Εντοπίστηκε η άτρακτος του μοιραίου Noratlas στην Κύπρο…




Του Άρη Βικέτου

Το συνεργείο, που διενεργεί από τις αρχές του μηνός εκσκαφή στο μνημείο του Τύμβου Μακεδονίτισσας εντόπισε σήμερα, σύμφωνα με πληροφορίες , την άτρακτο του μεταγωγικού αεροσκάφους Noratlas της Ελληνικής Πολεμικής Αεροπορίας, το οποίο είναι θαμμένο από τις 22 Ιουλίου 1974, όταν από λάθος καταρρίφθηκε από φίλια πυρά και σκοτώθηκαν το πλήρωμα και οι καταδρομείς, που μετέφερε. Συνολικά 32 άνθρωποι. Επέζησε μόνο ένας, ο Θανάσης Ζαφειρίου, ο οποίος έμεινε ανάπηρος.

Μέχρι στιγμής δεν έχει γίνει γνωστό, αν εντός του των συντρημιών, έχουν εντοπιστεί οστά καταδρομέων, που είναι ο κύριος λόγος της εκσκαφής. Την Κυριακή ο Επίτροπος Προεδρίας, Φώτης Φωτίου, επιβεβαίωσε δημοσίευμα της εφημερίδας «Καθημερινή Κύπρου» ότι την περασμένη βδομάδα εντοπίστηκε το φτερό του αεροσκάφους.

Το φτερό, σύμφωνα με το δημοσίευμα βρέθηκε στο κέντρο του μνημείου στο σημείο, όπου βρισκόταν ο μεγάλος σταυρός και γίνονταν οι καταθέσεις στεφάνων.

Με βάση τη θέση, στην οποία εντοπίστηκε το φτερό του Noratlas, εικάζεται ότι το μεταγωγικό αεροσκάφος χτυπημένο από φίλια πυρά πήρε κάθετη τροχιά, για να συγκρουστεί με τη μύτη της ατράκτου στο σημείο όπου αργότερα σκεπάστηκε με χώμα. Στην περιοχή εκταφής, η οποία «χτενίζεται» διαρκώς από τους πυροτεχνουργούς της Εθνικής Φρουράς, έχουν εντοπιστεί επίσης υπολείμματα χειροβομβίδων, αλλά και σφαίρες.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: