ζώνη”.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ (Φ.Γ.), Reuters

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: